Bezár

Hírarchívum

_MG_9349

Kinyitja kapuit az SZTE BTK, hogy rácsodálkozhassunk a bölcsészetre

Kinyitja kapuit az SZTE BTK, hogy rácsodálkozhassunk a bölcsészetre

2017. szeptember 04.
3 perc

Minél többen csodálkozhassanak rá a bölcsészet nagyszerűségére! Minél élénkebb legyen Szeged és az SZTE Bölcsészettudományi Kar kapcsolata! Ez a célja az SZTE BTK Bálint Sándor Programnak, melynek részleteit 2017. szeptember 4-én mutatta be a szegedi bölcsészkar új vezetése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közelebb szeretné hozni egymáshoz a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karát és Szeged városát a négy részből álló Bálint Sándor Program – hangzott el az SZTE BTK új vezetésének 2017. szeptember 4-i sajtótájékoztatóján.


_MG_9332

Bálint Sándor a névadó


A szegedi bölcsészkaron olyan kulturális és szellemi értékek születnek, amelyeket szeretnénk a nagyközönség számára is érthető, népszerűsítő formában megismertetni. Ezért megnyitjuk a bölcsészkar kapuit azok előtt a szegediek és Szeged környékiek előtt, akiket érdekelnek a humán- és társadalomtudományok, és kíváncsiak az SZTE Bölcsészettudományi Karon végzett kiemelkedő tudományos munka eredményeire – jelentette ki Sándor Klára. Az SZTE BTK általános dékánhelyettese elmondta: Bálint Sándor nevét viseli négy részből álló programjuk.


_MG_9337

A „legszögedibb szögedit” egész életműve az intézményhez köti, ugyanis szegedi bölcsészhallgatóként szerzett diplomát, majd a kar elismert oktatója és kutatója lett. Bálint Sándor munkássága példázza: a tudomány magas szintű művelése mellett az eredményeket közérthető módon is lehet publikálni, így közkinccsé tenni.

 

Négy részből áll az SZTE BTK Bálint Sándor Program. Az előző tanévben sikeresen debütáló Bölcsész Szabadegyetem mellett az új elemek: az idén induló, október 4-re meghirdetett Magyar Könyvkiadók Napja, a 2018 februárjában kezdődő AudMax Estek és a 2018 májusában megrendezendő Bölcsészfesztivál.

 

 

Jelentkezési határidő: szeptember 15.


– Erőteljesebben szeretnénk megjeleníteni az SZTE BTK-n felhalmozódott eredményeket a tudástérképen. Minden eddiginél nagyobb kínálatból, összesen 34 kurzus közül választhatnak a Bölcsész Szabadegyetemre jelentkezők. Most először idegen nyelvű előadások is szerepelnek a kínálatban, így a művelődni vágyók a nyelvtudásukat is fejleszthetik nálunk, az ország egyik legjobb bölcsészkarán – hangsúlyozta Gyenge Zoltán. Az SZTE BTK dékánja szerint mindazoknak érdemes e programokra 2017. szeptember 15-ig jelentkezniük, akik kíváncsiak, rácsodálkoznának a bölcsészetre, mert úgy gondolják: tanulni, művelődni, a világ minél több részletét megismerni jó.


_MG_9347

Az adott tudományágba bevezető kurzusokon együtt és egymástól is tanul a huszonéves diák és a szépkorú szabadegyetemi hallgató. A jelképes tandíj ellenében például egy éve 50 érdeklődő lépett be az SZTE BTK kapuján, mintegy száz kurzust látogatott, és erről igazolást is kapott. Ugyanis a zömében nem bölcsész végzettségű, illetve egyetemi diplomával sem rendelkező érdeklődők között többen is akadtak, akik 7-8 témakör előadásain bővítették tudásukat.

 

A Bölcsész Szabadegyetem iránt érdeklődők a régészet, a történelem, a vallástudomány, továbbá az irodalom, a filozófia, a művészettörténet, illetve a nyelvészet és a néprajz területéről vehetnek föl kurzusokat. Ezekre online és nyomtatott formával is jelentkezhetnek, korhatár nélkül. További információ az SZTE BTK honlapján.

 

 

Nyílt összegzés a szegedi bölcsészetről


Komoly olvasóközönséget jelent a több ezres bölcsész közösség, illetve a szegedi egyetem 23 ezer hallgatója. Ez is oka annak, hogy az SZTE BTK Bálint Sándor Programja, és az egyetemi oktatóként is jeleskedő szépírók, fordítók és szerkesztők meghívására a magyar könyvkiadás legjelesebb képviselői jelennek majd meg a szegedi bölcsészkar Egyetem utca 2. szám alatti épületében 2017. október 4-én. A Magyar Könyvkiadók Napján író-olvasó találkozókra, pódiumbeszélgetésekre, könyvkiállításra és vásárra várják az írott szó kedvelőit.

 

A tudománynépszerűsítő sorozatként 2018 februárjában induló AudMax Esteken, hetente egy-egy alkalommal, a szegedi bölcsész kutatók legújabb eredményeiket ismertetik, a tudományt népszerűsítő formában. A 2017-2018. tanévben elért tudományos és kulturális sikereket felvillantva az SZTE BTK teljesítményét nyíltan, egyetlen rendezvényen, a 2018 májusára tervezett Bölcsészfesztiválon összegzik.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek