SZTE Info

Jogi konferencia az európai integrációról

Nemzetközi konferenciát rendezett a nyitottság jegyében az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete és az Európai Közjogi Szervezet május 10-én a TIK-ben. A tanácskozáson az európai integráció jogi és demokráciai aspektusait vitatták meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményt Trócsányi László igazságügyi miniszter, az SZTE ÁJTK tanára nyitotta meg. - Mit jelent a demokrácia? A demokrácia olyan, mint a levegő, nem vesszük észre, hogy van, mert természetesnek tartjuk, csak akkor vesszük észre, hogyha már nincsen, vagy ha rosszul működik, tehát amikor már rossz a levegő körülöttünk. A közvetlen demokrácia gyökere az ókori időkbe nyúlik vissza, és napjainkban is a hatalom gyakorlásának egyik módjaként jelenik meg – fogalmazott beszédében.


- A demokráciához a szabadság is hozzátartozik, ugyanis enélkül demokrácia sincsen. A szabadság mellé azonban hozzá kell tenni a felelősséget is. Szabadok vagyunk, de azért vagyunk szabadok, hogy egyben felelősek is legyünk. A demokrácia lényege, hogy nemcsak magunkért vagyunk felelősek, hanem mindenkiért, aki ebben a társadalomban él. A szabadság és felelősség kérdése természetesen nemcsak nemzetközi szinten vizsgálható, hiszen ennek a kérdésnek vannak európai kitekintései is. A szabadság egyik formája az is, hogy a társadalmak tagjai népszavazások útján véleményt nyilváníthatnak. Az európai közbeszédben is egyre hangsúlyosabban jelenik meg, hogy az európai és nemzetközi politikai és jogi kérdésekben is döntő véleményt nyilváníthassanak a polgárok – tette hozzá.


Az európai jog és nemzeti alkotmányok az elmúlt évtizedekben a demokráciadeficit csökkentését célozták, arra is tekintettel, hogy a tagállamok, azok intézményei, így különösen a nemzeti parlamentek aktívabb részesei lehessenek az európai integráció fejlődésének. Az EU jövőjéről szóló vita kapcsán határozott elképzelés, hogy az állampolgárok valamilyen módon véleményt nyilváníthassanak az Európai Uniót és a tagállamokat érintő kérdésekről.


A konferencián olyan témákról tanácskoztak, amelyek meghatározzák Európa jövőjét, és amelyek megoldása hosszú időre formálja az Európai Unión belüli hatalmi viszonyokat. Így például olyan kérdésekre keresték a választ, mint: mit jelent a demokrácia a globalizált világban, létezik-e demokráciadeficit európai és nemzetközi jogi szinten, a népszavazás vajon megfelelő formája-e az európai és nemzetközi ügyek eldöntésének vagy a Brexit-szavazás milyen jogi kihívások elé állította az EU-t és tagállamait.


SZTEinfo - Kocsis Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 29.
  18:00 - 20:00
  Az asztalnál minden eldől! - Görög Ibolya előadása
 • május 30.
  10:00 - 11:00
  A kiállítást megnyitja Révész Róbert, fotográfus.
 • május 31.
  16:00 - 17:00
  Az ‘Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek’ előadássorozat keretei között Palotás Zsolt mutatja be új kötetét: Bejek, korzárók és diplomaták – A Tuniszi Kormányzóság kapcsolatai a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, 1605-1830. A szerzővel Ferwagner Ákos, a BTK Történeti Intézetének docense beszélget.
 • június 4.
  18:00 - 20:00
  Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció.
 • június 5.
  17:00 - 18:00
  Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)