Bezár

Hírarchívum

Az SZTE-vel közösen fejleszt smartcity technológiákat a Sagemcom

Az SZTE-vel közösen fejleszt smartcity technológiákat a Sagemcom

2018. január 04.
2 perc

A 2,481 milliárd forint összköltségű kutatás-fejlesztési projektben olyan intelligens platform kerül kialakításra, amely a korábbinál magasabb szintű és olcsóbb szolgáltatásokat tesz lehetővé az energiagazdálkodás területén. A projektnek köszönhetően az elmaradott, korlátozott elektromos áramhoz hozzáférő települések energiaellátottsága javulhat, illetve a nagyvárosi infrastruktúrában megjelenő mérési és elosztási hatékonyság növekedhet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Sagemcom és partnerei - a Szegedi Tudományegyetem, a Pannon Egyetem és a YAZOO-Systems Kft. - által megcélzott „okos város” és „okos falu” koncepción alapuló fejlesztés révén a környezethez alkalmazkodó, fenntartható működést kínáló rendszer jön létre. A rendszer meghatározó jelentősége egyrészt a megújuló energiaforrások tudatos bekapcsolása a helyi igények kielégítésébe, másrészt a termelés és felhasználás egyensúlyának megteremtése.


A projekt lehetővé teszi, hogy a napjainkban elmaradott, külvilágtól elzárt, korlátozott elektromos áramhoz hozzáférő települések energiaellátottsága javuljon, illetve a nagyvárosi infrastruktúrában megjelenő mérési és elosztási hatékonyság növekedjen. A projekt során olyan megoldások kerülnek kialakításra, amelyek költséghatékony módon segítik elő a fenntartható energiagazdálkodást. A napenergia-termelésben jelenleg alkalmazott megoldások érzékenyek az időjárási viszonyokra, azonban a kifejlesztett új rendszer elemei szélsőséges időjárási viszonyok között is megbízhatóan fognak működni.


A projekt tervezett időtartama 3 év (várható befejezési ideje: 2020.09.30.), amely során a konzorciumi tagok 12 új munkahelyet teremtenek. A projekt során egy közel 20 fős szegedi Sagemcom K+F központ jön létre. A fejlesztés eredményeként létrejövő platformok üzleti hasznosítása révén a projekt várhatóan 2,7 év alatt térül meg.


A konzorcium a projektet a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” címmel kiírt pályázaton elnyert, Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a központi költségvetési arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapelőirányzat által finanszírozott 1,634 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósítja meg.



SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek