Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_SZA

89. Ünnepi Könyvhét – Szabados Ágnes a boldogság kulcsáról, az olvasásról

89. Ünnepi Könyvhét – Szabados Ágnes a boldogság kulcsáról, az olvasásról

2018. június 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemről indult Szabados Ágnes, a közismert televíziós műsorvezető. Az RTL Klub hétvégi híradójának szerkesztője 2018. június 11-én a 89. Ünnepi Könyvhét vendégeként mesélt az általa elindított Facebook kihívásról, melynek sikere igazolja, követőit sikerült „jó irányba provokálni” az akciója címével: „Nincs időm olvasni…”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Hogyha egy tizenhat éves fiút csúfolnak, mert szünetben olvas és az ciki, akkor nagyon rossz irányba megyünk – idézett fel egy történetet Szabados Ágnes. Az SZTE egykori hallgatója ma ismert televíziós műsorvezetőként úgy véli: a médiaszemélyiségeknek egészséges és jó példát kell mutatniuk, mert a fiatal generáció rászorul erre.


Khet_SZA

 

A „Nincs időm olvasni – 12 hónap 12 könyv” nevű kihívás azért indult, hogy közösen bebizonyítsák önmaguknak és egymásnak az emberek: találunk időt, amit könyvekre szánhatunk, ha igazán szeretnénk. Szabados Ágnes egykori kollégájával, Márok Tamással, a Szeged TV munkatársával a 89. Ünnepi Könyvhéten a szegedi Dugonics téren beszélgetve kifejtette: fontos, hogy mindig nálunk legyen az aktuális könyv, hogy aztán bárhol előkaphassuk, akár tíz percre is. Hiszen villamoson, buszozás közben vagy akár a munkahelyi és iskolai ebédszünetben is lehet olvasni. De a legfontosabb talán, ha rászoktatjuk magunkat, hogy lefekvés előtt ne a közösségi médiát görgessük végig az okostelefonon, hanem egy könyvbe lapozzunk bele.

 

– Én is azt láttam, hogy a szüleim esténként, lefekvés előtt olvastak. Vagy nekem olvastak fel – idézte fel nekünk emlékét mosolyogva. – Ezt a szokást kellene visszahozni a mindennapokba. A fiatalok sokat olvasnak, a mindennapjaik része, de az internet böngészése inkább szolgálja az információszerzést, mint a szórakozást.

 

Khet_SZA_2


Szabados Ágnes olvasást népszerűsítő, a legismertebb közösségi oldalon indított kihívása egyre népszerűbb. A jelenleg hétezer tagú online csoport igazi olvasó közösségé alakult. A témát minden hónap elején Szabados Ágnes adja meg, de azon belül bárki bármilyen művet választhat a szórakoztató és szépirodalom gazdag tárházából. A lényeg, hogy mindenki belekóstoljon az olvasás örömébe és megtalálja a könyvet, vagy akár szerzőt, aki megszólítja őt. A csoport tagjai személyesen is találkozhatnak, néhány találkozó alkalmával és ez a könyvhét záró napján sem történt másképp: a JATE Klubban gyűltek össze a könyvmolyok. Ágnes szerint remek dolog ez, az emberek kilépnek az online térből és úgy beszélik meg olvasmányélményeiket, igazi barátságok és emberi kapcsolatok születnek.


Khet_SZA_1

 

A „Nincs időm olvasni…” akció júniusi témája a könyvborító körül forog: olyan könyvet kell választani, amely a borítója alapján nyerte el a tetszésünket – buzdított végül mindnyájunkat olvasásra.

 

Ferencz Hedvig

Fotó: Bánffi István

 

További információ:

89. Ünnepi Könyvhét – az SZTE irodalomtörténésze is kérdezett „a zEtna tüzérzékeny köteteiről”

89. Ünnepi könyvhét – „nagy gondolatok kertjében lakni, s olvasni, mint egykor” – Darvasi Lászlóval és Szilasi Lászlóval

89. Ünnepi Könyvhét – Drámapedagógiai kört indít, a fiatalokat vonzó programokat kínál a Szegedi Nemzeti Színház

89. Ünnepi Könyvhét – Nagy Gábor Dániel a társadalmi tőke és a vallás kapcsolatrendszeréről

89. Ünnepi Könyvhét – Az SZTE frankofón bölcsészei a felvilágosodásról, a művészet befogadásáról, az utazási irodalomról

89. Ünnepi Könyvhét – Boldizsár Ildikó mesekutató a történetek hatalmáról

89. Ünnepi Könyvhét – Vendégsátorban az Europe Direct az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Intézettel

89. Ünnepi Könyvhét: 60 éves a Hupikék törpikék képregény – e műfaj kulcs az olvasás népszerűsítésében

89. Ünnepi Könyvhét – J. Nagy László: „A múlt benne van a jelenben – Algériában és Franciaországban is”

89. Ünnepi Könyvhét – Jancsák Csaba: Reform-hullámvasúton a tanárképzés

89. Ünnepi Könyvhét Szegeden: a programok több mint fele SZTE-s kötődésű

A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjai: a professor emeritustól a gyerekig

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek