SZTE Info

esemeny-innovacios_panka_page-masolat

Innovációs Hét a szegedi egyetemen

Mi az az innovációs ökoszisztéma? Milyen témákon dolgoznak a klinikai kutatások kiválóságai? Az egyetem hogyan vesz részt a szegedi tudásgazdaságban? Ezekre a kérdésekre is válaszol az SZTE 2018. május 14-17. közötti, változatos helyszínű, Innovációs Hét programsora, amelyet hallgatói ötletverseny és a Szent-Györgyi Albert innovációira is utaló legújabb film ősbemutatója tesz emlékezetessé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

– Minden új, korábban még nem létező dolog létrehozása, vagy új problémák megoldására szolgáló új lehetőség, módszer és eszköz, így például a gyógyszer is innováció. Az innovációs lánc legelejét képviselik azok az alapkutatások, amelyekről még nem tudható, hogy azok eredményeit egyszer valaki hasznosítja-e vagy sem – hallottuk Kemény Lajostól. Az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese által felügyelt területek kapcsolata összetett és egyre bővül. Ezt demonstrálja, hogy az SZTE hagyományos „Innovációs Nap” rendezvénye 2018-ra „Innovációs Hét” május 14-17. közötti programsorozattá bővült.


A pilot kutatási projektek és a szegedi innovációs ökoszisztéma szereplőinek a bemutatkozásával május 14-én, hétfőn 9 órakor indul az SZTE Innovációs Hét. Az SZTE EFOP-3.6 1-16-2016-00008 „Intelligens élettudományi technológiák, módszertanok, alkalmazások fejlesztése és innovatív folyamatok, szolgáltatások kialakítása a szegedi tudásbázisra építve” című projekt szereplői szakmai konzultációjával párhuzamosan kerekasztal-beszélgetés főszereplői lesznek az innovációs ökoszisztéma fejlesztésével foglalkozó szervezetek és már működő startupok. Az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság rendezvényének az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont.


A nemzetközi klinikai kutatások és az innováció kapcsolatának a feltárása is célja a International Clinical Trials Day programnak május 15-én az MTA budapesti székházában.


Az SZTE Innovációs Díjat az egyetem azon kutatói és hallgatói nyerhetik el, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet. Az SZTE Rektori Épületben május 16-án 9 órakor kezdődő egyetemi innovációs napon adják át a díjakat és arra a kérdésre is válaszolnak mi az SZTE szerepe a szegedi tudásgazdaság kiépítésében.


Hogyan lesz egy kósza ötletből üzletileg is sikeres vállalkozás? Kiderül május 17-én az SZTE TIK-ben 9 órakor kezdődő Idea Challenge intenzív ötletversenyen. Az egyetemisták csapatokban dolgoznak, hogy megoldást találjanak egy-egy valós üzleti problémára, majd azt prezentálják a szakmai zsűri előtt.


A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkássága előtt tiszteleg az SZTE a SZAB-székházban május 17-én 11 órától a Csodálattal és hálával című új film ősbemutatójával.

SZTEinfó

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00