Kiemelt_SZGYTV_donto

Budapesti csapat nyerte meg az SZTE VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét

Cambridge-be utazik, mert megnyerte a Szegedi Tudományegyetem VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium csapata. A fővároson kívül 14 megyéből és a Vajdaságból 59 team érkezett az SZTE különleges, mert több tantárgyat is érintő és a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkássága előtt tisztelgő vetélkedőjére.

esza_felsoA Szegedi Tudományegyetem VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén a fővároson kívül 14 megyéből és a Vajdaságból 59 csapat érkezett. A 177 középiskolás és kísérő tanáraik is hozzájárultak ahhoz, hogy méltóképpen emlékezzünk Szent-Györgyi Albertre, aki 85 éve a szegedi egyetem kutatójaként a paprikában gazdag C-vitamin-forrásra lelt, illetve 80 éve fiziológiai és orvosi Nobel-díjat kapott a „biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének tisztázása terén tett felfedezéseiért”.


SZGYTV_indul

 

59 közül 6 döntős


A tehetséggondozás jegyében rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem 2017. december 7–8. között a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A versengő diákok intézményein kívül további 41 iskola kapcsolódott be az SZTE és a Szegedi Tudós Akadémia közösen összeállított programjába. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre érkező diákok mellett további 220 fiatal vett részt a Szegedi Tudós Akadémia által szervezett, Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójának 2017. december 9-én záruló programjain.


SZGYTV_total

 

A rangos vetélkedő résztvevői kémiai, biológiai, fizikai ismereteiket villanthatták föl az első, írásbeli feladványokat tartalmazó fordulóban. Az 59 csapat közül az élbolyba tartozók közel azonos eredményt értek el. A döntőbe 6 csapat jutott: a budapesti Baár-Madas Református Gimnáziuim „BMRG 1”; a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium „DEG”; a budapesti Városmajori Gimnázium „PICIKE BORFALÓ”; a budapesti Veres Péter Gimnázium” BEKRIZSA”; a Gödöllői Református Líceum Gimnázium ”Kémcsövesek”; a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium „RMG-2” formációja.


SZGYTV_kiserlet

 

A döntősök szóbeli és írásbeli feladatokat oldottak meg, de kémiai kísérletet végezve is válaszoltak a feladványokra. Szent-Györgyi Albert élete és munkássága mellett a fizikai, kémiai, fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 közötti eredményei is terítékre kerültek. A versenyzőknek kémiai mítoszok között kellett eligazodniuk, majd molekuláris gépet építettek, DNS-t "javítottak", G-protein-függő-jelátvitellel és molekulamodellezéssel, illetve szuper fluoreszcens mikroszkópiával kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

 

 

Ajándékeső a résztvevőknek


Ebben az esztendőben első alkalommal az SZTE jutalmazta azokat a csapatokat is, amelyek nem jutottak be a döntőbe. A szegedi egyetem és a verseny szponzorai által felajánlott jutalmakat a döntőt követő díjátadón adták át.


SZGYTV_zsuri


Az SZTE ÁOK Biokémia Intézetben tehet látogatást a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium „JANUS” csapata. A díjat Prof. Dr. Dux László, a zsűri elnöke adta át.

 

Az SZTE ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézetbe látogathatnak el, és akár boncoláson is részt vehet az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium „DOBÓ” nevű csapata; a budapesti Veres Péter Gimnázium „Festéktüsszentő Hapci Benő” csapata és az SZTE gyakorló gimnázium „Hazsbeszélők” csapata. A díjat Dr. Bene Tamás, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója adta át.

 

Ellátogathat az az SZTE ÁOK Orvosi Készségfejlesztő Központjába, más néven Skills Laborjába a szentesi Horváth Mihály Gimnázium „Skorbut” nevű csapata. A díjat Árva Hédi, az SZTE hallgatója, a 2012-es I. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztese, az akkori cambridge-i fődíjat elnyert csapat tagja, illetve a 2013-as és a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny résztvevője adta át.

 

Az SZTE GYTK felajánlását nyerte, és végigkövetheti a gyógyszerkészítés útját a kutatástól a gyártásig a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium CRNLG csapata és a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium „Besi 1” nevű csapata. A díjat Dr. Révész Piroska professzor, a zsűri tagja adta át.


SZGYTV_kerdeskeszitok

 

Szent-Györgyi emléksétán vehet részt Hannus István professzor kalauzolásával a Bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium „Bonyhádi Favoritok” csapata, a Pécsi Művészeti és Szakgimnázium „Alkotók” csapata, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium „TÁG 6.2” csapata. A díjat Dr. Hannus István professzor (SZTE TTIK Kémiai Intézet) adta át.

 

Az ELI-ALPS lézerkutató központba látogathat el az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium „OTMG 2” csapata; a budapesti Leövey Klára Gimnázium „A Leövey Termtudósai 1” formáció. A díjat Dr. Bene Tamás nemzetközi és közkapcsolati igazgató adta át.

 

 

Kreatívok filmje és képregényei


Hagyomány, hogy minden évben kreatív kategóriában is ír ki pályázatot a szegedi egyetem e nívós versenyét szervező SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság. 2017-ben képregénnyel és kisfilmmel is lehetett nevezni. Mindkét kategória címe: „A mi kedvenc Nobel-díjasunk”. Idén a képregény kategória volt a népszerűbb. A pályamunkákat a tanulmányi verseny zsűrije, kérdéskészítői és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai zsűrizték, és - a korábbi évekkel ellentétben - megosztott díjat ítéltek meg két csapatnak. A pályaművek bírálásakor két szempontot vettek figyelembe: egyrészt, hogy sikerült-e bemutatni a csapat által kiválasztott Nobel-díjast és munkásságát, amiért a legmagasabb szintű tudományos elismerést elnyerte; másrészt figyelembe vették a megvalósítást is.


A kreatív kategória díjait Dr. Bene Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság igazgatója adta át. A csapat tagjai és felkészítő tanáruk SZTE ösztöndíjban valamint könyvjutalomban részesültek: a csomagban megtalálhatták a Magyarország városai című sorozat I-III. kötetét is, amelyet az Égisz Kiadó ajánlott fel.

 

SZGYTV_kreativ_1

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen kreatív kategóriában filmjével különdíjat nyert a Zentai Gimnázium csapata, a „TUDOMÁNYOSAN TERMÉSZETES CSAJOK”: Rusák Réka, Tóth Helga, Miklós Tímea; valamint kísérő tanáruk: Máriás Ildikó.


Képregényével különdíjat nyert a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium csapata, a „MÜSZISEK”: Bíró Barna Gábor, Szekér Zoé Júlia, Dudás Dóra; felkészítő tanáruk: Lovász Lázár.

 

 

Döntősök közt dobogósok


A döntőbe bejutott 6 csapat ajándékcsomagjába bekerült a Magyarország városai című sorozat I-III. kötete, amelyet az Égisz Kiadó adományozott. Az Akadémia Kiadó felajánlásaként egy éves korlátlan hozzáférést kaptak a kiadó online könyvtárához, a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatáshoz. A MeRSZ a magyar nyelvű tudományos alapművek, összefoglaló kézikönyvek, felsőoktatási tankönyvek elektronikus gyűjteménye, amely több száz mű teljes tartalmának online elérését biztosítja, s ez a szám folyamatosan bővül. A honlapon lehetőség van szótövező és több művet érintő keresésre; kategóriaválasztásra tudományágak szerint; dokumentumrészek másolására, nyomtatására akár a jegyzetekkel együtt; kereszthivatkozások kezelésére; valamint hivatkozások gyors beszúrására.

Továbbá: e csapatok tagjai és felkészítő tanáraik ellátogathatnak az Egis Tudományos és Technológiai Központba az Egis Gyógyszergyár Zrt. jóvoltából. Az Egis Tudományos és Technológiai Központot az Egis azzal a céllal hozta létre, hogy 21. századi környezetben, világszínvonalú interaktív eszközök segítségével mutassa be a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés, valamint a hatóanyag- és késztermék gyártás gyakorlatát. A 3D-s vetítőteremben a gyógyszer útja tekinthető meg a kutatás-fejlesztéstől kezdve a gyártáson át az expediálásig. Az Egis Tudományos és Technológiai Központ három emeleten a legmodernebb interaktív multimédiás eszközöket és számos izgalmas szakmai információt, érdekességet kínál látogatói számára.

 

SZGYTV_elso_asztal

Az SZTE VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 6. helyezett csapatának, a budapesti Veres Péter Gimnázium „Bekrizsa” elnevezésű formációjának a tagjai: Beke Hunor, Szőcs Krisztina, Bertók Zsanett. Számukra és tanáruknak, V. Győri Nikolettnek a díjat Árva Hédi, az SZTE hallgatója, a 2012-es I. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapatának tagja adta át.


SZGYTV_V Az 5. helyezett csapatnak, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium – Lászlóffy Júlia, Grób László, Gáspár Márton alkotta – „Kémcsövesek” formációjának és kísérő tanáruknak, Horváth Zsoltnak Dr. Bene Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság igazgatója adta át a díjat.

 

SZGYTV_IV

A 4. helyezett csapat: a budapesti Városmajori Gimnázium „Picike Borfaló” nevű formációja. A Rácz Dorottya, Köves Boldizsár és Toldy Bence alkotta csapat a vetélkedő végén elárulta: nevük a citrátkör alkotóelemei egy részének kezdőbetűivel játszadozva alakult ki. A leleményes csapatnak és felkészítő tanáruknak, Jánosyné Solt Annának Dr. Hannus István professzor adta át a jutalmakat.

 

A dobogós csapatok ajándékcsomagjába bekerült a Gondolat Kiadó gondozásában megjelent, Szent-Györgyi Albert Magyarországon című könyv is, amelynek szerzői az SZTE Klebelsberg könyvtár munkatársai: Marton János és Papp Kornélia. Ezen kívül a diákok a Szegedi Tudományegyetem pulóvereit is ajándékba kapták.

 

SZGYTV_Radnoti

A 3. helyezett a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium „RMG-2” csapata – Bitay Gergő, Juhász Gábor és Veszprémi Zsombor –, valamint felkészítőjük, Gál Béla, aki az intézmény igazgatója is, fejenként 40 ezer forint ösztöndíjban is részesült. A díjat, a könyvcsomaggal együtt, Dr. Wölfling János professzor, a zsűri tagja adta át.

 

SZGYTV_II

A budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium „DEG” csapata – Szigeti Márk, Hargitai Dóra, Szeidl Réka – lett a 2. helyezett, felkészítőjük: Fazakas Andrea. A diákok és tanáruk 60 ezer forint ösztöndíjban is részesült. Számukra Prof. Dr. Révész Piroska, a zsűri tagja adta át a díjat. Az ezüstérmesek további ajándéka a Akadémia Kiadó gondozásában megjelent 100 kémiai mítosz - Tévhitek, félreértések, magyarázatok című könyv, amelynek szerzői – többek között –: Dr. Kovács Lajos, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet tudományos főmunkatársa és Dr. Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet tanársegédje is.


SZGYTV_1__elso_helyezett003kf

A verseny fődíját, a Cambridge-i utazást a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium „BMRG 1” csapat nyerte. Így a három diák – Boldizsár Imre, Uri Benjamin, Makovszky Mihály – és felkészítő tanáruk, Vetlényi Dávid lesz a verseny fő támogatója, Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Cambridge-Szeged Society vendége. Az OTP Travel jóvoltából tanulmányútra utaznak Szeged testvérvárosába 2018. januárjában, ahol szakmai programokon is részt vehetnek. A dobogósok ajándékpakkján kívül az I. helyezett csapat tagjai megkapták a Pick Zrt. csomagját is. A díjakat Prof. Dr. Dux László, a zsűri elnöke adta át.

 

A verseny szponzorainak támogatásával díjazták az első hat helyezett csapatot, valamint a kreatív kategória győztesét, és a szponzorok támogatásával utazik az első helyezett Szeged testvérvárosába, Cambridge-be.Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, mint az ország egyik legrangosabb tanulmányi versenyét, idén is számos cég találta támogatásra méltónak. Arany fokozatú támogatók: Richter Gedeon Vegyészeti Gyár NyRt., OTP Travel Kft., Diákhitel Zrt., Akadémia Kiadó. Ezüst fokozatú támogató: Sanatmetal Kft. Bronz fokozatú támogatók: Gondolat Kiadó, Solvo Zrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Pick Szeged Zrt. Ők biztosították a legjobbak jutalmait.

 

A verseny szervezése uniós forrásból valósult meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, "A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére" című pályázatnak köszönhetően.

 

A középiskolások és tanáraik számára összeállított program gálaműsorral és gálavacsorával folytatódott, majd 2017. december 9-én a Szegedi Tudós Akadémia előadásaival zárult.


További információk: az SZTE Hírportál Szent-Györgyi Albert Emlékoldalán.

 

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: SZTE NKI


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_RamonaBalogh Ramóna - TKK, magyar-, média-, mozgókép-, és kommunikációtanár

Ezzel a képzéssel a későbbiek során nagyobb esélyem van a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, és szerintem a kommunikáció bármely munkaterületen kifizetődő. Azért ezt a szakot választottam, mert kisgyermekkorom óta szerelmese vagyok a magyar nyelvnek, a magyar irodalomnak, és ehhez a kommunikáció mint olyan, elválaszthatatlan dolog.




Nagy_GergoNagy Gergő - BTK, szlavisztika-orosz, angol

Mindig is érdekeltek a külföldi Kultúrák, szerettem nyelveket tanulni. Azért választottam a BTK szlavisztika-orosz szakirányát, mert a Szegedi Tudományegyetem híres külföldi pályázati lehetőségeiről (például Erasmus-program), ahol kamatoztathatom az itt megszerzett tudást. Tehát a gyakorlatomat akár külföldön is eltölthetem. Ráadásul az orosz mellé második évtől lehetőségem nyílt felvenni az angol minort, amit szintén hasznosnak tartok a későbbi elhelyezkedésem szempontjából. A szegedi nyelv szak középpontjában a gyakorlat-orientáltság áll, ami igen fontos, ha valaki anyanyelvi szinten szeretne egy nyelvet elsajátítani.



További hallgatói vélemények >>>