SZTE Info

kiemelt_AB_2018

Rekordszámú kiállító várta az álláskeresőket a Tavaszi Állásbörzén

Több mint 70 országos és regionális cég, munkaerő-közvetítő várta a TIK-be látogatókat április 5-én. Az SZTE Tavaszi Állásbörze újdonsága az Élőkönyvtár program volt, de a tavalyi évhez hasonlóan idén is szerveztek Állásbörze kávészünetet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ország legnagyobb multinacionális és hazai vállalatai, munkaerő-közvetítők és egyéb szolgáltatók várták az egyetem gyakornoki helyet kereső hallgatóit, leendő frissdiplomásait és minden olyan, már szakmai tapasztalattal rendelkező érdeklődőt, aki kíváncsi volt arra, hogy jelenleg milyen nyitott pozíciókat kínálnak a munkáltatók. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban a cégek képviselői személyesen tájékoztatták a látogatókat a kínált pozíciók jellegzetességeiről, az elvárásokról, a jövőben várható gyakornoki- és munkalehetőségekről. A több mint 70 résztvevő céggel a rendezvény már olyan nagy volumenűvé vált, hogy kinőtte a TIK átriumát így már az előcsarnokba is állítottak standokat.


AB_2018A résztvevőket Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntötte. Elmondta: a kiállítók számának növekedése is jól mutatja, hogy az SZTE komoly szerepet tölt be a régió fejlődésében. A kormányzati és az uniós forrásoknak köszönhetően a szegedi egyetemen olyan infrastrukturális fejlesztések indultak el, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a végzett hallgatók ne hagyják el a régió területét a munkavállaláskor. Hozzátette: a tavaszi karrierexpon nemcsak az egyetemi hallgatók tájékozódhattak az álláslehetőségekről, hanem a munkaadók is megismerkedhettek a potenciális munkaerővel.

 

Presztízsdíjas az NNG Kft.

Az állásbörze megnyitóján adták át az SZTE Alma Mater presztízsdíjat, melyet idén az NNG Kft. képviselői vehették át. Az elismerést minden évben olyan cég vagy szervezet kapja, amely az SZTE-vel szoros tudományos és szakmai kapcsolatot ápol, és kiemelt foglalkoztatója a Szegeden végzett hallgatóknak. A díj kapcsán Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora elmondta: a rekordszámú kiállító is mutatja, hogy a szegedi egyetem partnereinek, az országos és regionális cégeknek fontos az SZTE, az NNG jelenléte pedig alátámasztja, hogy csúcstechnológiai cégek is keresik a kapcsolatot a szegedi egyetemmel.


– A cég szegedi központjában közel 70 főt foglalkoztatunk, a munkatársak jelentős része az SZTE-n végzett. Amellett, hogy rendszeres kiállítói vagyunk az állásbörzének, több területen is együttműködünk a szegedi egyetemmel – fogalmazott Magyari Andrea, az NNG HR igazgatója. – Kutatás-fejlesztési projektmunkákkal, gyakornoki- és mentorprogrammal is támogatjuk a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. Már több mint 25 tudományos projektmunkában dolgoztuk együtt, és több szakdolgozat elkészítésében is részt vettünk – tette hozzá Fritz Zsombor, az NNG szegedi fejlesztési központjának vezetője.


NNG_alma_mater_dij

 

Kávészünet és Élőkönyvtár

Az őszi állásbörzéhez hasonlóan a szervezők tavasszal is megrendezték az Állásbörze Kávészünetet, mely a munkaerőpiac és az egyetem közötti kapcsolatépítést segíti elő. A programon a kiállító cégek és az egyetemi karok képviselői személyesen találkozhattak, így azonnali lehetőségük nyílt a kapcsolatfelvételre és az együttműködési lehetőségek megvitatására. Így például tanácskozhattak a szakmai gyakorlati helyekről, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekről, közös duális és kooperatív képzési lehetőségekről.


AB_2018
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


A börze résztvevői idén először próbálhatták ki az Élőkönyvtár programot. Itt olyan szakterületeket, munkaköröket ismerhettek meg a hallgatók, melyek kevéssé képviseltették magukat az állásbörzén. Az érdeklődők személyesen kérdezhették az előadókat a mindennapi feladataikról, örömeikről és kihívásaikról. Találkozhattak például Hegedűs Anna kurátorral, Maróti Péter projektmenedzserrel, Badar Gergő élsportolóval, Pankotai Tibor kutatóval és Lele Máté grafikussal is.

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 29.
  18:00 - 20:00
  Az asztalnál minden eldől! - Görög Ibolya előadása
 • május 30.
  10:00 - 11:00
  A kiállítást megnyitja Révész Róbert, fotográfus.
 • május 31.
  16:00 - 17:00
  Az ‘Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek’ előadássorozat keretei között Palotás Zsolt mutatja be új kötetét: Bejek, korzárók és diplomaták – A Tuniszi Kormányzóság kapcsolatai a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, 1605-1830. A szerzővel Ferwagner Ákos, a BTK Történeti Intézetének docense beszélget.
 • június 4.
  18:00 - 20:00
  Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció.
 • június 5.
  17:00 - 18:00
  Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)