SZTE Info

IMG_8861-2

Tanulmánykötetet mutattak be az SZTE Jogi Karán

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, a PPKE Jog- és Államtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete 2018. április 12-én tartotta Trócsányi László igazságügyi miniszter megnyitója mellett "A személyiség és védelme – Az Alaptörvény VI. cikkelyének érvényesülése a magyar jogrendszeren belül" című tanulmánykötet bemutatóját az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari tanácstermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar jogrendszerben a személyiségvédelemre vonatkozó alaptörvényi rendelkezések képesek megfelelő védelmet nyújtani? Vajon hogy csapódik le mindez a vonatkozó magyar jogalkalmazásban? Milyen elképzelhető jövőbeni kihívásokkal kell majd szembenéznünk és mik a legégetőbb jelenlegi problémák? - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a "Személyiség és védelme – Az Alaptörvény VI. cikkelyének érvényesülése a magyar jogrendszeren belül" című tanulmánykötet, amelyet április 12-én mutattak be a Szegedi Tudományegyetem Állam-, és Jogtudományi Kar Kari tanácstermében.


AJTK_konyvbemutato
Képgaléria a könyvbemutatóról.


A könyvbemutatót Balogh Elemér, az SZTE ÁJTK dékánja nyitotta meg, majd Trócsányi László köszöntötte a résztvevőket. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta a személyiség védelméhez kapcsolódó kérdések aktualitását, s néhány esetben a jogalkalmazási gyakorlat koherenciájának hiányát, valamint azt, hogy az infokommunikációs technológiák újabb és újabb személyiségvédelmi kérdéseket generálnak.

Kiknek szól a kötet? – kérdeztük Görög Mártától. Az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára, a kötet társszerkesztője elmondta: mindannyiunknak, hiszen mindannyiunkat foglalkoztat az a kérdés, hogy miként tudjuk ezen alanyi jogunkat érvényesíteni, és sérelme esetén milyen személyiségvédelmi eszközöket és miként tudunk érvényesíteni. Ezek a kérdések különösen aktuálisak az internet világában. Melyek a legaktuálisabb kérdések, amelyeket boncolgat? - A magánélethez való jog tényleges tartalmának körülírása, közéleti szereplő esetén a közéleti szereplés és a magánélet elhatárolása, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánélethez való jog közti egyensúly megtalálása, a rendelkezésre álló személyiségvédelmi eszközök olyan módon való alkalmazása, hogy az ne járjon a személyiségi jogok és a személyiségvédelem devalválódásával.


IMG_8856


Az Igazságügyi Minisztérium jogászképzést támogató programjának keretében megvalósult, az Alaptörvény VI. cikkének érvényesüléséről szóló közös kutatás eredményeit disszemináló kötetet Bodzási Balázs, igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár mutatta be. A kutatásban az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, a PPKE Jog- és Államtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete vett részt. A kötetet Görög Márta, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára, Menyhárd Attila, az ELTE ÁJTK dékánja, valamint tanszékvezetője és Koltay András, a PPKE JÁK tanszékvezető habilitált egyetemi docense szerkesztette.


IMG_8890


A kutatás átfogó képet ad a személyiségvédelem aktuális kérdéseiről, a magyar szabályozás és gyakorlat hatékonyságáról, a társadalmi szempontból leginkább érzékeny problémákon keresztül értékelve a joggyakorlat által adott válaszokat. A személyiségvédelem a modern környezetben új kihívásokat támaszt, és a megfelelő jogi válaszok a szemlélet formálódását is igénylik az elmélet, a jogalkotás és a jogalkalmazás különböző síkjain.


IMG_8867

 

A rendezvényen résztvevők szemelvényeket is hallhattak a kötetből: Székely László, az alapvető jogok biztosa, Menyhárd Attila, az ELTE ÁJTK dékánja, Koltay András, a PPKE JÁK tanszékvezető habilitált egyetemi docense, Szomora Zsolt, az SZTE ÁJTK habilitált egyetemi docense és Görög Márta, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára előadásában.

 

SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)