Bezár

Hírarchívum

IMG_5572

A szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán kapott új esélyt a hallássérült kisfiú

A szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán kapott új esélyt a hallássérült kisfiú

2018. augusztus 30.
2 perc

Vörös Zsuzsanna, öttusázó olimpiai bajnok hallássérült kisfián segítettek az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosai. Áron a Magyarországon elérhető legmodernebb beszédprocesszort kapta meg, így hamarosan megtanul beszélni is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vörös Zsuzsanna, olimpiai bajnok öttusázó, kisfia, Áron születésekor, 2015-ben vette észre, hogy valami nincs rendben gyermeke hallásával, gyanúja 2017 augusztusában beigazolódott. Kiderült, hogy Áron súlyos hallássérült. Szeptembertől hallókészüléket kapott, amit egy éven keresztül hordott, de hamar kiderült, hogy a legnagyobb teljesítményű hallókészülék sem nyújt számára elegendő támogatást a hallás-, nyelv- és beszédfejlődéshez. A szülők megoldást kerestek a kisfiuk problémájára.


IMG_5592

Képgaléria a sajtótájékoztatóról.


Idén júliusban a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján, Prof. Dr. Rovó László egy operáció során, kétoldali cochleáris implantációt végzett el. Magyarországon Áron az első, aki a napjainkban elérhető legmodernebb beszédprocesszort kapta meg. Közel egy hónap gyógyulási szakasz után augusztus közepén történt a készülékek bekapcsolása.


– A cochleáris implantáció nem újszerű Magyarországon. A hazánkban elérhető szűrőrendszer lehetővé teszi, hogy a lehető legfiatalabb korban kiszűrjék a hallássérülteket. A műtét egy minimálisan invazív eljárásnak számít, nincs szükség varratszedésre, betegbarát megoldásról van szó. Minél kisebb a gyermek, annál könnyebb elvégezni a műtétet. A beavatkozás mindkét oldalon elvégezhető, két- három centiméteres vágást ejtünk, majd bevezetjük az eszközt, és teszteljük működését. A beavatkozás a szövődmények tekintetében sem súlyosabb, mint egy mandulaműtét – fogalmazott Rovó László professzor.


– A készülék kisebb és könnyebb, mint az eddigiek, vízi sportolás során is használható és kompatibilis iPhone-nal, ami a szülők számára nagyon nagy segítséget nyújt. Folyamatosan ellenőrizni tudják a készülék állapotát, hogy mennyit hordta gyermekük, szabályozhatják a hangerőt, a beszédkörnyezetnek megfelelően, programokat válthatnak, a beépített GPS-nek köszönhetően pedig könnyen megtalálják a készüléket, ha erre lenne szükség – részletezte a készülék előnyeit Terman Tibor.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek