Bezár

SZTEhírek

kiemelt_hangyak_eszkozhasznalat

Hangyák eszközhasználatát vizsgálták SZTE-s kutatók

Hangyák eszközhasználatát vizsgálták SZTE-s kutatók

2017. január 04.
2 perc

A folyékony táplálék elszállításához a legkönnyebben kezelhető eszközt választják egyes hangyafajok egyedei – derül ki az SZTE TTIK kutatóinak kísérleteiből. Az eredményekről az Animal Behaviour folyóiratban számoltak be.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézet Ökológiai Tanszékének munkatársai, Maák István és Lőrinczi Gábor vizsgálatsorozaton keresztül tanulmányozta hangyák eszközhasználatát. Az Aphaenogaster subterranea elnevezésű hangyafaj eszközhasználatát Lőrinczi Gábor egy terepi vizsgálat során figyelte meg. A Balaton és Veszprém környékén előforduló hangyák homokszemcséket, tűleveleket, levéldarabokat, fatörmeléket használnak a folyékony táplálék szállításához.


A szegedi kutatók laboratóriumi vizsgálatsorozatot terveztek különböző eszközök alkalmazásával, hogy a zavaró környezeti változók hatásait kizárják. A kísérletek során a természetben előforduló anyagok mellett szivacsot is felkínáltak a hangyáknak, mivel feltételezéseik szerint a jó nedvszívó képesség mellett az állatok az eszköz súlya alapján döntenek arról, mit használjanak a szállításhoz- tájékoztatta az MTI-t Maák István, az SZTE munkatársa.


Párizsban Patrizia d'Ettorre vezetésével egy másik Aphaenogaster fajjal már folynak hasonló vizsgálatok, így a szakemberek összekapcsolták a két kísérletsorozatot. Megállapították: a hangyák külön döntenek arról, milyen eszközöket mártsanak a táplálékba, illetve onnan melyeket szállítsák tovább a fészekbe. A kísérletek során különböző mértékben felhígított mézet kínáltak fel a rovaroknak, melyek a táplálék viszkozitása alapján választottak szállítóeszközt, mégpedig azt, amelyik könnyebben kezelhető. A természetben leggyakrabban használt homokrögök ugyanis belesüllyednek a hígabb táplálékba, ezek kiemelése komoly erőfeszítést igényel, a szivacsdarabok azonban úsznak a felszínen, így könnyebb elcipelni azokat. A szakemberek az ereményekről az Animal Behaviour folyóirat 2017-es januári számában számoltak be. A cikk itt elérhető.


A kutatások tovább folytatódnak, a Szegedi Tudományegyetem szakemberei a jelenség ökológiai oldalát vizsgálják a jövőben, a francia kutatók pedig a hangyák viselkedésére kíváncsiak.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek