SZTE Info

Kiemelt_Jakucs

Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

Hetedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékek a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló – jelentkezett a vetélkedőre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezi, együttműködve az intézmény geográfus és földrajz tanár szakos oktatóival és hallgatóival. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló –a jelentkezett a vetélkedőre.

 

Az írásbeli fordulót követő, 2017. április 13-án délutántól megrendezett szegedi középdöntőben 3 ország 26 iskolájának 32 csapata, vagyis 66 diákja mérte össze tudását. A legjobb 8 csapat jutott a 2017. április 14-i laboratóriumi, térképészeti számítási és szóbeli feladatokat is tartalmazó döntőbe.


Jakucs_1

 

A VII. Jakucs László földrajzverseny fő témája a névadó, az SZTE egykori nemzetközi hírű tudósának kutatási témájához kapcsolódóan a barlangok, illetve a professzor által felfedezett Béke-barlang. A diákoknak a versenyen ok-okozati összefüggések felismerésére, és elemző gondolkodásra ösztönző feladatokat kellett megoldaniuk. A többfordulós verseny tartalmazott laboratóriumi és számításos térképészeti feladatokat, szóbeli és írásbeli megmérettetést. A szervezők programokkal, bemutatókkal, játékos vetélkedővel készültek a középiskolások és kísérő tanáraik számára.


Jakucs_3

 

Április 13-án délután Dr. Gulyás Sándor bemutatta az SZTE Földtani és Őslénytani Tanszékének értékes őslénytani gyűjteményét, Dr. Kiss Tímea pedig a szegedi árvíz makettjét, míg Dr. Sipos György a kormeghatározáshoz használt korszerű módszereket vázolta. Dr. Kovács Ferenc vezetésével az egész Kárpát-medence hatalmas, fal méretű műholdképét ismerhették meg a résztvevő középiskolások és kísérő tanáraik. Az első nap Dr. Barta Károly, a korábbi évek erdélyi jutalom tanulmányútjait bemutató előadásával zárult.


Jakucs_2

 

A verseny második napján, 2018. április 14-én rendezték meg a döntőt, amelyen 8 csapat laboratóriumi és térképészeti feladatokkal, valamint vita- és kvízjátékokkal bizonyíthatott. A döntőbe be nem jutott csapatok számára Szegedet a földrajztudósok szemüvegén keresztül mutatta be Izing Máté földrajz szakos tanárjelölt egy városnéző sétán. Szintén a döntőbe be nem jutott csapatok számára GPS-es játékot szervezett a városban Dr. van Leeuwen Boudewijn és Dr. Tobak Zalán.


Jakucs_4

 

A döntőbeli szoros küzdelemben a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Galág Botond Balázs és Zareczky András Zsombor alkotta csapata állhatott a képzeletbeli dobogó felső fokára. A csapat felkésztő tanára: Gruber László.


Jakucs_5

 

A szervezői csapat számára külön öröm, hogy a verseny után, a résztvevő diákok és tanárok által kitöltött elégedettséget mérő kérdőívben szinte mindenki megemlítette a „zöldpólós szervezők” lelkes, kommunikatív hozzáállását. A főszervezők – Dr. Szilassi Péter, Filó Tamás, Izing Máté – remélik, hogy 2019-ben is hasonlóan szép számú és a a Kárpát-medence minden tájáról érkező jelentkezővel találkozhatnak Szegeden,.

 

Az SZTE VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny részletes eredményei elérhetőek a verseny honlapján.


Sok-sok fotó letölthető az SZTE VII. Jakucs földrajzversenyről itt.
SZTEinfo

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 29.
  18:00 - 20:00
  Az asztalnál minden eldől! - Görög Ibolya előadása
 • május 30.
  10:00 - 11:00
  A kiállítást megnyitja Révész Róbert, fotográfus.
 • május 31.
  16:00 - 17:00
  Az ‘Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek’ előadássorozat keretei között Palotás Zsolt mutatja be új kötetét: Bejek, korzárók és diplomaták – A Tuniszi Kormányzóság kapcsolatai a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, 1605-1830. A szerzővel Ferwagner Ákos, a BTK Történeti Intézetének docense beszélget.
 • június 4.
  18:00 - 20:00
  Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció.
 • június 5.
  17:00 - 18:00
  Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)