Bezár

SZTE Magazin

_MG_6541

88. Ünnepi Könyvhét: tudománynépszerűsítő programok az SZTE szervezésében

88. Ünnepi Könyvhét: tudománynépszerűsítő programok az SZTE szervezésében

2017. június 01.
7 perc

Három könyvheti rendezvény közül kettő kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez – derült ki a 2017. június 6-16. közötti szegedi programkínálatból. A 88. Ünnepi Könyvhéten sem csak a tudomány népszerűsítéséből vállal részt az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatszavas hangolódással és egyetemistákat megszólítva indította a 88. Ünnepi Könyvhét, és ezzel az írás, a publikálás, a könyvkiadás és az olvasás népszerűsítését a Somogyi-könyvtár. A szegedi egyetemi közegben elkezdett 6 szó – 6 könyv akciótól az SZTE Hírportál is beszámolt: Hatszavasokkal is hangolódunk a 88. Ünnepi Könyvhétre. A 2017. június 6-16. közötti szegedi programok koordinálását 10. éve ellátó bibliotéka száznál is több könyvheti rendezvényre invitálja az írott szó barátait.

 

 

Írók és professzorok


A szegedi egyetem egykori magyar-angol szakos hallgatója, Temesi Ferenc Kossuth-díjas író nyitja meg 2017. június 8-án, csütörtökön 16 órakor a Dugonics téren az idei könyvhét szegedi programjait. Ekkor adják át az Év könyve díjat, valamint a könyvkiadási támogatásokat is. A meghívott vendégek közül ugyancsak a szegedi egyetemhez kötődik – többek között – Turi Tímea és Grecsó Krisztián, a szegedi szerzők közül például Bátyi Zoltán, vagy a beszélgetőpartnerek közül Bácsi János.

 

A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok szegedi programfüzetéből kiderül: három rendezvény közül kettő kapcsolódik a Szegedi Tudományegyetemhez. A főszereplő szerzők és szerkesztők közül például az író Szilasi László és Darvasi László, vagy a professzor Szajbély Mihály és Boldogkői Zsolt; a közreműködők hosszú listájából kiemelhető a beszélgetőpartnerek sora vagy éppen a Suhancok táncos lábú egyetemi hallgatói. A könyves eseményeknek otthont adó helyszínek közül e körbe sorolható a Dugonics téri egyetemi épület előtti színpadtól kezdve a JATEKlub teraszán át az SZTE TIK-beli Klebelesberg Könyvtár Aud.Minjáig több programpont is.

 

A különböző írói és kiadói szervezetek, könyvtárak által életre hívott rendezvények mellett a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság kötelékébe tartozó Szegedi Egyetemi Kiadó és a kiadói műhelyek idén is szerveznek olyan programokat, amelyek kifejezetten a kutatók munkájába, az universitas publikációs tevékenységébe engednek bepillantást.

 

 

Az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó által szervezett programok


Az egyetemi kutatóműhelyekben születő eredményeket népszerűsítő programok mottója a 88. Ünnepi Könyvhét különböző színhelyein is: „az SZTE az utcára viszi a tudományt”. Íme, egy kis ízelítő:

 

A DélmagyArchívtól a Tiszatájig: mi a digitalizálás haszna a kutatómunkában?

Az irodalomtörténész Szajbély Mihály professzorral (SZTE BTK), a jogtörténész Antal Tamás egyetemi docenssel (SZTE ÁJTK), valamint Kokas Károllyal, az SZTE Klebelsberg Könyvtár informatikai főigazgató-helyettesével és Annus Gáborral, a Tiszatáj Online szerkesztőjével (SZTE JGYPK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE KI közkapcsolati koordinátora beszélget.

Időpont: 2017. június 07. (szerda), 17.00 óra

Helyszín: Somogyi-könyvtár, I. emeleti folyóirat olvasó terem

*

A háborúk régészete – a Határtalan Régészet című archeológiai magazin bemutatkozása

Felföldi Szabolcsot, az SZTE BTK Régészeti Tanszékének tudományos munkatársát, a Határtalan Régészet című magazin főszerkesztőjét Újszászi Ilona, az SZTE KI közkapcsolati koordinátora kérdezi.

Időpont: 2017. június 08. (csütörtök), 17.30 óra

Helyszín: Dugonics tér, nagyszínpad

*

Ki volt Benedetto Croce?

Az SZTE JATEPress Kiadó gondozásában megjelent Kaposi Márton: Benedetto Croce intuíció-felfogása és magyar értelmezői című könyvéről a szerzővel (ELTE) Szabó Tibor (SZTE JGYPK) beszélget.

Időpont: 2017. június 09. (péntek), 14.00 óra
Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Bemutatkozik az SZTE BTK „könyves tanszéke”

Az SZTE BTK Társadalomtudományi Intézet Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék vezetőjével, Sándor Klárával és munkatársaival, hallgatóival Újszászi Ilona újságíró, az SZTE KI közkapcsolati koordinátora beszélget.

Időpont: 2017. június 09., péntek 16.00 óra

Helyszín: Somogyi-könyvtár, I. emeleti folyóirat olvasó terem

 

Milyen volt a könyv és a könyvtár az ókorban?

Hoffmann Zsuzsa - T. Horváth Ágnes: Könyv és könyvtár az ókorban. Az SZTE JATEPress Kiadó kiadványáról a két szerzővel, az SZTE BTK munkatársaival Dr. Diószegi Szabó Pál beszélget.

Időpont: 2017. június 9. (péntek) 16.00 óra
Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

*

Hiénák a betegágy körül

A szerző, Prof. Dr. Boldogkői Zsolt (SZTE ÁOK) mutatja be az Akadémiai Kiadó gondozásában 2016-ban megjelent Hiénák a betegágy körül című könyvét. A beszélgetőtárs: Dr. Görgyey János (MTA SZBK).
Időpont: 2017. június 10. (szombat), 16.00 óra
Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Nemzeti Alkotmányok az Európai Unióban

A Nemzeti Alkotmányok az Európai Unióban című kötetet bemutatja: Dr. Kiss Barnabás egyetemi docens (SZTE ÁJTK).

Időpont: 2017. június 10. (szombat), 18.00 óra

Helyszín: Lobby Café terasza

*

Francia menekültek Magyarországon 1940-1945

Az SZTE JATEPress Kiadó dokumentumkötetéről a szerkesztővel, Lagzi István történésszel Bene Krisztián történész (PTE) beszélget.

Időpont: 2017. június 12. (hétfő), 14.00 óra
Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

 

Ismerje meg az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar kiadványait!

Az SZTE ÁJTK Forum, illetve Szegedi Jogtörténeti Napok című kiadvány sorozatait bemutatja: Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária.

Időpont: 2017. június 12. (hétfő), 15.00 óra

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal épülete, 5. terem

 

Lábjegyzetek Platónhoz: Az emlékezet.

A Magyar Filozófiai Társaság és SZTE BTK Filozófia Tanszék kiadásában Szegeden 2017-ben megjelent kötetről a szerkesztővel, Laczkó Sándorral (SZTE Klebelsberg Könyvtár osztályvezetőjével) Prof. Dr. Gyenge Zoltán (SZTE BTK Filozófia Tanszék, tanszékvezető) és Kokas Károly (SZTE Klebelsberg-könyvtár főigazgató-helyettes) beszélget.

Időpont: 2017. június 12. (hétfő) 16.00

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

 

Gyakorlati kézikönyv kezdő televízióműsor-készítőknek

Az SZTE JGYPK oktatója, Pusztai Virág: A televíziós műsorgyártás és műsorszerkesztés gyakorlati alapjai című, az SZTE JGYF Kiadó gondozásában napvilágot látott kézikönyvéről a szerzővel Kisimre Ferenc újságíró beszélget.

Időpont: 2017. június 12. (hétfő), 16.00 óra

Helyszín: JATEKlub Terasz

 

Pódiumbeszélgetés: Hogyan készül és mire jó az életútinterjú?

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (1956) - Életútinterjúk tükrében (Belvedere Meridionale Kiadó) című kötet kapcsán a szerkesztő Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) a „nagy idők tanúival” interjúkat készítő kutatókkal – Kiss Gáborral, Forró Lajossal (SZTE JGYPK) – és újságíróval – Újszászi Ilonával (SZTE KI) – beszélget.

Időpont: 2017. június 12. (hétfő), 17.00 óra

Helyszín: Somogyi-könyvtár, I. emeleti folyóirat olvasó terem

*

Szegeden lobbant fel az 1956-os forradalom lángja

A Belvedere Meridionale Kiadó gondozásában jelent meg az SZTE JGYPK egyetemi adjunktusa, Jancsák Csaba: Az 1956-os forradalom indítószikrája című kötete, amelyről a szerzővel és egykori MEFESZ-tagokkal Haág Zalán SZTE oktató, önkormányzati képviselő beszélget.

Időpont: 2017. június 14. (szerda), 17.00 óra

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

 

Az egyetemi programokról információ szerezhető az universitas Facebook oldalán is itt.


Persze a „hivatalos” könyvheti programok előtt, után és közben is szerveződnek a publikáláshoz és az olvasáshoz kötődő rendezvények a szegedi egyetemen. Például Az Piacgazdaságok az Európai Unióban – Farkas Beáta könyvbemutatója 2017. június 8-án 16 órakor kezdődik az SZTE GTK Aulában, ahol a kötetet Pelle Anita, egyetemi docens ajánlja az érdeklődők figyelmébe - derül ki az SZTE Hírportál Esemény naptárát lapozva.


Az SZTE oktatói és kutatói egész évben folyamatosan publikálnak. Például a Springer kiadónál a közelmúltban jelent meg Visy Csaba professor emeritus (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék) monográfiája In situ Combined Electrochemical Techniques for Conducting Polymers címmel.


A JATEklub teraszától a Grand Caféig


Gyermekeknek szóló programokkal és új könyvheti helyszínekkel bővült az idei kulturális rendezvény-sorozat.

 

Nem csak a kicsik számára érdekes, hogy Samu és Dani kalandjai: Amerikától Magna Hungariáig című új könyvéről beszél a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében Benedek László, a nagy mesemondó, Benedek Elek unokája. A program június 9-én, pénteken 11 órakor kezdődik. Az íróval Bácsi János tanár beszélget.

Benedek László ugyanezen a napon mesél a Könyvkirály című olvasásnépszerűsítő játék eredményhirdetésére meghívott gyerekeknek a Városháza dísztermében, 15.30 órai kezdettel.


„Egyetemi szerzők, műhelyek, kiadók” címmel az SZTE Klebelsberg Könyvtárban rendezett programok ajánlója külön is megtalálható az egyetemi bibliotéka honlapján és itt is.

 

Iránytűt ad a gazdag könyves kínálaton belüli tájékozódáshoz a Somogyi-könyvtár honlapja, amely minden elektromos eszközről elérhető. Itt a szegedi könyvheti programok között napok, rendezvény típusok, helyszínek szerint is megkeresheti az olvasó a neki tetszőt. Így kiderül, hogy például 10 nap alatt 60 szerző és 23 kiadó mutatkozik be, míg az új helyszínnek számító JATEklub teraszon hat könyves programot kínálnak, az egyetemhez ezernyi szállal kötődő Grand Cafe Várkertben öt olyan program lesz, melynek szereplői egykori vagy mai egyetemi hallgatók. Ezekről a könyves programokról is informál majd az SZTE Hírportál.

 

A 88. Ünnepei Könyvhét szegedi programfüzete elérhető itt: Programfuzet_2017_90x210mm_WEB

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek