Bezár

Hírarchívum

_MG_1377

Festőmaraton a TIK-ben a pszichiátriai diszkrimináció ellen

Festőmaraton a TIK-ben a pszichiátriai diszkrimináció ellen

2017. szeptember 22.
2 perc

Hatvan festőállvány és több mint 10 kilogramm festék várja a József Attila Tanulmányi és Információs Központba látogatókat. A Psychart 24 festőmaraton ideje alatt – szeptember 22. 12 órától szeptember 23. 12 óráig – hivatásos, art brut és amatőr alkotók közös térben, képekkel fogalmazzák meg érzéseiket azzal a céllal, hogy csökkentsék a pszichoszociális fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Első alkalommal szervezték meg Szegeden és Budapesten a Psychart 24 elnevezésű festőmaratont. A kezdeményezés célja, hogy a művészet eszközeit felhasználva segítse a pszichoszociális fogyatékossággal kapcsolatos előítéletek és diszkrimináció csökkentését, és hozzájáruljon a pszichiátriai betegek köré épült falak ledöntéséhez. Az alkotókhoz szeptember 23-án 12 óráig bárki csatlakozhat, a részvétel ingyenes, a felszerelést a szervezők biztosítják.


Kálmán János, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika tanszékvezető professzora elmondta, az „antistigma program” célja, lehetőséget biztosítani arra, hogy a pszichiátriai és lelki zavarokkal rendelkezők, az egyetemisták és városlakók közösen alkothassanak. Hozzátette: a világ egészségügyi statisztikáit sokszor nem a daganatos, vagy a szív- érrendszeri betegségek vezetik, hanem a pszichiátriai zavarok, a depresszió és a függőségi problémák.


Hangsúlyozta: a szegedi Pszichiátriai Klinikán régóta szerveznek kreatív, művészetterápiákat alkotó műhelyeket a fekvő betegek számára. A 170 ágyas Klinika nemcsak Szeged, hanem a régió betegeinek ellátását is biztosítja, legyen szó szkizofrén, depressziós, öngyilkossággal vagy krízis helyzettel küzdő páciensekről.


- A betegeknél nemcsak a gyógyszeres, hanem a művészetterápiás kezelés is segíthet a diagnózis megállapításában, kezelésében. A 18 év alatti korcsoportban alapvető fontosságú a művészetterápia, a gyerekek közös rajzolással például könnyebben kifejezik a lelki állapotukat, érzéseiket, családi problémáikat. A felnőttnek esetében szinte bármelyik pszichiátriai zavarban segíthet a művészet, mind a diagnózis, mind a terápia során. Egy Alzheimer-kóros betegnél például az elkészített képek nyomon követésével látható az, hogyan kezdi átértékelni a valóságot, hogyan veszít el a fogalmakat, ugyanakkor az érzelmi képességei nem változnak - fogalmazott a professzor.


Az elkészült képeket szakmai zsűri értékeli, majd egy országos vándortárlatot állítanak össze. A legjobbakat árverésre bocsátják, a befolyt összeget a szegedi Pszichiátriai Klinika sportpályájának felújítására fordítják.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek