ERASMUS_nyito

A legnépszerűbb Erasmus+ célpont a vidéki egyetemek között a Szegedi Tudományegyetem

Az Erasmus programban az egyik legvonzóbb célpont a Szegedi Tudományegyetem: országosan a második, a vidéki egyetemek között pedig az első helyen áll. A legtöbb Erasmus+ programban érkező hallgatót az Általános Orvostudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar fogadja Szegeden.

A Szegedi Tudományegyetem húsz évvel ezelőtt csatlakozott az Erasmus programhoz, azóta folyamatosan nő azon külföldi diákok száma, akik itt tanulnak a programnak köszönhetően: a két évtized alatt mintegy 3000 külföldi egyetemistát fogadott az SZTE.


A 2016-os naptári évben az SZTE-t közel 600 Erasmus+ programban érkezdő külföldi választotta, a legtöbben Törökországból (112), Franciaországból (97), Spanyolországból (91), Olaszországból (86) és Romániából (77) érkeztek. A hallgatók körében a legnépszerűbb karok az ÁOK, a BTK, a GTK, az ÁJTK, a TTIK és a JGYPK.


Az SZTE-ről 476 Erasmus+ ösztöndíjas vett részt külföldi részképzésben vagy szakmai gyakorlaton ugyan ebben az időszakban. Az SZTE diákjai között a legnépszerűbb célországok: Olaszország, Spanyolország, Németország, Lengyelország és Ausztria. A legtöbb ösztöndíjas az ÁOK-ról, a BTK-ról, az ÁJTK-ról és a TTIK-ról utazik külföldre tanulni.


A 2017/18-as tanévben az Erasmus+ felsőoktatási mobilitásban résztvevő fiataloknak ismét lehetőségük van pályázni Erasmus+ szociális kiegészítő támogatásra. A kiegészítő támogatás célja egyenlőbb esélyt nyújtani a felsőoktatási mobilitás területén is a kiutazók számára az Erasmus+ programban. Az Erasmus+ szociális támogatás fontos szerepet játszott a korábbi tanévekben is, a diákok több mint 20%-a részesült ebben a kiegészítő támogatásban. A 2017/18-as tanévtől kezdve fontos változás, hogy bővül a támogatottak köre a hallgatói szakmai gyakorlati mobilitásban részvevőkkel, továbbá növekszik a támogatás mértéke. Az Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás összege tanulmányi mobilitás esetén havi 200 euró, szakmai gyakorlati mobilitás estén havi 100 euró az elnyert Erasmus+ alapösztöndíjon felül. A hátrányos helyzetű diákok mellett a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg egyetemisták és munkatársak is igényelhetnek kiegészítő támogatást.


Az idén 30 éves Erasmus-program - amelyet egyébként 2014 óta hívnak Erasmus+-nak - a világ legnagyobb mobilitási programja, egyben az Európai Unió egyik legsikeresebb kezdeményezése: jelenleg 169 partnerország a tagja, és az ösztöndíj 1987-es elindítása óta több mint 9 millió diáknak biztosított lehetőséget a külföldi tapasztalatszerzésre.


Magyarország a programban egyre vonzóbb célponttá vált, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Szegedi Tudományegyetem és Corvinus Egyetema dobogós a fogadó egyetemek között. Ezek a felsőoktatási intézmények jó hírét viszik az országnak, ahová szívesen térnek majd vissza a fiatalok.



SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *