20170915_N9654_kdzs_SZTE-FOK_kezdo

Szép jövő előtt a tízéves SZTE Fogorvostudományi Kar

A szegedi fogorvosképzés közel 70 éves, ugyanakkor a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kart 10 éve alapították. Ezekre a fordulópontokra is emlékeztek az I. Szegedi Fogorvos Találkozó és Konferencia programján. Az SZTE FOK szeptember 30-i kari napja előtt a dékánt a jövőről is kérdeztük.

Fogászati ellátás 1924-ben 3 egységkészülékkel kezdődött Szegeden. Így az itteni fogorvosképzés – időrendben, Budapest után – a második Magyarországon. Minderre emlékeztek az először 2016. szeptember 30-án megrendezett Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Napján is. Azért épp ezen a napon, mert ilyenkor fölidézik: Hattyasy Dezső egyetemi tanárt 1949. szeptember 30-án az akkori egészségügyi minisztérium nevezte ki a szegedi egyetem „Fog és Szájbeteg Klinika” élére, amelyet a ma Tisza Lajos körút 64. számúnak nevezett, egykor szanatóriumnak készült épületben helyeztek el.

 

 

Tisztelet az elődöknek

 

Az SZTE FOK tisztelettel emlékeztet az elődökre: az első kari napon avatták fel a szegedi egyetem egykori fogorvos rektora, Dr. Tóth Károly emléktábláját is.


FOK_2_dekan

– A magyarországi fogászat két jeles alakja – Fazekas András professzor és Vajdovics István professzor – annak az1964-65. tanévben végzett évfolyamnak a tagja, amely elmondhatja magáról: ők, 16-an az elsők, akik kifejezett „fogorvos” diplomát vehettek át – utalt az SZTE FOK honlapjáról is elérhető intézménytörténetre a dékán. Dr. Laczkóné dr. Turzó Kinga kiemelte elődei – köztük a kart két cikluson át vezető Prof. Dr. Nagy Katalin – érdemeit. 2012-ben alakultak ki a fogászat főbb szakterületeihez kötődő tanszékek.

 

– A tanszéki struktúra megerősítését tekintettem dékáni időszakom egyik fő célkitűzésének. Segíteni kívántam a tanszékvezetőket abban, hogy minél többet foglalkozhassanak az utánpótlás neveléssel. A Szegedi Fogorvosképzésért Alapítványon keresztül támogatjuk fiataljainkat a továbbképzési lehetőségekben, például konferenciaszereplésekben is – hangsúlyozta.

 

 

Gyakorlatorientált a szegedi fogorvosképzés

 

Az angol nyelvű képzés 2004-ben 4 hallgatóval indult, ami 2017-ben 49 fősre bővült. Diákcsere és oktatói együttműködés révén 12 egyetemmel alakított ki Erasmus-kapcsolatot az SZTE FOK.


Turzo_K_dekan_jj


Hatszoros-hétszeres a túljelentkezés az angol nyelvű programunkra. Ennek egyik oka, hogy gyakorlatorientált a szegedi fogorvosképzés: már a harmadéves medikusok is foglalkozhatnak betegekkel, oktatói felügyelettel – emelte ki Dr. Laczkóné dr. Turzó Kinga.


Biológiából, kémiából, fizikából magas szintű tudással, 425 ponttal lehetett bekerülni legutóbb az SZTE FOK-ra.

 

Életpálya modellt igyekszünk mutatni a fogorvos hallgatóknak. Hiszen a magánpraxisok jó bérezése elszippanthatja a legjobbakat, ami veszélyezteti a felsőoktatási képzés és kutatás utánpótlását – mutatott rá az összefüggésre az SZTE FOK dékán.

 

Az SZTE FOK alumni mozgalmát is erősíti, hogy több mint 300 fogorvos vett részt a 2017. szeptember 15-16. közötti programon. Az I. Szegedi Fogorvos Találkozó és Konferencia az SZTE FOK és az SZTE ESZK közös dentálhigiénikus képzésére is ráirányította a figyelmet. Az SZTE Rektori Épülete adott otthont a rendezvénynek, melyet megtisztelt jelenlétével – többek között – prof. dr. Szabó Gábor rektor és dr. Fendler Judit kancellár is.


Megnyito_j


A konferencián a megelőzéstől a fogbeültetésig számos érdekes téma újdonságait ismertette a 33 előadó, köztük több külföldi is. A fiatalok számára jelentett bemutatkozási lehetőséget a 18 részes poszter szekció. Az SZTE Rektori Épülete fogadta be a nagyszabású, az SZTE FOK kari napjához kapcsolódó rendezvényt. A hagyományteremtő őszi konferenciára az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Németországon át az Egyesült Királyságig érkezett előadó. A 21. század fogorvoslásról szóló szekcióban a medikusok is szerepet kaptak.


A hagyományteremtő céllal életre hívott rendezvényről további információ az SZTE FOK honlapján olvasható.


 

Új épület 2020-ra

 

A kutatómunka bővült, amióta a Tisza Lajos körút 86. számú épületet is használhatja, mert megvásárolhatta az SZTE FOK. Így ugyanis – az új tantermek mellett – orál-biológiai kutatólabort alakíthattak ki.

 

Négy pályázati siker is gyarapítja az SZTE FOK rangját. Ezek közül az intézmény vezeti, a szájüregi daganatok mikrobiológiai vizsgálatát célzó projektet. Természetesen OTKA pályázatok is segítik a kutatómunkát.

 

SZTE_FOK_epuletek
Az SZTE FOK jelenlegi két épülete.
 


– Hetvenéves gondunk oldódhat meg azzal, hogy EFOP 422-es pályázta révén 1,3 milliárd forintot nyert az SZTE, amit a szegedi Vasas Szent Péter utcai épület felújítására költhet. Így várhatóan 2020 nyarára 1300 négyzetméterrel nagyobb alapterületen dolgozhatunk, több kezelőegységet és fantomlabort alakíthatunk ki, helyükre kerülnek a betegellátó funkciók – sorolta a kubatúrával kapcsolatos reményeit az SZTE FOK dékánja.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Domonkos Sándor, Kiss-Dózsai Zsuzsanna,Vadász Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Holecska_ZoltanHolecska Zoltán – BTK, történelem

Az egyetemválasztáskor több szempontot is figyelembe vettem. Az egyik legfontosabb köztük az volt, hogy erős legyen az érdeklődési területem kutatása. A másik pedig, hogy megfizethető legyen az ottani élet. Szegeden teljesült az, amit vártam: sokkal olcsóbb, mint Budapest, és a tanulmányaimat is magas színvonalon folytathatom. Ráadásul közel van az otthonomhoz, Békéscsabához is. Így egy év után úgy érzem, nem bántam meg a döntésemet, mert Szeged egy igazán élhető, diákbarát város.


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *