Bezár

Hírarchívum

_MG_0181

Mennyire elégedettek a külföldi hallgatók Szegeddel?

Mennyire elégedettek a külföldi hallgatók Szegeddel?

2017. április 06.
4 perc

Havonta átlagosan 200 ezer forintot költenek és 1,2 városi munkahelyet teremtenek az SZTE-n tanuló külföldi hallgatók - derül ki a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetem közös felmérésből. A kutatás szerint a diákok elégedettek Szegeddel, a lakhatási körülményekkel és a közbiztonsággal is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közös felmérést végzett a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem nyolc kutatója. A három intézmény mintegy 1500 külföldi diákját kérdezték meg arról, mennyire elégedettek az oktatással, hogyan élnek, mire költenek.


Évente mintegy 43 milliárd forintot költ a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemen tanuló mintegy 11 ezer külföldi hallgató


A felmérés összegzése szerint a három egyetemvárosban lakhatásra, megélhetésre és szórakozásra évente több mint 22 milliárd forintot költenek a külföldi hallgatók, a tandíjakra pedig csaknem 21 milliárdot. A nemzetközi hallgatói mobilitás helyi gazdaságra gyakorolt hatását vizsgáló kutatás kimutatta: tandíjjal együtt évente mintegy 43 milliárd forintot költ a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemen tanuló mintegy 11 ezer külföldi hallgató a három megyeszékhelyen. A kutatók vizsgálták a hallgatók városokkal kapcsolatos elégedettségét az árak, a lakhatás és a szolgáltatások minősége, a közbiztonság, a közlekedés, az ügyintézés, a szociális kapcsolatok és a nyelvi nehézségek szempontjából is.


Jók a lakhatási körülmények Szegeden, de elégedetlenek a sportolási lehetőségekkel


A három vidéki képzőhely közös kutatásban 440 Szegeden tanuló külföldi hallgatót kérdeztek meg. Mindhárom városban, így Szegeden is a lakhatásnak és a hétköznapi szituációknak a megoldása tűnt a legegyszerűbbnek, így például a bevásárlás vagy a szolgáltatások igénybevétele.


- Nagyon elégedettek a hallgatók Szegeddel, nagyon emberinek tartják, jók a lakhatási körülmények, elégedettek a közbiztonsággal is. Hiányolják viszont a kulturális, szórakoztató és sportolási lehetőségeket. Ezt legalább a hallgatók fele jelezte a felmérésben – tájékoztatott Győri Ferenc, az SZTE JGYPK Rekreáció és Sportegészségügyi Tanszék vezetője.

A felmérésből kiderült az is, hogy egy Szegeden tanuló külföldi diák havonta átlagosan 200 ezer forintot költ megélhetésre, többségük bérelt lakásokban lakik, ami szintén a jó anyagi helyzetre utal. A kutatók azt is megállapították, hogy egy külföldi hallgató átlagosan 1,2 városi munkahelyet teremt és tart fent Szegeden.


Külföldi hallgatói elégedettségi díjas az SZTE


A külföldi hallgatók elégedettségét támasztja alá, hogy a Szegedi Tudományegyetem 2016-ban „Very good International Student Satisfaction” díjat nyert. A kitüntető címet az SZTE-n tanuló külföldi hallgatók értékelése alapján osztották ki, az intézmény 10-ből 8+ értékelést kapott. Az SZTE-re vonatkozó 200 vélemény az intézményben folyó oktató és tudományos munkán kívül, a nemzetközi közösségi életre, az egyetemi szolgáltatásokra és Szegedre is vonatkoztak, elsöprő többségben pozitívan.


A magyar felsőoktatás a külföldi hallgatók szerint


Hasonló eredményeket mutat az a kutatás is, amelyet a Tempus Közalapítvány megbízásából végeztek a hazánkban teljes- és részképzésben tanuló külföldi diákok körében. A felmérésben 27 hazai felsőoktatási intézmény Stipendium Hungaricum ösztöndíjas és az Erasmus program keretében tanuló külföldi hallgatóit kérdezték. A magyar egyetemen történő tanulmányokkal kapcsolatos döntés három leggyakrabban említett indoka: a magas színvonalú oktatás, a másik kultúra megismerésének vágya és a megfizethető árak. A felmérésből kiderült az is, hogy a külföldi hallgatók a közlekedési, szállás- és vásárlási lehetőségekkel négyes szinten elégedettek egy 5 fokozatú skálán.


A felmérésben felsorolt 14 hétköznapi és hivatali szituáció közül az egyetemi adminisztrációt értékelték a legjobban, a válaszadók 63%-a pozitív, segítőkész magatartást észlelt, negyede pedig semleges bánásmódban részesült. Csupán a hallgatók 8%-a tapasztalt negatív attitűdöt. A felsőoktatási intézmények oktatási színvonala és infrastruktúrája ötös skálán 3,74-es és 3,66-os értékelést kapott. A megkérdezettek 70%-a újra Magyarországra jönne tanulni, ha ismét választani kellene, 26%-a talán ismét hazánkban tanulna, és csak 4%-a véli úgy, hogy választása nem esne hazánkra- derül ki a kutatásból.


Több mint 3000 külföldi hallgató az SZTE-n


A Szegedi Tudományegyetem tanuló külföldi hallgatók száma évről évre nő. A 2014/15-ös tanévben 2516 fő, a 2015/16-os tanévben 2820 hallgató, a 2016/17-es tanévben már 3208 külföldi egyetemista tanult az SZTE-n. A hallgatók legnagyobb része az egészségügyi képzésekre jár, orvosnak és fogorvosnak tanulnak. Az idei tanévben 105 országból érkeztek a diákok, az európai országok mellett például Izraelből, Kínából, Nepálból, de még a Fülöp-szigetekről és Ugandából is. A legtöbb diák Szerbiából érkezett, összesen 1151-en. Több, mint 400 német diák tanul az SZTE-n, a harmadik legnagyobb közösség az irániaké, 156 hallgatóval, de jelentős a kínai, a török és a nigériai egyetemisták száma is.


SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek