SZTE Info

GTTSZ_konferencia_2

Közpénzügyi konferenciát tartottak a Gazdaságtudományi Karon

Közös konferenciát tartott április 20-án az SZTE Gazdaságtudományi Kara és a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ). A tudománynépszerűsítő programon egyetemi hallgatók ismerkedhettek meg a magyar állam közpénzügyi rendszerével és az új típusú hazai gazdaságpolitikával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gazdaságpolitikai kérdésekről, a hazai pénzügyi gondolkodásról, makrogazdasági és fiskális folyamatokról, valamint a közgazdaságtan oktatás kihívásairól tanácskoztak a Gazdaságtudományi Karon.


– A GTTSZ programsorozatának 138. állomása a szegedi konferencia. Az SZTE kiváló egyetem, színvonalas gazdaságtudományi oktatás és kutatás zajlik az intézményben – mondta nyitóbeszédében Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus, a GTTSZ elnökhelyettese.


Dr. Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja azt emelte ki, hogy a szegedi egyetem jelentős közgazdasági oktatási központ, a Dél-Alföldön jövőre lesz 25 éves a képzés. A különböző egyetemi rangsorok is azt mutatják, hogy az egyik legjobb vidéki képzőhely a szegedi gazdaságtudományi kar. A konferencián az akadémiai szféra mellett a hallgatók és a vállalati partnerek is megjelentek, így minden érintett elmondhatja, mit gondolnak az oktatásról, ki miben lát problémát, fejlődési irányt – tette hozzá.


GTTSZ_konferencia

 

– Az elmúlt egy évtized gazdaságpolitikáját a hiperaktivitás, a gyors intézkedések jellemzik. Magyarország 2010-es kiindulási helyzete különösen nehéz volt, a magas kamatok, az államadósság, a deviza alapú jelzáloghitelek miatt. A bankválság adósságválságba torkollott, a válságkezeléshez állami beavatkozásra volt szükség. A siker titka a tehermegosztás politikája volt, mivel ez a folyamat megőrzi a politikai stabilitást, és hosszútávon fenntartható pénzügyi egyensúlyt teremt – mondta el Prof. Dr. Lentner Csaba, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége elnökhelyettese. Hozzátette: a magyar modell lényege az, hogy fizetőképes keresetet generált, ennek hatására csökkent – többek között – az államadósság és a munkanélküliségi ráta. A magyar válságkezelés fiskális fordulatot hozott. Mindehhez a Jegybank rendszerváltó folyamatai is hozzájárultak, így például a devizások kimentésére irányuló intézkedések.


GTTSZ-GTK-konferencia
A konferencián készült képek itt megtekinthetők.


A közgazdaságtan oktatás megújításához több területen is hozzájárul a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB kiemelt célja, hogy emelje a magyar közgazdasági oktatás színvonalát, és növelje az általános közgazdasági műveltséget. A pénzintézet tananyagfejlesztéssel, ösztöndíjakkal, doktori programokkal és szakmai gyakorlóhelyként is támogatja a gazdasági tanulmányokat folytató hallgatókat – fogalmazott Dr. Felkert Balázs, a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Igazgatóságának vezetője. Kiemelte: a szegedi egyetem fontos vidéki bázisa az MNB politikájának. A Magyar Nemzeti Bank kiválósági ösztöndíjprogramjában 26 szegedi hallgató vett már részt, a hátrányos helyzetű fiatalokat támogató Tiszaroffi pályázattal pedig 6 SZTE-s hallgató tanulmányait támogatták.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 29.
  18:00 - 20:00
  Az asztalnál minden eldől! - Görög Ibolya előadása
 • május 30.
  10:00 - 11:00
  A kiállítást megnyitja Révész Róbert, fotográfus.
 • május 31.
  16:00 - 17:00
  Az ‘Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek’ előadássorozat keretei között Palotás Zsolt mutatja be új kötetét: Bejek, korzárók és diplomaták – A Tuniszi Kormányzóság kapcsolatai a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, 1605-1830. A szerzővel Ferwagner Ákos, a BTK Történeti Intézetének docense beszélget.
 • június 4.
  18:00 - 20:00
  Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció.
 • június 5.
  17:00 - 18:00
  Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)