Bezár

Hírarchívum

_MG_3231

Nyílt napot tartottak a színházban

Nyílt napot tartottak a színházban

2017. október 06.
2 perc

Kulissza túra, műhelytitkok, jelmez- és frizurapróba, helyzetgyakorlatok, beszédtechnikai óra és közös daltanulás várta a Szegedi Nemzeti Színházba látogatókat október 5-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 22. Őszi Kulturális Fesztivál részeként megrendezett színházi nyílt nap megnyitóján Keszég László főrendező köszöntötte a középiskolásokat és egyetemistákat. - Gazdag műsor vár a résztvevőkre, akik a mai napon megtapasztalhatják, hogy egy színházi előadás összeállításakor milyen sokféle szakma találkozik. Olyan helyekre léphetnek be a látogatók, ahová nézőként nem juthatnak el, így például a sminkszobába, a balett-terembe vagy akár a színpadra is – mondta.


_MG_3209


Gyenge Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja arról beszélt, hogy a művészetet annak ellenére, hogy a haszon nélküli tevékenységek közé tartozik, nem érdemes kihagyni a mindennapokból, mivel színház nélkül nem lesz ugyanolyan érdekes az életünk. A színház nem egyszerűen utánoz, nemcsak kiszakít a valóságból, hanem új valóságot teremt, amiben nagyon jó megmerítkezni – fogalmazott.

_MG_3169



A megnyitón Kacsó Pongrác János vitéz című daljátékából adtak elő zenés részleteket a színház művészei, Szélpál Szilveszter, Ferenci Orsolya és Major Attila.


_MG_3219


A ruhatártól csoportos kulissza túrák indultak a színház rejtett folyosóira, termeibe és zugaiba. A résztvevők betekinthettek az öltözőkbe és a sminkszobába is, ahol épp Csorba Kata színművésznőt szépítette Bodnár György, a színház Örökös Mestere. A séta során megtudhattuk, hogyan működik a díszlet mozgatása és a kettős forgószínpad, miként kezelik a fényeket, állítják be a hangosítást egy-egy próba és az előadások során. A nagyszínpadon az őszi premierre próbálta a társulat Kacsó Pongrác János vitéz című daljátékát. Fél 12-től beszédtechnikai órát tartott Pataki Ferenc színművész és a társulat három új tagja, Figeczky Bence, Gyöngyösi Zoltán és Olasz Renátó. A táncos lábúakat Czár Gergő próbavezető táncművész, a zenebarátokat Kónya Krisztina opera-énekesnő oktatta. A bátrabbakat színes jelmezek és parókák várták a földszinti ruhatárnál egy próbára.


_MG_3216



SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek