Bezár

Hírarchívum

_MG_4584-001

A lézerkutatás és a Science Park lehet a dél-alföldi gazdaságfejlesztés motorja

A lézerkutatás és a Science Park lehet a dél-alföldi gazdaságfejlesztés motorja

2017. június 13.
3 perc

Az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként megvalósuló ELI-ALPS kutatóközpont és a körülötte kialakítandó Science Park lehet a következő évtizedben a dél-alföldi gazdaságfejlesztés motorja – hangzott el a Rákóczi Szövetség helyi szervezete által a Szegedi Tudományegyetemen szervezett konferencián 2017. június 13-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudományos ipari parkba a lézerközpont eredményeit hasznosító start up vállalkozásokat és azokat a már sikeres cégeket várják, melyeket a város inspiratív környezete vonz Szegedre. Ez utóbbiak közül az egyik első lehet az optikában és finommechanikában vezető szerepet betöltő ZEISS.


- Az ELI-ALPS a fotonikai ipar tudományos hátterét bővíti, amely az egyik legperspektivikusabban fejlődő terület, ahol az Európai Unió világszinten is vezető szerepet tölt be - mondta el Szabó Gábor, az SZTE rektora. A megvizsgált nemzetközi példák alapján a sikeres tudományos-ipari parkok közül több is napi operatív kapcsolatban működik a közeli egyetemekkel. A parkban a start up cégek és a nemzetközi piacon már sikeres – többek között gyógyszeripari vagy informatikai - nagyvállalatok jelenlétére egyaránt számítanak – hangsúlyozta a rektor.


_MG_6705-001


A Science Parkban működik majd az EU tudományos nagyberuházásaként létrejövő Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ, és a kecskeméti egyetemmel közösen egy járműipari kompetencia központ kialakítását is tervezik. Az első intézmények 2019-ben nyithatják meg kapuikat, amikor már a lézerközpont teljes kapacitással működik.

 

Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs osztályvezetője kifejtette, a gazdasági érdekképviselet üzleti szolgáltatásokkal segíti a Magyarországon működő német cégeket, és támogatja a magyar cégek németországi kapcsolatépítését.


_MG_6659-001

 

Herbert Schaden, a ZEISS kereskedelmi alelnöke az 1846-ban Jénában alapított, az optikában és finommechanikában vezető szerepet betöltő céget bemutatva elmondta, nagyon szoros kapcsolatot ápolnak számos egyetemmel és kutatóintézettel, és nyitottak arra, hogy ezt a hálózatot tovább bővítsék.


A ZEISS a pásztázó elektronmikroszkópok új generációjának kifejlesztésén dolgozik. Az évtizedek óta létező technológia alkalmas például az idegsejtek közötti kapcsolatok feltérképezésére, a módszer alkalmazásának fő korlátja azonban a sebesség. A cég által kidolgozott megoldás a ZEISS MultiSem pásztázó elektronmikroszkóp egy elektronnyaláb helyett hatvanegyet használ, ezzel nagyságrendekkel felgyorsítva a folyamatot.


ELI_Sience_galeria
Képgaléria a rendezvényről. Fotók: Bobkó Anna, SZTE KI

 

A MultiSEM technológia és az ahhoz kapcsolódó alkalmazások továbbfejlesztésében a ZEISS mérnökei együtt dolgoznának az SZTE agykutatói valamint informatikusai, akik komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a képfeldolgozás területén. Az SZTE szakemberei hozzáférést kapnának a kulcstechnológiákhoz és a vezető kutatói hálózathoz. A kutatás-fejlesztési eredményeket hasznosítva Európában is egyedülálló szolgáltató centrum létrehozására nyílna lehetőség, amely a neurológusok mellett a félvezetőipar és a nem hagyományos szénhidrogén-készletek feltárásával foglalkozó vállalkozások igényeit is kielégíthetné.

Az alelnök hangsúlyozta, leendő partnerként azért a Szegedi Tudományegyetemmel vették föl a kapcsolatot, mert az innovatív környezet mellett itt egy intézményen belül összpontosul a fejlesztésekhez szükséges biológiai, fizikai és informatikai tudás.


SZTEinfó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek