Bezár

Hírarchívum

nyito

Közel 180 új ERASMUS ösztöndíjas hallgató érkezett az SZTE-re

Közel 180 új ERASMUS ösztöndíjas hallgató érkezett az SZTE-re

2017. február 07.
2 perc

Az ERASMUS+ és az ERASMUS Kreditmobilitási program keretében 174 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a 2016/2017. tanév II. félévében. A diákok 19 ország 76 város 87 egyeteméről érkeztek az SZTE 12 karára. Beilleszkedésüket Orientációs Héttel segítik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Évről-évre több száz külföldi diákot vonz Szegedre az SZTE széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszere. A szegedi egyetem 31 ország, több mint 470 ERASMUS partnerintézményével áll kapcsolatban, és közel 880 bilateriális szerződés biztosít külföldi ösztöndíjas tanulmányi lehetőségeket a szegedi egyetemistáknak.


_MG_5838


A 2016/2017. tanév II. félévében 174 új ERASMUS ösztöndíjas külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A diákok 19 ország 76 város 87 egyeteméről érkeztek az SZTE 12 karára. A legtöbb hallgató, 40 fiatal Törökországból érkezett, a top 5 küldő ország között szerepel Románia, Olaszország, Franciaország és Spanyolország. A legtöbb külföldi hallgatót, 41 diákot az Általános Orvostudományi Kar fogad, 36 hallgató a Bölcsészettudományi Karon, 28 fiatal az Állam- és Jogtudományi Karon, 26-an a Természettudományi és Informatikai Karon kezdik meg tanulmányaikat.


_MG_5884


Az új ERASMUS ösztöndíjas hallgatókat Dr. Bene Tamás, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi igazgatója köszöntötte. Elmondta: pályáját az Erasmus Student Network (ESN) tagjaként kezdte, azóta az egyetem és az ESN között szoros kapcsolat alakult ki. A külföldi diákok minél gyorsabb beilleszkedéséhez mind az egyetem Mobilitási Irodája, mind az ESN minden segítséget megad, legyen szó tanulmányi ügyekről, vagy szórakozási lehetőségekről. – Érezzék jól magukat Szegeden, ismerkedjenek diáktársaikkal és vigyék jó hírét a Szegedi Tudományegyetemnek – fogalmazott köszöntőjében.


A külföldi gólyák beilleszkedését február 6. és 9. között Orientációs Héttel segítik a SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda munkatársai, az Erasmus Student Network önkéntesei és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottság mentorai. Az új hallgatók tanulmányaikhoz és szegedi életükhöz kapcsolódó hasznos információkat, tanácsokat kapnak.


_MG_5881


Jerney Leona, az ESN Szeged szekció elnöke portálunknak elmondta: az ESN Európa legnagyobb ifjúsági szervezete, 40 országban több mint 500 szekcióval működik. Munkájuk során önkéntes fiatalok segítenek külföldi fiataloknak a beilleszkedésben. Szegeden 35 mentor és 27 úgynevezett body, vagyis kapcsolattartó segíti az SZTE-re érkező ERASMUS és Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatókat. – A tanulmányi ügyintézés mellett olyan mindennapos problémákban is segítjük a küldi diákokat, mint az albérletkeresés, vagy az orvosi ellátás. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és szabadidős programokat számukra, a Social Erasmus projektben pedig olyan, a társadalom számára is hasznos programokra visszük őket, mint az állatmenhely látogatás és a szemétszedés. Az egyetem támogatásának köszönhetően ingyenesen biztosítunk számukra egy ESN Card-ot, mellyel számos rendezvényre kapnak kedvezményes vagy ingyenes belépőt. Hírlevélben és Facebook csoportunkban pedig folyamatosan tájékoztatjuk őket az aktuális rendezvényekről – mondta.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek