Bezár

Hírarchívum

 ÁJTK

Felújítják az SZTE jogi karának épületét

Felújítják az SZTE jogi karának épületét

2017. július 26.
3 perc

Felújítják a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületét, a 650 millió forintos kormányzati támogatásból megvalósuló rekonstrukció részeként visszaállítják az egykori kupolát és toronyszobát, befedik az udvart és új tantermet alakítanak ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felújítás részleteit bemutató 2017. július 26-i sajtótájékoztatón dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja elmondta, a beruházás az egyetem közép- és hosszú távú intézményfejlesztési tervének fontos része. Az SZTE az elmúlt időszakban jelentős pályázati támogatást nyert el az oktatási, kutatási és tudományos kiválóság javítására, ennek kisebb része fordítható azonban az infrastruktúra fejlesztésére. Az ilyen beruházások elsősorban költségvetési forrásból indulhatnak el. Ezek közül az első a jogi kar épületének rekonstrukciója.


_MG_8452


Az SZTE több más beruházást is előkészít, például az egészségügyi képzéshez kapcsolódva. Ez az a terület, ahol a demográfiai változások ellenére nő a felvételizők száma, a külföld szívóhatása jelentős, az elöregedő népesség miatt pedig egyre nagyobb szüksége van az ilyen szakemberekre a társadalomnak – hangsúlyozta a kancellár.

Uniós támogatással a sebészeti klinika egykori épületében az orvos- és fogorvosképzés elméleti tömbjét alakítják ki. A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet épületének átalakításával pedig a Fogorvostudományi Kar kerülhet végre méltó körülmények közé. A déli klinikakert szomszédságában, a harmadik híd szegedi hídfőjénél az élettudományi képzések számára épülhet új tömb, emellett korszerűsítenék az SZTE kollégiumait, a lézerközpont szomszédságában pedig tudományos-ipari parkot alakítanak ki – említett néhány példát a tervezett fejlesztések közül dr. Fendler Judit.


_MG_8488


Dr. Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára kifejtette, a kormány a tárca előterjesztésére 2015-ben döntött arról, hogy programot indít a jogászképzés megerősítése érdekében. Az ország versenyképessége szempontjából sem közömbös, hogy milyen tudású, képzettségű jogászok kerülnek ki az egyetemekről.

A kormány évente 500 millió forintot fordít a jogászképzés színvonalának emelésére. Ennek felét ösztöndíjként a tehetséges hallgatók kapják, másik részéből pedig a jogtudományi kutatásokat támogatják. A 2016/2017-es tanévben 664 hallgató tanulmányi, 250 diák pedig IM kiválósági ösztöndíjat kapott, az SZTE ÁJTK-n 177, illetve 79 hallgató részesült ilyen támogatásban.

Az államtitkár hangsúlyozta, csak jó és méltó körülmények között lehet kiemelkedő szakmai munkát végezni, ezért döntött májusban úgy a kormány, hogy 650 millió forinttal támogatja a szegedi jogi kar épületének rekonstrukcióját.


_MG_8508


Dr. Balogh Elemér, az SZTE ÁJTK dékánja elmondta, a kar 1882-ben emelt, eredetileg polgári leányiskolának szánt épülete az egyetlen olyan egykor bíróságként működő ingatlan az országban, ahol jelenleg jogi képzés folyik. 1958-ban az egyemeletes ingatlan részleges felújítás során az épület eredeti kupoláját lebontották. A hatvanas években egy újabb szinttel bővítették az épületet, így a korábbi toronyszoba is eltűnt. A felújítás során visszaállítják a toronyszobát és a kupolát, az épület udvarát befedik, ott új közösségi teret alakítanak ki, az udvar alatt pedig a tervek szerint egy 130 férőhelyes előadótermet hoznak létre. Emelett bővítenék a harmadik, tetőtéri szintet is, ahol jelenleg a kari társalgó működik.


_MG_8519


A felújításhoz a szegedi építési szabályzat módosítására van szükség, ezzel párhuzamosan készülhetnek el az év végéig a részletes tervek, majd a kivitelező kiválasztását követően, a jövő nyáron kezdődhetnek el a munkálatok.


SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek