Középiskolai nagyköveti hálózat kiépítésébe kezdett a Természettudományi és Informatikai Kar

A beiskolázás elősegítése érdekében olyan középiskolai pedagógusok felkeresésébe kezdett az SZTE TTIK, akik munkájukkal támogatják a matematika, informatika, biológia, fizika, kémia és földrajz területén tehetséges diákok fejlődését. A legeredményesebb tanárok munkáját nagyköveti díjjal ismernék el.

- A nagyköveti hálózat kialakításának célja a beiskolázás elősegítése, a kar képzéseinek népszerűsítése, a kiemelkedő tevékenységet végző középiskolai tanárok munkájának segítése és a velük való kapcsolat erősítése. A hálózat kialakításának első lépéseként matematika, informatika, biológia, fizika, kémia és földrajz területen felmértük a már meglévő középiskolai kapcsolatokat, beiskolázási tevékenységeket, és kiértékeltük a beiskolázási adatokat - ismertette Dr. Farsang Andrea, a TTIK oktatási dékánhelyettese, a 2018. február 6-án tartott workshopon. Hozzátette: az elkövetkező időszakban a karon már meglévő beiskolázási módszereket, jó gyakorlatokat, tapasztalatokat gyűjtik össze egy tanulmány formájában, melynek célja a felvételi, valamint alumni adatok alapján a középiskolai tanárok adatbázisának létrehozása, majd pedig azon középiskolák azonosítása, melyek esetében a beiskolázást nagyban segítheti a szaktanár személye. Ezt követően egy hálózatépítési terv kerül kialakításra, majd felveszik a kapcsolatot a középiskolákkal, leendő mentortanárokkal, nagykövetekkel.


IMG_3626


Milyen előnnyel jár a hálózat tagjának lenni? A nagyköveti hálózat tagjai közvetlenül értesülnek az SZTE MTMI szakterület közoktatást érintő programjairól, így például tanulmányi versenyekről, beiskolázási programokról. A pedagógusok, amellett, hogy egy aktív közösség részeseivé válnak, segítséget kapnak diákjaik pályaválasztásához kapcsolódó feladataihoz, osztályaik ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt az egyetem fő szervezeti egységeiben, laboratóriumaiban.


A hálózathoz kapcsolódóan a szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Kar az „SZTE TTIK Nagykövete Pályázatot” is meghirdetné. A címet matematika, informatika, kémia, biológia, fizika, földrajz tudományterületek mindegyikén évente egy középiskolai tanár kaphatja meg, a kari utánpótlás nevelésében, képzéseinek közoktatásbeli népszerűsítésében, a közoktatás és a felsőoktatás közötti kapcsolatok kialakításában és fejlesztésében kifejtett eredményei alapján. Minden kitüntetett díszoklevelet, plakettet kapna, és egyszeri bruttó 100 000 Forint értékű pénzjutalom díjazásban részesülne. A kitüntető címről szóló javaslatról február közepén tárgyal a Kar Tanácsa. Az első díj átadására 2018 júliusában kerülhet sor - tudtuk meg.


IMG_3660


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAA program az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 számú „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázat keretein belül valósul meg.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Linka_KrisztinaLinka Krisztina - TTIK, földrajz

Hogy miért pont Szegedet választottam? Tudom, hogy a Szegedi Tudományegyetem elég jó hírű nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is. Emellett nagyon sok ismerősöm ezt az egyetemet választotta, és szerettem volna a közelükben maradni. Földrajzszakosként fontosak voltak számomra a város természeti kincsei: a Tisza és a határtalan Alföld. A szülővárosomban, Baján szintén van egy folyó, számomra nagyon fontos, hogy a város víz mellett legyen. A szakomon természettudományokat és társadalomtudományokat tanulok, mindkettőt szeretem, de majd a természettudományok irányába szeretnék specializálódni.




Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.