SZTE_HVG

Előkelő helyen az SZTE a Figyelő és a HVG felsőoktatási rangsorán

A legjobb vidéki egyetem a Szegedi Tudományegyetem, és a felmérésekben vizsgált szempontok alapján országosan is csupán az ELTE előzi meg - ezt támasztja alá a Figyelő és a HVG legújabb felsőoktatási rangsora is. A szegedi egyetem mind az intézményi, mind a képzési területi rangsorokban dobogós helyeken szerepel.

Prof. Dr. Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes hangsúlyozta, a közelmúltban megjelent hazai felsőoktatási rangsorokban a Szegedi Tudományegyetem a képzési területek felén dobogós helyezést ért el. A felmérések szerint pedig minden képzési területen vannak olyan szakok, melyeknél az SZTE országosan a három legjobb közé került.

Mindkét gazdasági hetilap rangsora szerint a több tudományterületen működő hazai felsőoktatási intézmények közül az SZTE a legjobb vidéki egyetem és a fővárosiak közül is csupán az ELTE előzi meg a szegedi képzőhelyet.

 

A Figyelő – amely első ízben készítette el felsőoktatási rangsorát – a lista összeállításakor olyan indikátorokat vett figyelembe, mint az első helyes jelentkezők, a felvettek száma, az első helyes jelentkezők közül felvettek aránya, a felvettek pontátlaga és a 400-nál magasabb pontszámmal felvettek aránya. Az intézmények oktatási minőségét a tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya alapján, elismertségét a külföldi hallgatók aránya és a végzettek havi bruttó átlagjövedelme alapján értékelték.

A lap klasszikus egyetemek rangsoroló listáján – az érintett négy intézmény közül – a második helyezést ért el az SZTE.

 

A HVG felsőoktatási rangsorán is kiemelkedően teljesít a Szegedi Tudományegyetem. Az elmúlt évhez hasonlóan a második helyet érte el a Szegedi Tudományegyetem. Ezen a listán is csak az ELTE előzi meg az SZTE-t, vagyis a vidéki egyetemek rangsorában a szegedi intézmény a legjobb.

 

A HVG listáját a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján állították össze. Figyelembe vették például a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát és a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát. Az oktató kiválóságot a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya alapján állapították meg. Oktatói kiválóság alapján az SZTE a 2., hallgatói kiválóság alapján az 5. helyen szerepel.

A gazdasági hetilap az intézmények értékelése mellett a karok és képzési területek ranglistáját is felállította. Ebben a 4. helyet szerezte meg a szegedi bölcsészkar, 12. lett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara, 15. az Általános Orvostudományi Kar.

 

A Szegedi Tudományegyetem a tudományos kiválóságot, elismertséget mérő nemzetközi rangsorokban is dobogós helyen szerepel a hazai intézmények között. A Quacquarelli Symonds (QS) a legjobb feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai felsőoktatási intézményeket összegyűjtő listáján például a 27. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel a hazai egyetemek között első helyet elérve a vizsgált intézmények legjobb egy százalékába került.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.




Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>