Bezár

Hírarchívum

Az SZTE is bekapcsolódik a Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat kiépítésébe

Az SZTE is bekapcsolódik a Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat kiépítésébe

2017. október 13.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem is bekapcsolódott abba az uniós támogatású projektbe, melynek célja a Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat (HU-MATHS-IN) intézményi szervezetének kiépítése közös kutatóközpont és képzési program kialakításával. A programban a hazai jármű- és egészségipari területek fejlesztéséhez keresnek matematikai megoldásokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Napjainkban a célirányosan kutatott és kifejlesztett matematikai módszerek – különösen a matematikai modellezésen, szimuláción és optimalizáción nyugvó MSO-technológia, így az adatmodellezés (Big Data módszerek) – a jármű- és az egészségiparban az innováció egyik fő hajtómotorjává váltak, a virtuális jármű- vagy gyógyszerfejlesztés egyik fő komponensét adják.

A Széchenyi István Egyetem vezette projekt célja célzott alapkutatást végző, a résztvevő kutatók együttműködésén alapuló központ felállítása, a szakember-utánpótlást biztosító képzési program megvalósítása, valamint az ipari felhasználók igényei alapján hosszú távú stratégiai terv és egyablakos matematikai szolgáltatási rendszer kialakítása. A négyéves munka során kiépítik a HU-MATHS-IN magyarországi ipari matematikai hálózat intézményi szervezetét a matematikai módszerek hatékony fejlesztésére és az eredmények ipari, különösen nemzetközi K+F+I projektekben való hasznosítására.


A projektben résztvevők megalakítja a HUNIMAT Kutatóközpontot, mely egy együttműködő, projektalapú, kutatási feladatokat ellátó szervezet. A központ külön lehetőséget biztosít a már PhD-fokozatot szerzett fiatal kutatóknak az egyéni indulásra, mivel lehetőséget ad mind az aktuális kutatási projekt-javaslatok előadására, mind a már futó, vagy éppen befejezett kutatási projektek eredményeinek bemutatására a HUNIMAT Kutatói Napon. A HUNIMAT-projektek alapját mindig egy tényleges innovációs probléma megoldásának matematikai alapkutatása adja, ezt finanszírozza a Kutatóközpont. A projekt első évében, nyilvános ipar-egyetemi workshopok eredményeként kiválasztanak egy-egy járműipari és egészségipari, kiemelten fontos ipari problémát, amelynek megoldására a HUNIMAT-hoz tartozó kutatócsoportok egymással együttműködve kutatnak a projekt végéig.


A kutatói utánpótlás biztosítására a projekt kidolgozza és működteti a HU-MATHS-IN Ipari Matematikai Képzési Programot, mely az ipari kihívásokat helyezi fókuszába. A legújabb kutatási eredmények átadását célozza meg, döntően a HUNIMAT-projektekben futó kutatások eredményeire, kutatóira és az általuk kidolgozott tematikákra alapozóan. Ez a módszerű képzés egyúttal a kutatócsoportok, illetve a projektben részt vevő ipari partnerek munkatársi utánpótlását biztosítják.


A tudományos eredményeknek ipari hasznosítására egyablakos szolgáltatást hoznak létre, így összekötve a megrendelőket és a kutatócsoportokat.


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAAz EFOP-3.6.2.-16-2017-00015 azonosító számú projekt 1 385 928 350 forint uniós támogatással, a Széchenyi István Egyetem vezetésével, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem együttműködésével valósul meg. A projektről további információ itt olvasható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek