Bezár

Hírarchívum

Gyűjtés az idén 25 éves Csillagvizsgáló felújítására

Gyűjtés az idén 25 éves Csillagvizsgáló felújítására

2017. július 26.
2 perc

Negyed százada épült fel, és nyitotta meg kapuit a Szegedi Csillagvizsgáló, amely a 25. évforduló alkalmából július 29-én, szombaton különleges, meghosszabbított nyitva tartással és nyereményjátékkal várja látogatóit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az esti rendezvény programja folytonos lesz, időponthoz nem kötött. 19 és 23 óra között az előadóteremben zajlanak a regisztrációhoz nem kötött (de a terem ötvenfős befogadóképessége miatt korlátozott) színes és közérthető ismeretterjesztő előadások, olyan érdekes témákban, mint pl. az űrutazás, exobolygók, csillagok életútja, aszteroidák.


A teraszon és az udvaron felállított távcsövekkel bárki megtekintheti a legérdekesebb csillagászati objektumokat, mindezt csillagászok szakértő segítségével. Derült idő esetén bárki megpillanthatja a Szaturnuszt, a Jupitert, a Hold felszínét, illetve több mélyűri objektumot is. Minden látogató kitöltheti az új csillagkvízt, a legügyesebb megfejtők között pedig csillagászati nyereményeket sorsolnak ki.


A Szeged Csillagvizsgáló kapui már a kezdetektől nyitva álltak a nagyközönségnek, legyen szó a péntek esti nyitva tartások vendégeiről, a soron kívül fogadott csoportokról vagy a Csillagászat Napja és a Kutatók Éjszakája látogatóiról. Sajnos azonban a csillagvizsgáló épülete évek óta rossz állapotban van és a belső terek is alapos felújításra szorulnak. Ennek hiányában az ismeretterjesztő programok hamarosan veszélybe kerülhetnek.

A július 29-i rendezvényen a szervezők éppen ezért gyűjtést is indítanak: a belépőjegyet mindenki a saját maga által megjelölt áron válthatja meg, az összeggel teljes egészében a Csillagvizsgáló felújítását támogatva.

 

További információ az esemény Facebook-oldalán olvasható.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek