Bezár

Hírarchívum

Fejlesztik a gyermek baleseti- és sürgősségi ellátást Szegeden

Fejlesztik a gyermek baleseti- és sürgősségi ellátást Szegeden

2017. szeptember 25.
2 perc

A mintegy 14 milliárd forintos összköltségvetésű országos program keretében Szegeden is fejlesztik a gyermek baleseti- és sürgősségi ellátást. Az infrastruktúra fejlesztést, műszerbeszerzést is magában foglaló beruházás 2018 második felében kezdődhet el és várhatóan 2020 második felére fejeződik be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Bereczki Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika vezetője az EFOP-2.2.1.-VEKOP-16-2016-0001 számú „Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése” című projekt szegedi terveit bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a program eredményeként néhány év múlva – Svájc és Nagy-Britannia után – Európában harmadikként Magyarországon sürgősségi és traumatológiai specialisták látják majd el a balesetet szenvedő gyermekeket. A projekt célja, hogy a trauma keletkezésének helyéről a gyerekek 90 percen belül arra a helyre kerüljenek, ahol a végleges ellátást megkaphatják.


_MG_1801

 

A tervek szerint a gyermekklinika déli szárnyban - ahol jelenleg a gyermeksebészet, a koraszülött osztály és az általános gyermekosztály működik - az alagsorban egykapus sürgősségi osztályt alakítanak ki, és itt kap helyet majd a radiológia. Az első szinten három műtőt építenek és itt működik majd a megújuló sebészet, a következő szintre kerül a gyermek intenzív osztály, legfelülre pedig az általános mátrixosztály.

 

Az északi szárny tetején a nagy számú páciens elkülönítésére is alkalmas havária osztályt hozzák létre. Az Európában bevett gyakorlatnak megfelelően 8-9 hónap múlva a koraszülött osztály átkerül a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika harmadik emeletére, ahol egy 18 ágyas részleget alakítanak ki, a gyermekklinikán csak a súlyosabb esetek ellátását végzik majd. Az első szinten a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvánnyal szülők és gyermekek számára alakítanak ki egy közösségi teret, az alagsorban pedig a krónikus szakambulanciákat is felújítják.


_MG_1805

 

Az épület steril klímarendszert kap, és új informatikai rendszert is bevezetnek, amely kiválthatja a papír alapú dokumentációt. A beruházás 2018 második felében kezdődhet el és várhatóan 2020 második felére fejeződik be, összköltsége mintegy 1,3-1,4 milliárd forint.

 

Az építészeti munkák és a műszerbeszerzés mellett a projekt része a betegutak egyszerűsítése és a szakorvos- és területhez kapcsolódó nővérképzés módszereinek kidolgozása. Tervezik azt is, hogy a régióban működő kórházak valós időben szakmai segítséget kaphassanak az egyetem munkatársaitól a balesetet szenvedett gyermekek ellátásához.ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA


A fejlesztések az Európai Unió támogatásával az EFOP-2.2.1.-VEKOP-16-2016-0001 számú „Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése” című projekt keretében valósulnak meg.




SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek