Bezár

Hírarchívum

_MG_8344-001

Kínai diákok az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar bűnügyi nyári egyetemén

Kínai diákok az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar bűnügyi nyári egyetemén

2017. július 25.
4 perc

Az Európai Unió és Magyarország büntetőjogi kérdéseivel ismerkedik több mint húsz kínai egyetemista az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. A 2017. július 10. és augusztus 1. közötti nyári egyetem hallgatói a délelőtti előadások után – többek között – rendőrségi droglaborba és a Csillag börtönbe is eljutottak – a helyszínelők nyomában járva.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2012-ben kialakított Kapu program szerves részét képezi a 2017. július 10. és 2017. augusztus 1. közötti Bűnügyi nyári egyetem.


_MG_8307


– A Kapu programunk indulásakor Sanghaj két egyeteme vett részt, majd Xi’an városának felsőoktatási intézménye is bekapcsolódott. Az utóbbi három évben, a kínai partnerek kérésére, nyáron tematikus szemeszterre is vártuk a kínai egyetemistákat – mondta Dr. Varga Norbert. Az SZTE ÁJTK Gateway program igazgatója szerint az európai országok büntetőjoga különösen érdekes a Kínából érkező joghallgató számára. Az ázsiai ország jogrendszerében ugyanis jellemzően nagy szerepet kap az állami politika. – Érdekesnek mondják vendéghallgatóink, hogy nemcsak a büntetőjog elméletével ismerkedhetnek meg, hanem az ehhez kapcsolódó magyarországi intézményrendszerrel is.


_MG_8339

Az SZTE igazságügyi orvostani intézetében életükben először láttak boncolást – hallottuk a kínai joghallgatók nyári egyeteme nyílt napján. 2017. július 25-én Karsai Krisztina professzor Az emberi jogok a büntetőeljárásban címmel tartott angol nyelvű előadást. Kiderült: az SZTE ÁJTK Jean Monnet professzoraként nagy hangsúlyt helyez az uniós jogi szaknyelv átadására is, illetve a joggyakorlat megértetésére. Az igazságszolgáltatás intézményrendszerének megismertetéséhez tartozónak tekinti azt is, hogy a kínai egyetemisták láthassák akár a rendőrség és az ügyészség munkáját segítő kutyákat munkavégzés közben is.

 

– Nagy várakozással érkeztem a Szegedi Tudományegyetem programjára, és nem csalódtam. Meg szerettem volna tapasztalni, milyen az európai élet, de a jogi ismereteimet is szerettem volna bővíteni – fogalmazott Qin Zhi Jin, aki Sanghaj egyik, jogtudományokkal foglakozó egyetemről érkezett Szegedre. A büntetőjogra szakosodott kínai hallgatók „szóvivőjeként” elmondta: a szegedi nyári egyetem tanáraitól sok újat hallottak az európai jogról is. – Ezt a tudást majd megosztjuk otthon a barátainkkal és hallgatótársainkkal. A jogrendszer újdonságai és az oktatás stílusában megmutatkozó különbségek egyformán érdekesek számunkra – hangsúlyozta a kínai diák, aki annak is örül, hogy az itt szerzett krediteket el tudja fogadtatni anyaegyetemén, ahol majd a végbizonyítványában feltüntetik: az SZTE nyári egyetemének hallgatója volt.


_MG_8299

 

A büntetőjog alapelveiről Szomora Zsolt, a börtönrendszerekről és a börtönökben érvényesülő emberi jogokról Visnyeiné Juhász Zsuzsanna, míg a büntető igazságszolgáltatás uniós, amerikai és magyarországi gyakorlatáról Fantoly Zsanett – az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének három habilitált egyetemi docense, illetve a bizonyítási jogról Gácsi Anett adjunktus tartott előadást. Az intézet két doktorandusz hallgatója – a Lichtenstein András és Tóth Géza – a délutáni gyakorlati foglalkozásokon kalauzolta a kínai joghallgatókat. Dr. Varga Norbert mint az SZTE ÁJTK tudományos dékánhelyettese kifejtette: a szegedi oktatók és PhD-hallgatók számára új lehetőséget jelent a nyári egyetem, mert itthon, de angol nyelvi közegben próbálhatják ki, hogy a magyarországi és az uniós joggyakorlat miként adható át, e tudás hogyan hasznosulhat egy külföldi diák számára.


_MG_8337

– Rendkívül érdeklődőek a kínai diákok: kíváncsiak Európára és Magyarországra is – erősítette meg Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK nyári egyetemi programjának szellemi megteremtője. A Bűnügyi nyári egyetem szakmai rektora jogi terminológiai bevezető előadásokat is tartott. – A szakmai nyelv alapfogalmainak tisztázását követően rendkívül inspiráló az egyetemi oktatók számára a kínai hallgatókkal kialakuló diskurzus. Arra törekszünk, hogy az SZTE bűnügyi nyári egyetemébe bekapcsolódó, majd itt – például az SZTE ÁJTK egy szemeszteres, angol nyelvű, Kapu programjában – továbbtanuló kínai fiatal számára külön is elismerjük az itt szerzett ismereteket. Gateway programunk fontos jellemzője a kínai partnerekkel kidolgozott közös értékelési szempontrendszer, amely alapján például az idei nyári egyetem 30 kreditet jelent a kínai egyetemisták számára.

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet megalapításával, működésével együtt Szeged felkerült Kína felsőoktatási térképére. Így egyre bővül azoknak a kínai egyetemeknek a köre, amelyek fogadják azt a képzési kínálatot, amit az SZTE ÁJTK fejleszt ki számukra. A „nulladik nyári egyetemnek” nevezhető a 2015-es program: az SZTE ÁJTK kínai partner intézményének nyári európai körútra indított hallgatóit két napon át uniós témájú előadásokkal fogadták. 2016-ban bővebb tematikájú és időtartamú, az integrációra fókuszáló nyári egyetemet szervezett a szegedi jogi kar. 2017-ben – a kínai partnerek szempontjai alapján – három hetet lefedő, igazságszolgáltatási tematikájú programot állított össze az SZTE ÁJTK.



SZTE_AJTK_nyari_egyetem
Az SZTE ÁJTK Bűnügyi nyári egyetemén készült fényképek itt megtekinthetőek.
 

– Az SZTE nemzetköziesítése jegyében bátorítjuk a különböző karok különböző intézeteit, hogy új képzési formákat is alkalmazzanak – húzta alá Karsai Krisztina. A szegedi egyetem oktatási rektorhelyetteseként kifejtette: kompakt, 2-3 hetes kurzusba sűríthető tudásanyag kidolgozására és átadására nagyon alkalmas a nyári egyetemi forma. – Terveink között szerepel, hogy az SZTE ÁJTK más intézeteit érintő, például szerződésjoggal, vagy a szellemi alkotások világával foglalkozó szakmai programot állítunk majd össze. Ezt a kreditgyűjtésre is alkalmas nyári egyetemet más külföldi hallgatók, illetve magyarországi egyetemisták számára is kinyitjuk. Így a hazai nyári egyetemi kultúrában a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK kínálata új színfoltot jelent.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek