Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_dualis_kepzesekrol

A duális képzésekben szerzett tapasztalataikról számoltak be az SZTE mérnökhallgatói

A duális képzésekben szerzett tapasztalataikról számoltak be az SZTE mérnökhallgatói

2018. február 26.
2 perc

Először idén tette nyilvánossá a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a duális képzésben részt vevő hallgatók szakmai feladatairól szóló beszámolóinak csokrát. Az SZTE úttörő szerepet játszik a gyakorlatorientált oktatási forma meghonosításában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Mérnöki Kar duális képzésébe bekapcsolódó 51 hallgató a 15 partnervállalatnál gyűjtött tapasztalatait nyilvános fórumon összegezte 2018. február 22-én és 23-án. A két napon át tartó előadássorozat színhelye az NKM Áramszolgáltató Zrt. díszterme volt.

 

A gyakorlatorientált felsőoktatási formát is népszerűsítő program iránt érdeklődőket Prof. Dr. Karsai Krisztina köszöntötte. Az SZTE oktatási rektorhelyettese kiemelte a Szegedi Tudományegyetem úttörő szerepét e teljesen új filozófiájú képzési rendszer meghonosításában.

 

– Egyetemünk számára is fontos hallgatóinknak a diplomaszerzés utáni munkaerőpiacra való kompetitív felkészítése – hangsúlyozta az SZTE oktatási rektorhelyettese – E törekvés kifejezője, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek immár öt kara is kínál duális képzési lehetőséget.

 

A már aktív partnereken és egyetemistákon kívül a gyakorlatorientált képzés iránt érdeklődő cégek és az SZTE MK bázisiskoláinak diákjai is részt vettek a programon. A jelenlévőket a vendéglátó NKM Áramszolgáltató Zrt. nevében Anger Ottó, a Központi Szolgáltatások Igazgatóság igazgatója köszöntötte.


Dualis

 

Az előadássorozatot Bundik Balázs Tamás harmadéves gépészmérnök hallgató nyitotta meg. Beszámolójában bemutatta a duális képzésben résztvevő partnercéget és az ott végzett munkáját, kiemelve, hogy minden szempontból számítanak szakmai hozzáértésére, bevonják komplex feladatkörök elvégzésébe és önálló munkavégzésre buzdítják. A termelés minden fázisát végigkíséri, a tervezéstől a kivitelezésig, illetve a géppark karbantartásában is közreműködik.

 

A hallgatók beszámolóit a fiatalok, cégek képviselői és az SZTE MK oktatói közötti kerekasztal-beszélgetés követte. Új együttműködési szerződéseket is aláírtak, melyek bővítik egyrészt az SZTE MK duális képzési kínálatát és az ehhez kapcsolódó cégek körét, továbbá az ide felvételiző fiatalok lehetőségeit. Az SZTE MK duális partnervállalatainak listája itt található.

 

– A lista folyamatosan bővül, 2 új partner hamarosan aláírja az együttműködési szándéknyilatkozatot, és további 2 cég érdeklődik – magyarázta Péter Szabó István, az SZTE MK Mérnöki Duális Képzési Központ vezetője. – Szeptembertől már 199 helyünk van, így a jelenlegi 53 fős duális hallgatói létszám is emelkedhet.

 

A duális képzés egy gyakorlatorientált oktatási forma, melyet az SZTE Mérnöki Kara is beemelt képzési portfóliójába. Az SZTE MK abban is élen jár, hogy nyilvánossá teszi a duális képzésbe bekapcsolódó hallgatók félévente esedékes beszámolóját.

 

*

A program a „Duális és kooperatív képzések és azokat támogató szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen” elnevezésű EFOP-3.5.1-16-2017-00004 azonosító számú pályázat részeként valósul meg.

 

Loyola Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek