Bezár

Hírarchívum

kiemelt_ELI-ALPS

Szegeden ülésezik a Magyar Biofizikai Társaság XXVI. kongresszusa

Szegeden ülésezik a Magyar Biofizikai Társaság XXVI. kongresszusa

2017. augusztus 22.
2 perc

Az ELI-szekció az egyik újdonság a Magyar Biofizikai Társaság szegedi kongresszusán. A 2017. augusztus 22-25. között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában rendezett vándorgyűlésen mintegy 140 magyar tudós, köztük az SZTE kutatói tájékozódnak a biofizika legújabb eredményeiről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kétévente rendezi meg vándorgyűlését a Magyar Biofizikai Társaság (MBFT). Az idei tanácskozásnak 2017. augusztus 22-25. között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont ad otthont. A 140 biofizikus 4 napon át 8 szekcióban tanácskozik, 11 cég kiállítását tekinti meg, ismerkedik Szeged nevezetességeivel.

 

Az MBFT XXVI. kongresszusán is az Ernst-díjasok előadásaival indul a szakmai munka. Így emlékezik egyik alapítójára, Ernst Jenőre az MBFT, a biofizikusoknak a világon az egyik elsőként megszületett közössége. A négy Ernst-díjas között például a Szegedi Tudományegyetemen diplomázó, az SZBK tudományos munkatársaként dolgozó Nagy Krisztina A heterogén környezet baktériumokra kifejtett hatásának mikrofluidikai vizsgálata címmel foglalja össze eredményeit. Plenáris előadást tart a Brüsszelben dolgozó, a rendezetlen szerkezetű fehérjékkel foglalkozó, azoknak a neurodegeneratív betegségekben játszó szerepét kutató Tompa Péter. A tanácskozás programjában, 46 előadója között szerepel néhány külföldi, illetve minden magyarországi kutatóhely, így például az SZBK és a Szegedi Tudományegyetem képviselője is.

 

– Újdonságként az ELI-ALPS lézerközpontbeli látogatást, illetve a szupergyors lézerimpulzusok és a kutatás kapcsolatát taglaló, Szeged legújabb tudományos létesítményébe kihelyezett szekciót kínáljuk. Az ultragyors lézerek biofizikai alkalmazására már több éve készülnek a kutatók – mondta a program főszervezője, az SZBK Biofizikai Intézet igazgatója, Zimányi László. Az MBFT szegedi vándorgyűlésének 8 szekciójában szó lesz még – többek között – a modern biofizikai módszerekről, a molekuláris biofizikáról, a bioenergetika és fototbiofizika összefüggéseiről is. A záróünnepségen adják át a két poszterszekció díjait.

 

További információ az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont honlapján.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek