SZTE Info

IMG_0044

Magasrangú kínai küldötteket fogadott a Szegedi Tudományegyetem

Az SZTE vezetése és az egyetemi tulajdonú Uni-Med Kft. a kínai Senhszi tartomány magas rangú küldöttségét fogadta 2018. április 16-án. Csongrád megye és az ázsiai óriás régiója immár 25 éves testvéri kapcsolatra tekint vissza. Új együttműködési megállapodás és szándéknyilatkozat aláírása erősíti a kooperációt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Senhszi (Shaanxi) tartomány és Csongrád megye együttműködése 25 éves múltra tekint vissza. E testvérmegyei kapcsolat egyik eredményeként közel 20 fős kínai delegáció érkezett 2018. április 16-án a Szegedi Tudományegyetemre. A Kínai Népköztársaság 40 millió lakosú tartománya küldöttségének vezetőit – Zhuang Changxing urat, a Senhszi Tartományi Bizottság Tájékoztatási Hivatal miniszterét; Wang Jianli urat, az ottani Oktatási Hivatal vezetőjét; Liu Li urat, a Senhszi Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem rektorát – valamint tagjait Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit kancellár, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE Szenátusa által megválasztott új rektor; illetve Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke fogadta.


kinai_delegacio
Képgaléria a rendezvényről.
 

A több mint 18 személy alkotta kínai delegációnak Mohr Richárd igazgató mutatta be a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetét, amely az SZTE Rektori Hivatal épületének földszintjén működik. A díszteremben igen barátságos légkörben köszöntötték egymást a küldöttek és a házigazdák, majd bemutatták egymásnak Csongrád megyét, a kínai Senhszi tartományt, illetve az e térségekben működő egyetemeket.


Köszöntőjében Dr. Prof. Szabó Gábor kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem számára rendkívül fontos, hogy minél szélesebb és gyümölcsözőbb együttműködést építsenek a külföldi egyetemekkel. Utalt arra is, hogy az SZTE Konfuciusz Intézete 2012 óta népszerűsíti a kínai kultúrát és oktatja a kínai nyelvet az egyetem falain belül és kívül is.


kinai_delegacio_konfuciusz
Képgaléria a látogatásról.
 

Kakas Béla beszédében elmondta, hogy Csongrád megye és a kínai Shaanxi tartomány immár 25 éve testvéri kapcsolatban áll egymással és ezt az új megállapodást is az „őszinteség, a szeretet és a mosoly” jellemzi. Mérföldkőnek tekinti, hogy nem csupán gazdasági, hanem kulturális és oktatási együttműködés is kezdődik a két régió között.


Zhuang Changxing megköszönte a szegedi egyetemnek a Konfuciusz Intézet befogadását és mind a megye, mind az SZTE erőfeszítésit a kapcsolatok ápolásáért. Beszédében elmondta, hogy tartománya mintegy 40 millió lakosú, 14 dinasztiának adott otthont a kínai történelem során. Senhszi tartomány nem csupán fontos mezőgazdasági és ipari központ, de jelentős a turisztikai vonzereje is. A miniszter kifejezte szándékát, hogy lakosaikkal megismertetik Szeged szépségét, ugyanakkor a magyar utazókat is szeretettel várják régiójukba. A tartományban 107 egyetem, több mint ezer kutatóintézet működik. A Kínára jellemző, igen magasnak nevezhető, 10%-os gazdasági növekedésre is felhívta a hallgatóság figyelmét. Terveik között a gazdasági és oktatási kapcsolatok mélyítése is szerepel. E célt közös képzések, oktatói és hallgatói csereprogramok kialakításával, tudományos és kutatói együttműködésekkel kívánják elérni.


„Az együttműködési megállapodás eredményeként, remélem, hogy a kínai hallgatók száma megsokszorozódik egyetemünkön” – mondta Dr. Fendler Judit. A kancellár mutatta be a szegedi egyetemet a kínai vendégeknek. A Senhszi Tartományi Oktatási Hivatal vezetője, Wang Jiangliu pedig az ottani felsőoktatással kapcsolatban tett említést a jelenleg több mint 11 ezer 600 külföldi hallgatóról. Kiemelte, hogy a régióban, Kína e középső tartományában szívesen fogadnák a magyar diákokat is.


Az eseményen készült teljes album megtekinthető itt.

 

Szöveg: Loyola Éva

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex