SZTE Info

Kiemelt_Baracskai_J_es_Pal_T

Az SZTE ZMK tehetsége, Baracskai Judit operaénekes koncerttel búcsúzik

Szegedi ének-zenei és színházbeli, a Kincsem filmbeli sikerek, az amerikai Toledóban és a Vajdaságban tapssal jutalmazott fellépések után Bécsbe indul Baracskai Judit. Az SZTE Zeneművészeti Karon felnevelődött tehetséges operaénekes 2018. április 27-én 17 órától a Somogyi-könyvtárbeli, beszélgetéssel egybekötött koncerttel mondja el: „köszönöm Szeged”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Búcsúzik Szegedtől, a Dél-Alföldtől és a Vajdaságtól, az itteni sikerire szeretettel emlékszik Baracskai Judit. A Szegedi Tudományegyetemem Zeneművészeti Karon végzett hallgató, énekművész, operaénekes, több zenei verseny győztese, a Szegedi Nemzeti Színház ünnepelt Melindája immár Bécsbe készül. A Vajdaságból indult, az SZTE Zeneművészeti Karán beért operaénekes az amerikai Toledóig vitte a Kodály-módszer értékeit, fellépéseivel bizonyította, hogy méltán támogatja művészi karrierje indulásánál az SZTE Sófi Alapítvány.


– Bécsben járok énektanárhoz. Az opera fővárosában kell olyan megélhetési forráshoz jutnom, amely hozzájárul ahhoz, hogy a Szegeden induló operaénekesi pályámat folytathassam, ha lehet, nemzetközi porondon – árulta el Baracskai Judit. A részletekről a 2018. április 27-én Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja és első karmestere, Liszt-díjas és Kiváló Művész kérdezi az ifjú tehetséget.


Az SZTE ZMK tehetséges hallgatójának sikereiről többször is beszámoltunk az SZTE Hírportálján. Először 2014. április 9-én, amikor közreműködött a Berdál Valéria Emléktábla és teremavató ünnepségen. Első színházi sikeréről is hírt adtunk, hiszen ajánlót írtunk Tóth Péter, az SZTE ZMK dékánja által jegyzett, az Árgyélus királyfi című opera 2014. május 7-i bemutatójáról, ahol – kettős szereposztásban – az egyik főszerepet, Ilonát alakította.


Operavizsgát tett, ária és dalestet adott 2015-ben, majd októberben az Újszászi Ilona: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? című, készülő könyvét beharangozó beszélgetésen „a riportkötetbe foglalt emlékképeket friss élményekkel, zenei és képes betétekkel” egészítették „ki a 25 éves testvérvárosi kapcsolat toledói ünnepség-sorozatáról hazatért szegedi művészdelegáció tagjai: Baracskai Judit, az SZTE ZMK magánének szakos hallgatója és Koczka Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere, az SZTE ZMK oktatója” – adta hírül a regionális sajtó.


2016-ban kiválóan szerepelt a IX. Simándy József Énekversenyen, majd a Bánk bán című opera szegedi premierjén Melindaként tűnt föl Baracskai Judit. 2017-ben arról számolhattunk be, hogy Baracskai Judit is elnyerte az SZTE tehetségeket támogató Sófi Alapítvány díját. Baracskai Judit szerepálmai címmel a Szegedi Egyetem Magazinban a Kincsem filmhez fűződő élményeiről is vallott…


A Baracskai Judit szegedi sikerszériájáról szóló beszámolókat most a búcsúzó beszélgetésre invitáló sorok zárják: 2018. április 27-én, pénteken 17 órakor a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében kezdődik a beszélgetéssel egybekötött koncert, amely az SZTE Egyetemi Tavasz fesztiválprogramjának része.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 29.
  18:00 - 20:00
  Az asztalnál minden eldől! - Görög Ibolya előadása
 • május 30.
  10:00 - 11:00
  A kiállítást megnyitja Révész Róbert, fotográfus.
 • május 31.
  16:00 - 17:00
  Az ‘Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek’ előadássorozat keretei között Palotás Zsolt mutatja be új kötetét: Bejek, korzárók és diplomaták – A Tuniszi Kormányzóság kapcsolatai a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, 1605-1830. A szerzővel Ferwagner Ákos, a BTK Történeti Intézetének docense beszélget.
 • június 4.
  18:00 - 20:00
  Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció.
 • június 5.
  17:00 - 18:00
  Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)