Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_JGYPK_rovid_cikusu_kepzesekrol_20160912

Szakmai fórum a felsőoktatási részidős és a rövid ciklusú képzésekről

Szakmai fórum a felsőoktatási részidős és a rövid ciklusú képzésekről

2016. szeptember 12.
2 perc

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rövid ciklusú képzéseivel kapcsolatos tapasztalatait szakmai fórumon osztja meg Szerbiából és uniós országokból érkezett felsőoktatási partnereivel. A 2016. szeptember 12-13. közötti szakmai fórum részvevői a képzések gyakorlati oldalát is megismerhetik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „PT& SCHE” elnevezéssel futó TEMPUS (Trans-European Mobility Programme for University Studies) projekt elnyerte az Európai Unió pénzügyi támogatását. A 2015. október 15 -2018. október 14. közötti futamidejű Európai Unió-TEMPUS projektjeiben uniós és nem EU-tag országok felsőoktatási intézményei működnek együtt. A PT& SCHE projekt az ERASMUS + program Kapacitásbővítés a felsőoktatásban alprogramjának része.

 

 

– A PT& SCHE projekt teljes elnevezése: The Introduction of Part-Time and Short Cycle Studies in Serbia, azaz: Részidős és rövid ciklusú képzések bevezetése Szerbiában – tudtuk meg Szabó Klárától, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Külügyi Bizottsága elnökétől, a PT& SCHE projekt egyetemi koordinátorától.


Elnokseg

 

A részidős és rövid ciklusú képzések bevezetésének hasznosságára Marsi István, az SZTE JGYPK dékánja köszöntőjében is felhívta a figyelmet. Az angol nyelvű szakmai fórumon a magyar felsőoktatási képzés szerkezetét, benne az SZTE JGYPK szakkínálatát Tarkó Klára oktatási dékánhelyettes mutatta be. A részvevők hasznos információkat kaptak – többek között – Döbör András, az SZTE JGYPK Szakképzési, Távoktatási és Továbbképzési Központ igazgatójától, az SZTE Felnőttképzési Központ igazgatójától.

 

A projektet a munka világában, illetve az európai felsőoktatásban az utóbbi időben zajló markáns változások hívták életre. Ezek a változások a munkaerőpiac és a felsőoktatás szorosabb együttműködését, gyakorlatközpontú, rugalmas képzések bevezetését, korszerű, infokommunikációs technológiára épülő tananyagok és innovatív oktatási módszerek alkalmazását, az élethosszig tartó tanulás elvének központba állítását kívánják meg. A rövidciklusú és részidős képzések az Európai Felsőoktatási Térség országaiban ezeknek a megváltozott igényeknek hivatottak megfelelni, ezek a képzések azonban jelenleg hiányoznak a szerb felsőoktatás által kínált oktatási palettáról – fogalmazott Szabó Klára.


Parogram

A PT& SCHE projekt célja e rövid ciklusú és részképzések jogi hátterének és gyakorlati megvalósulásának feltérképezése az EU-s partnerországokban, illetve ezek alapján ajánlások megfogalmazása a projektben részt vevő szerb intézmények számára. Ezt követően, a projekt második részében a partnerek közösen új pilot programokat, tananyagokat és innovatív oktatási módszereket dolgoznak ki, tesztelnek és értékelnek.

 

A projektben tíz szerb, illetve öt, valamely Európai Uniós országban működő intézmény vesz részt.

 

A projekt céljairól, eseményeiről, eredményeiről további információ érhető el angol nyelven a projekt honlapján.

 

SZTEinfo

Fotók: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek