Bezár

Hírarchívum

A szegedi egyetemen tanácskoztak a hazai szülészeti és nőgyógyászati klinikák munkatársai

A szegedi egyetemen tanácskoztak a hazai szülészeti és nőgyógyászati klinikák munkatársai

2016. szeptember 19.
2 perc

Szakmai trendek és célok a hazai szülészeti és nőgyógyászati klinikákon. E témát járták körbe a házigazda SZTE kezdeményezésére a 61. Consilium Trimestre tudományos rendezvény résztvevői.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Öt magyarországi szülészeti és nőgyógyászati klinika, öt egyetemi tanszék vezetői és munkatársai egyetlen tanteremben. Ez volt az alapötlet, amely alapján Dr. Németh Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője megszervezte a 61. Consilium Trimestre tudományos programot. A 2016. szeptember 16-i rendezvényen a házigazda SZTE SZAKK szakklinikája épületében bemutatkozott az öt magyarországi egészségügyi intézmény. A rendezvényen megjelent – többek között – a vendéglátó klinika két korábbi igazgatója: Dr. Kovács László professzor és Dr. Pál Attila professzor, illetve az SZTE díszdoktora címet is elnyert Dr. Kaáli Nagy Géza professzor.

 

A szakklinika osztálystruktúrájából kiindulva vázolta a szakmai trendeket és célokat a szülészeti-nőgyógyászati ellátásban Prof. Dr. Bódis József. A Pécsi Tudományegyetem rektori feladatai mellett az ottani Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikai vezetését is ellátó professzor három területre fókuszált szegedi előadásában: a szülészet kihívásaira, a nőgyógyászati műtétek új irányzataira és a meddőség diagnosztikai kezelésére.

 

Miként csökkenthető a koraszülések magyarországi 9 százalékos aránya? E kérdésre is keresik a választ a PTE szakklinikáján. Megtudtuk: a meddőség okait kutatva, etikai alapon, az embrióval kapcsolatos manipuláció helyett a magzatot körülvevő tápoldatból vett mintát elemzik, illetve DNS-vizsgálatokat végeznek. A PTE-klinikát jellemző pályázati források felhasználásáról is képet adott Bódis professzor.

 

A budapesti I. és II. számú nőgyógyászati klinika szakmai irányai mellett, a Debreceni Egyetem portfóliója is terítékre került. A 61. Consilium Trimestre zárásaként Dr. Németh Gábor a szegedi szakmai közösség céljaként jelölte meg – töbek között – a műtéti repertoár bővítését, a laparoszkópos beavatkozások bevetését a jelenleginél szélesebb körben, illetve az onkológiai betegellátás sprektumának a kiterjesztését. Mindezt az Abraham Lincolntól kölcsönzött mottó jegyében: „Lassan haladok, de sosem hátrafelé”.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek