Bezár

Hírarchívum

Életmentésről szóló kisfilmet forgattak a szegedi SBO-sok

Életmentésről szóló kisfilmet forgattak a szegedi SBO-sok

2017. január 05.
3 perc

Alapszintű újraélesztés laikusoknak – ez a címe annak a youtube-ra is feltöltött filmnek, amely majd négy percben mutatja be, mit kell tenni, ha valakinek leáll a szíve. A filmet a Sürgősségi Betegellátó Osztály szakemberei készítették egy szakmai pályázatra. A forgatás helyszíne a TIK és a sürgősségi osztály volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Négyperces, laikusoknak szóló kisfilmen mutatják be a szegedi SBO-n dolgozó szakemberek, hogyan menthetjük meg azokat, akiknek hirtelen leáll a szívük – írja a delmagyar.hu.

– Ha már egy életet megmentettünk ezzel a kisfilmmel, akkor egy egész világot mentettünk meg – vallja Buresch Györgyi, a szegedi Sürgősségi Betegellátó Osztályon (SBO) dolgozó szakápoló és Bárszki László rezidens, aki kollégáival együtt négyperces oktatófilmet forgatott laikusoknak az újraélesztésről. A YouTube-ra egy hete kikerült videót egy szakmai pályázatra készítették – azóta már több mint hatezren látták.


Az Alapszintű újraélesztés laikusoknak című rövidfilmet – amelynek ötletgazdája illetve forgatókönyvírója Buresch Györgyi volt – a TIK-ben és az SBO-n forgatták a Szeged TV munkatársai segítségével. A sztori szerint az egyik kollégájuk alakította látogató rosszul lesz, a szívéhez kap, majd összeesik, mire egy superman-pólós civilt alakító SBO-s szakápoló gyorsan felméri, hogy lélegzik-e, majd szívmasszázsba kezd, amit idővel egy másik kollégájuk folytat, miközben mentőt is hívnak. Később az intézmény félautomata defibrillátorát is bevetik. – Olyan élethűen sikerült a film, hogy volt, aki azt hitte, tényleg a kollégánk mellkasát nyomogatjuk, pedig csak az ingét adtuk rá egy gyakorlóbabára – árulta el nevetve az intenzív és sürgősségi szakember.


A filmmel szerettek volna egy kis kurázsit is csöpögtetni azokba, akik meglátnak egy ilyen szívrohamot, de nem mernek beavatkozni. – Válj te is hőssé, ments életet! Ne habozz, ártani nem tudsz! Az összetört borda is meggyógyul az élőknél! – bátorít a narrátor a felvételen, akinek mondandóját jeltolmács közvetíti folyamatosan a hallássérülteknek. Buresch Györgyi és kollégái szerint ugyanis a hallássérültek ugyanúgy segíthetnek az életmentésben, mint az ép hallásúak.


Az ismert színész, Csuja Imre főszereplésével egy éve készült hasonló céllal oktatófilm: azt a kétperces, többnyire humoros videót eddig több mint egymillióan látták. – A miénk kevésbé humoros, viszont a legújabb szakmai ajánlásnak megfelelően mutatja be az újraélesztést – mondta el az ötletgazda. A filmet – amelynek stábja ingyen vállalta a munkát – három és fél óra alatt forgatták le, és két napon át vágták.


Az SBO szakmai stábját dr. Bárszki László sürgősségi és oxyológiai szakorvosjelölt szakmai vezetőként, Buresch Györgyi intenzív és sürgősségi szakápoló ötletgazdaként, forgatókönyvíróként, Czirkó Diána sürgősségi szakápoló jelmezzel és zenei ötlettel segítette, a főszerepeket Kis Tamás és Molnár Zsolt sürgősségi szakápoló és Zalai Imre intenzív szakápoló játszotta.


Forrás: delmagyar.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek