Bezár

Hírarchívum

Speciális képzési igényű hallgatók közreműködésével szervezett érzékenyítő programok

Speciális képzési igényű hallgatók közreműködésével szervezett érzékenyítő programok

2018. április 16.
2 perc

Az érzékenyítés egy szemléletformáló program. Célja hogy a résztvevők megértsék a fogyatékossággal élő társaik nehézségeit, ha lehet, saját élményeken keresztül közelebb kerüljenek hozzájuk, illetve szakszerűen tudjanak segíteni akkor, amikor a másiknak tényleg szüksége van rá. A Szegedi Tudományegyetem Életvezetési Tanácsadó Központja érzékenyítési programokkal szeretné elérni, hogy a hallgatók megismerjék a felsőoktatásban tanuló speciális képzési igényű társaik nehézségeit, az egyes fogyatékossági típusok sajátosságait és következményeit, a személyes segítés lehetőségeit és szakszerű módjait, növelve bennük az eziránti vágyat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az érzékenyítő programok megvalósításához egy teljesen új megoldást választott az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központja: saját hallgatói érzékenyítő csapatokat alakítottak ki az SZTE-en speciális képzési igényű hallgatóként regisztrált, az egyes fogyatékossági típusba tartozó hallgatók köréből. Olyan diákokat kértek fel, akik szívesen dolgoznak a tanulmányokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés eléréséért; felelősségteljesen képviselik az egyes fogyatékossági típusba tartozó társaikat; motiváltak, kreatívak, megbízhatóak, energikusak és érzékenyek. A 3-6 fős csoportok először külön-külön dolgoznak, majd a saját programjaikat egyeztetik a többi csoporttal. A csapatok tagjai ugyanolyan sokat kaphatnak az új kapcsolatokból, tartalmas beszélgetésekből, együttgondolkodásból, mint amennyit adnak majd a bemutatkozások, érzékenyítő programok megvalósítása során.


Az érzékenyítő programokhoz folyamatosan zajlik az érintett hallgatói csoportok felkészítése. A találkozók alkalmával egy-egy csapat hallgatóinak lehetősége nyílt arra, hogy megismerjék egymás történeteit, meghallgassák a többiek véleményét lássák mások megoldásait. Így közelebb kerülnek egymáshoz, azt is megélik, hogy őket is értő és elfogadó közösség veszi körül, ez segíti a megnyílásukat. Mindez jó alap ahhoz, hogy a közös programokon, szerepléseken jól tudnak együttműködni.


Így született meg a látássérült hallgatók érzékenyítő csapatának programja, amelyen a résztvevők személyesen is találkozhatnak a csapat tagjaival, kérdéseket tehetnek fel nekik, megismerhetik történetüket.


Április 23-án (hétfőn) 15 és 17 óra között a TIK II. emeleti közösségi terében rendezik meg az Ismerkedés az SZTE látássérült hallgatóival, hétköznapjaikkal, speciális helyzetükkel, megoldásaikkal, történeteikkel című programot. Az érdeklődök interaktív beszélgetés során tehetik fel kérdéseiket, megismerhetik a látássérült hallgatók nehézségeit, megoldásait, egyetemi mindennapjait.


A diszlexiás hallgatókkal szintén találkozhatnak tavasszal az érdeklődők a csapat által tervezett, összeállított programon, méghozzá április 26-án (csütörtökön) 14 és 16 óra között a TIK III-as Szemináriumában. A programon az érdeklődök olyan diszlexiás hallgatókkal ismerkedhetnek meg, akik nem a hátrányaik miatt panaszkodnak, hanem az erősségeikre építenek. A csapat tagjai az Életvezetési Tanácsadó Központ által meghirdetett "Építs versenyelőnyt a diszlexiádból" kurzuson ismerkedtek meg, ahol a saját történeteik elmesélése, a közös élmények valami újat szültek. Ennek lehetnek tanúi a résztvevők.

 

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAA programok az EFOP-3.4.3-16-2016-00014-es, A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerő-piaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében pályázat támogatásával valósulnak meg.

 


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek