Bezár

Hírarchívum

Opportunista és felbukkanó gombafertőzések patomechanizmusát kutatják az SZTE-n

Opportunista és felbukkanó gombafertőzések patomechanizmusát kutatják az SZTE-n

2017. március 14.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont által alkotott konzorcium összesen 590 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi 2020 programban a GINOP-2.3.2-15-2016-00035 azonosító számú, „Opportunista és felbukkanó gombafertőzések patomechanizmusa” című pályázat szakmai megvalósítására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont által alkotott konzorcium összesen 590 millió Ft száz százalékban vissza nem térítendő támogatást nyert el a „GINOP-2.3.2-15 – Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című Felhívásra benyújtott GINOP-2.3.2-15-2016-00035 azonosító számú, „Opportunista és felbukkanó gombafertőzések patomechanizmusa” című pályázat megvalósítására. A projekt szakmai vezetője Dr. Papp Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Biológia Intézet Mikrobiológiai Tanszékének egyetemi docense.

 

A projekt célja az SZTE és az MTA SZBK élenjáró kutatásokat végző egységeinek összefogásával egy az opportunista és újonnan felbukkanó mikrobiális (élesztő és fonalas gomba) fertőzések komparatív mikrobiológiai, genomikai, immunológiai és élettani-mikrobiológiai vizsgálatára képes kiválósági központ létrehozása.


Az „Opportunista Gombák Patomechanizmusai” kiválósági központ célja a különböző betegcsoportokat veszélyeztető gombafertőzések mechanizmusának megértése és új kezelési stratégiák tervezését segítő ismeretek szerzése. A projekt során továbbfejlesztett fertőzési modellek segítségével, nagy áteresztőképességű eljárások és rendszerbiológiai megközelítések alkalmazásával vizsgálják a gombák patogenitási folyamatait és a gazda-fertőzésekre adott válaszreakcióit.

 

A projekt várható eredményei a gazda-patogén kölcsönhatások vizsgálatára alkalmas modellrendszerek és az ezek kidolgozása során létrehozott, jellemzett gombatörzsek és sejtvonalak, plazmidok, izolált gének, ellenanyagok, módszerek és adatsorok, amelyeket a Szeged Mikrobiológiai Gyűjteményben helyeznek el a kutatók.


A mikroba-gazda interakciók mechanizmusát, a potenciális virulencia faktorok elemzését, az immunológiai folyamatokat feltáró és a gombaellenes hatású szerekkel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit évente rangos nemzetközi szakfolyóiratokban publikálják, emellett a kutatási eredményeket hazai és nemzetközi konferenciákon is bemutatják.


arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapA projekt fontos célkitűzése kollaboráció kialakítása ilyen irányú vizsgálatokat végző nemzetközi kutatóhelyekkel és új közös projektek és pályázatok, valamint képzések inicializálása.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek