SZTE Info

IMG_0044

Magasrangú kínai küldötteket fogadott a Szegedi Tudományegyetem

Az SZTE vezetése és az egyetemi tulajdonú Uni-Med Kft. a kínai Senhszi tartomány magas rangú küldöttségét fogadta 2018. április 16-án. Csongrád megye és az ázsiai óriás régiója immár 25 éves testvéri kapcsolatra tekint vissza. Új együttműködési megállapodás és szándéknyilatkozat aláírása erősíti a kooperációt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Senhszi (Shaanxi) tartomány és Csongrád megye együttműködése 25 éves múltra tekint vissza. E testvérmegyei kapcsolat egyik eredményeként közel 20 fős kínai delegáció érkezett 2018. április 16-án a Szegedi Tudományegyetemre. A Kínai Népköztársaság 40 millió lakosú tartománya küldöttségének vezetőit – Zhuang Changxing urat, a Senhszi Tartományi Bizottság Tájékoztatási Hivatal miniszterét; Wang Jianli urat, az ottani Oktatási Hivatal vezetőjét; Liu Li urat, a Senhszi Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem rektorát – valamint tagjait Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit kancellár, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE Szenátusa által megválasztott új rektor; illetve Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke fogadta.


kinai_delegacio
Képgaléria a rendezvényről.
 

A több mint 18 személy alkotta kínai delegációnak Mohr Richárd igazgató mutatta be a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetét, amely az SZTE Rektori Hivatal épületének földszintjén működik. A díszteremben igen barátságos légkörben köszöntötték egymást a küldöttek és a házigazdák, majd bemutatták egymásnak Csongrád megyét, a kínai Senhszi tartományt, illetve az e térségekben működő egyetemeket.


Köszöntőjében Dr. Prof. Szabó Gábor kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem számára rendkívül fontos, hogy minél szélesebb és gyümölcsözőbb együttműködést építsenek a külföldi egyetemekkel. Utalt arra is, hogy az SZTE Konfuciusz Intézete 2012 óta népszerűsíti a kínai kultúrát és oktatja a kínai nyelvet az egyetem falain belül és kívül is.


kinai_delegacio_konfuciusz
Képgaléria a látogatásról.
 

Kakas Béla beszédében elmondta, hogy Csongrád megye és a kínai Shaanxi tartomány immár 25 éve testvéri kapcsolatban áll egymással és ezt az új megállapodást is az „őszinteség, a szeretet és a mosoly” jellemzi. Mérföldkőnek tekinti, hogy nem csupán gazdasági, hanem kulturális és oktatási együttműködés is kezdődik a két régió között.


Zhuang Changxing megköszönte a szegedi egyetemnek a Konfuciusz Intézet befogadását és mind a megye, mind az SZTE erőfeszítésit a kapcsolatok ápolásáért. Beszédében elmondta, hogy tartománya mintegy 40 millió lakosú, 14 dinasztiának adott otthont a kínai történelem során. Senhszi tartomány nem csupán fontos mezőgazdasági és ipari központ, de jelentős a turisztikai vonzereje is. A miniszter kifejezte szándékát, hogy lakosaikkal megismertetik Szeged szépségét, ugyanakkor a magyar utazókat is szeretettel várják régiójukba. A tartományban 107 egyetem, több mint ezer kutatóintézet működik. A Kínára jellemző, igen magasnak nevezhető, 10%-os gazdasági növekedésre is felhívta a hallgatóság figyelmét. Terveik között a gazdasági és oktatási kapcsolatok mélyítése is szerepel. E célt közös képzések, oktatói és hallgatói csereprogramok kialakításával, tudományos és kutatói együttműködésekkel kívánják elérni.


„Az együttműködési megállapodás eredményeként, remélem, hogy a kínai hallgatók száma megsokszorozódik egyetemünkön” – mondta Dr. Fendler Judit. A kancellár mutatta be a szegedi egyetemet a kínai vendégeknek. A Senhszi Tartományi Oktatási Hivatal vezetője, Wang Jiangliu pedig az ottani felsőoktatással kapcsolatban tett említést a jelenleg több mint 11 ezer 600 külföldi hallgatóról. Kiemelte, hogy a régióban, Kína e középső tartományában szívesen fogadnák a magyar diákokat is.


Az eseményen készült teljes album megtekinthető itt.

 

Szöveg: Loyola Éva

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 22.
  09:00 - 10:00
  Idén is sok szeretettel várjuk a kikapcsolódni vágyó volt és jelenlegi hallgatókat és az egész családot az SZTE Alma Mater családi-és sportnapjára!
 • június 22.
  18:30 - 19:30
  Edward Steichen nagyon jókor élt lehetőségeit illetően, leszámítva a két világháborút. Előbb festészetet tanult Párizsban, majd fotóit New York legnevesebb alkotója vásárolta és állította ki; később műfajt teremtett, és az első modern divatfotóssá vált. Hamarosan a legmagasabban fizetett hivatásos fotográfus volt, ő rendezte a világ leglátogatottabb kiállítását, és vezette a New York-i Modern Művészetek Múzeumának fotóművészeti részlegét. A fotográfia művészetté emelésének kulcsfigurájaként azokban az évtizedekben alkothatott, amikor az amerikai álom valóságra volt váltható, s kinevelte azon fotósok nemzedékét, akik ezt az álmot később tovább éltették és lerombolták. Steichen a sűrűjében volt, s élete a fotográfiában a fényképezés történetének egy meghatározó szakasza. Előadó: Kis Péter, fotográfus az SZTE fotográfusképzésének oktatója Az előadást követően tartjuk az American Corner PARAFRÁZIS című fotópályázatának díjátadóját.
 • június 24.
  12:00 - 19:00
 • június 28.
  11:00 - 12:00
 • július 3.
  16:00 - 19:00
  Szeretettel várunk mindenkit foltvarró foglalkozásunkra Christalena Hughmanick, amerikai textilművész vezetésével. A patchwork az amerikai népművészet része - a kreatív önkifejezés és a történetmesélés eszköze. Egy rövid előadást követően varrás- és textilfestés-technikákkal ismerkedünk meg, majd a szabadság témakörében elkészítjük saját négyzeteinket, melyek majd részét képezik a Freedom Quilt nevű kollektív művészeti alkotásnak.