Bezár

Hírarchívum

ERASMUS_nyito

A legnépszerűbb Erasmus+ célpont a vidéki egyetemek között a Szegedi Tudományegyetem

A legnépszerűbb Erasmus+ célpont a vidéki egyetemek között a Szegedi Tudományegyetem

2017. június 09.
2 perc

Az Erasmus programban az egyik legvonzóbb célpont a Szegedi Tudományegyetem: országosan a második, a vidéki egyetemek között pedig az első helyen áll. A legtöbb Erasmus+ programban érkező hallgatót az Általános Orvostudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar fogadja Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem húsz évvel ezelőtt csatlakozott az Erasmus programhoz, azóta folyamatosan nő azon külföldi diákok száma, akik itt tanulnak a programnak köszönhetően: a két évtized alatt mintegy 3000 külföldi egyetemistát fogadott az SZTE.


A 2016-os naptári évben az SZTE-t közel 600 Erasmus+ programban érkezdő külföldi választotta, a legtöbben Törökországból (112), Franciaországból (97), Spanyolországból (91), Olaszországból (86) és Romániából (77) érkeztek. A hallgatók körében a legnépszerűbb karok az ÁOK, a BTK, a GTK, az ÁJTK, a TTIK és a JGYPK.


Az SZTE-ről 476 Erasmus+ ösztöndíjas vett részt külföldi részképzésben vagy szakmai gyakorlaton ugyan ebben az időszakban. Az SZTE diákjai között a legnépszerűbb célországok: Olaszország, Spanyolország, Németország, Lengyelország és Ausztria. A legtöbb ösztöndíjas az ÁOK-ról, a BTK-ról, az ÁJTK-ról és a TTIK-ról utazik külföldre tanulni.


A 2017/18-as tanévben az Erasmus+ felsőoktatási mobilitásban résztvevő fiataloknak ismét lehetőségük van pályázni Erasmus+ szociális kiegészítő támogatásra. A kiegészítő támogatás célja egyenlőbb esélyt nyújtani a felsőoktatási mobilitás területén is a kiutazók számára az Erasmus+ programban. Az Erasmus+ szociális támogatás fontos szerepet játszott a korábbi tanévekben is, a diákok több mint 20%-a részesült ebben a kiegészítő támogatásban. A 2017/18-as tanévtől kezdve fontos változás, hogy bővül a támogatottak köre a hallgatói szakmai gyakorlati mobilitásban részvevőkkel, továbbá növekszik a támogatás mértéke. Az Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás összege tanulmányi mobilitás esetén havi 200 euró, szakmai gyakorlati mobilitás estén havi 100 euró az elnyert Erasmus+ alapösztöndíjon felül. A hátrányos helyzetű diákok mellett a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg egyetemisták és munkatársak is igényelhetnek kiegészítő támogatást.


Az idén 30 éves Erasmus-program - amelyet egyébként 2014 óta hívnak Erasmus+-nak - a világ legnagyobb mobilitási programja, egyben az Európai Unió egyik legsikeresebb kezdeményezése: jelenleg 169 partnerország a tagja, és az ösztöndíj 1987-es elindítása óta több mint 9 millió diáknak biztosított lehetőséget a külföldi tapasztalatszerzésre.


Magyarország a programban egyre vonzóbb célponttá vált, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Szegedi Tudományegyetem és Corvinus Egyetema dobogós a fogadó egyetemek között. Ezek a felsőoktatási intézmények jó hírét viszik az országnak, ahová szívesen térnek majd vissza a fiatalok.



SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek