SZTE Info

Kiemelt_SZTE171124001a

Megkezdődött a szegedi tudományos park fejlesztése

Megkezdődött a szegedi tudományos park fejlesztése az ELI-ALPS kutatóközpont szomszédságában. A tereprendezésre, az előkészítésre, valamint a tervezési munkák egy részére 2019-ig összesen 1,7 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány a Szegedi Tudományegyetemnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A tapasztalatok azt mutatják, a szegedihez hasonló tudományos parkok akkor sikeresek, ha szoros a kapcsolatuk a közelükben működő nagy egyetemekkel vagy akár annak fenntartásában működnek – mondta Palkovics László, az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztos, oktatásért felelős államtitkár a 2017. november 24-én rendezett sajtótájékoztatón.


SZTE171124005_1

 

Az ELI-ALPS szomszédságában lévő 80 hektáros terület állami tulajdonban és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében van. Az egykori szovjet laktanya területéből 20 hektárt egyetemi funkciókra szánnak. Itt bővítik például a kollégiumi férőhelyeket. Technológiai központot alakítanak ki, amely a műszaki képzés és kutatás bázisa lehet, és egy meglévő épület felújításával inkubátorházat hoznak létre, ahol – mások mellett – az egyetemről kikerülő start up cégek kapnak fejlődésükhöz segítséget – tudatta az államtitkár, hozzátéve: a szegedi egyetem az egyike azoknak a magyar felsőoktatási intézményeknek, melyek kifejezetten ösztönzik hallgatókat, hogy piacképes ötleteiket hasznosítva vállalkozást indítsanak.


SZTE171124003_PL_SZG

 

Jelenleg annak a tervnek a részletein dolgoznak, hogy a park fennmaradó 60 hektárára milyen konstrukcióban települhetnek be innovatív cégek. Kifejezetten tudományos tevékenységet folytató vállalkozásokat várnak, olyan területekről, melyeken az országban és a Szegedi Tudományegyetemen jelenleg is világszínvonalú kutatások folynak. Az államtitkár ezek között említette – a lézerfizika mellett – a járműipart, a biotechnológiát, az egészségügyhöz kapcsolódó eszközfejlesztéseket, valamint az informatikát.


SZTE171124007_FJ

A területrendezést, lőszermentesítést, bizonyos ingatlanok bontását követően 2018-ban a parkban már az építési munkák is elkezdődhetnek.

 

– A tudományos park kialakítása már az ELI-ALPS eredeti terveinek is része volt – hangsúlyozta Szabó Gábor, az SZTE rektora. Ahhoz, hogy a csaknem 250 millió euróból kialakított kutatóközpont gazdaságfejlesztési hatásai érvényesüljenek, szükség van az innovatív vállalkozások letelepedését segítő infrastruktúrára. A tudományos park létrehozása – több más beruházással, például a tram-trainnel együtt – jól illeszkedik a Szeged–Hódmezővásárhely kiemelt gazdaságfejlesztési zóna elképzeléseihez. Ennek kidolgozásában Almási István, a közelmúltban elhunyt hódmezővásárhelyi polgármester is részt vett, halála nemcsak a városnak, hanem a Szegedi Tudományegyetemnek is hatalmas veszteség – mondta az akadémikus.

 

Fendler Judit, az SZTE kancellárja azt hangsúlyozta, hogy az egyetemre érkező költségvetési és uniós fejlesztési források lehetővé teszik az intézmény fenntartható működéséhez szükséges infrastruktúrára megteremtését.

 

SZTEinfo

Fotók: SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00
 • augusztus 2. 08:00 - 10. 20:00
  Az Olimpia fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény fő kivitelezője a Szegedi Tudományegyetem. Az esemény fő szakmai szervezője a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Csillagászat Nonprofit Kft.