Bezár

Hírarchívum

Nemzetközi elismerést kapott egy SZTE-n kidolgozott oktatási program

Nemzetközi elismerést kapott egy SZTE-n kidolgozott oktatási program

2017. május 24.
2 perc

Jó gyakorlat kategóriában elnyerte a Nemzetközi LUMA StarT Oktatási Díjat a MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A független Finnország megalakulásának századik évfordulója alkalmából a finn LUMA Központ (LUMA Centre Finland) által meghirdetett StarT pályázaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bölcsészkarának docense, Korom Erzsébet vezette magyar kutatócsoport mindkét kategóriában a legjobb tíz közé jutott, jó gyakorlata pedig elnyerte a szakmai zsűri által odaítélt nemzetközi oktatási díjat- írja az mti.hu.


A StarT projekt nemzetközi viszonylatban is jelentős, több ezer tanárt, diákot, oktatással foglalkozó szakembert megmozgató kezdeményezés. Célja új, több tudományterületet érintő és együttműködésre alapozott gondolkodásmód meghonosítása, a projektalapú tanulás támogatása. Segíti a modern technológia, az iskolán kívüli egyéb lehetőségek bevonását a tanulási folyamatba, az alkalmazott kreatív módszerekkel és a gyerekek fantáziáját megmozgató témákkal igyekszik felkelteni a diákok érdeklődését a természettudományok és a matematika iránt.


A StarT pályázaton két kategóriában lehetett indulni a kijelölt időszakban megvalósult projektekkel, illetve jó gyakorlatokkal. A kategóriánként három-három díjazottat 36 országból érkezett, több mint nyolcszáz pályamunka közül választották ki.


A pályázaton az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport két projektjét - oktatási kategóriában a Gesztenye matematikája, a jó gyakorlatok kategóriában pedig a Természettudományos vásár - Projektek nagyító alatt címűt választották a legjobb tíz közé, az utóbbi pedig elnyerte a Nemzetközi LUMA StarT Oktatási Díjat. A kutatócsoport az MTA 2016 őszén indult tantárgy-pedagógiai kutatási programjában tevékenykedik, amelynek célja a szakmódszertan tudományos bizonyítékokra alapozott megújítása. A szakmódszertani kutató- és fejlesztő munkában együtt dolgoznak kutatók és gyakorló pedagógusok, szoros együttműködés alakul ki a tanárképzés és az iskolák között. A StarT pályázatra küldött projektek a kutatócsoport partneriskoláiban zajlottak, a projektvezetők mindannyian aktív tagjai a kutatócsoportnak-olvasható az mti.hu-n.


A StarT pályázatra készült hat szegedi projektet koordináló tanárok jelenleg az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási programjában a természettudományos gondolkodás fejlesztésére irányuló kutatásban vesznek részt. A hat projekt az óvodától a középiskoláig átfogja a közoktatás teljes spektrumát. A projekteket vezető tanárok és diákjaik Természettudományos vásáron mutatták be munkájukat, és a projektek témájához kapcsolódó interaktív feladatokkal várták a résztvevőket. A vásár a gyakorló tanárok közötti kapcsolatépítés mellett a tanárképzéshez is kötődött. A vásáron ugyanis részt vettek biológia, kémia tanár szakos hallgatók is, akik interjúkat készítettek tanárokkal, diákokkal a projektmódszer alkalmazásáról a „Projektek nagyító alatt” című munkájukhoz.


SZTEinfo


Korábban írtuk:

Szavazzon az SZTE projektjeire a LUMA Center StarT pályázatán!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek