Bezár

Hírarchívum

_MG_3436

Tanévnyitót tartottak a Frankofón Egyetemi Központban

Tanévnyitót tartottak a Frankofón Egyetemi Központban

2017. október 06.
2 perc

Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Szegedi Tudományegyetem jogi karának professzora, Éric Fournier, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete és Marie-France André, a Belga Királyság budapesti nagykövete részvételével 2017. október 6-án tanévnyitó ünnepséget tartottak az SZTE Frankofón Egyetemi Központjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Trócsányi László felidézte, a kormány 2014-ben azért támogatta a központ megalapítását, hogy megteremtse a magyarországi francia nyelvű felsőoktatás intézményi kereteit. A világon 270 millió ember beszél franciául és a nemzetközi kapcsolatokban ez a második legfontosabb nyelv. Az egyetem az évente érkező 40 millió forintos kormányzati támogatást saját forrásaival egészíti ki, emellett a francia kormány és több frankofón szervezet is hozzájárul a központ működéséhez.


_MG_3418


A miniszter úgy fogalmazott, a szolidaritást számon kérve Magyarországot méltatlan támadások érik. Az ország azonban szolidaritását a központ négyéves sikeres munkájával is bizonyítja. A Szegedre különböző országokból, köztük Nyugat-Afrikából érkező diákok Európáról tanulnak, közben a magyar hallgatók és oktatók is jobban megismerhetik Afrikát. A kormánynak számos előremutató kezdeményezése van, melyek azt mutatják, Magyarország nyitott ország. Az ide érkező diákok jól érzik magukat, a Szegedi Tudományegyetemről kikerülő diplomások pedig helytállnak majd a nemzetközi kapcsolatokban – mondta.


_MG_3424


Az elefántcsontpartról érkezett Wilfred Dumbia azért döntött úgy, hogy a nemzetközi kapcsolatok mesterképzésre a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezik, mert itt magas színvonalon, francia nyelven tanulhat. Többek között olyan témákkal foglalkozhat, mint a környezet- és egészségvédelem, melyek hazája számára is kiemelkedően fontosak. Mint mondta, vonzó volt számára, hogy végzéskor az SZTE mellett a frankofón Senghor Egyetem (L'Université Senghor) diplomáját is megkapja majd.


_MG_3455


Donald Obiang, Gabonból érkezett az SZTE nemzetközi kapcsolatok mesterszakjára, ahol a kétéves képzésen, Európa-Afrika specializáción többek között az Európai Unió politikai- és jogrendszerével ismerkedett meg. Újságíróknak elmondta, az elsajátított ismeretek mellett fontosnak tartja, hogy az interkulturális kommunikációban is később jól hasznosítható képességekre tett szert.


SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek