Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_ultrahang_atado

7 millió forint értékű ultrahang-berendezés az SZTE gyermekklinika koraszülött intenzívosztályának

7 millió forint értékű ultrahang-berendezés az SZTE gyermekklinika koraszülött intenzívosztályának

2018. március 02.
4 perc

Civil szervezetek – az SZTE Dr. Tekulics Péter a Gyermekekért Alapítvány és a Korábban Érkeztem Alapítvány – összefogása és a Richter Gedon Nyrt. támogatása eredményeként 7 millió forint értékű ultrahang-berendezéssel gyarapodott az SZTE gyermekklinika koraszülött intenzív osztálya. A készüléket átadó ünnepségen az SZTE, a Richter és az alapítványok vezetői is megjelentek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két vizsgálófejjel ellátott, Mindray M6 típusú, 7 millió forint értékű ultrahang készüléket kapott a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ. Az SZTE gyermekklinika Koraszülött Intenzív Osztályának pácienseit szolgáló új és korszerű berendezés előnye, hogy kis helyigényű, akkumulátorral is működtethető, így felállítható akár a betegágy vagy az inkubátor mellett is.


ultrahang_atado_j

 

– Például az agy kutacson át történő vizsgálata, a szív, a has, a mellkas és különböző testtájakon az erek ultrahang vizsgálata is elvégezhető a géppel. Ezeken kívül segítséget fog nyújtani az ultrahang vezérléssel végzett invazív beavatkozások, így például a testüregek csövezése, az erek kanülálása során is. A vizsgálatokon készült képek, videók tárolására, majd azoknak a radiológiai informatikai rendszerbe való feltöltésére is képes az új ultrahang készülék. Ezzel a betegellátás képi dokumentációs igényét is teljesíti – magyarázta dr. Gál Péter gyermekorvos, az SZTE gyermekklinikai intenzív osztály vezetője, a Dr. Tekulics Péter a Gyermekekért Alapítvány titkára. – A két választott vizsgálófej és az ultrahang-készülék szoftvere a koraszülött, újszülött intenzív ellátás teljes szakmai igényét képes kielégíteni. Nagy öröm, hogy a már meglévő, de kiöregedett berendezésünket erre az újra tudjuk cserélni.


ultrahang_atado_2

Az ultrahang-berendezést két civil szervezet, az SZTE Dr. Tekulics Péter A Gyermekekért Alapítvány, illetve a koraszülöttek és családjuk támogatását célul tűző Korábban Érkeztem Alapítvány vásárolta meg.

 

Minden 10. gyermek koraszülött. Nem vendégként járunk az SZTE gyermekklinikájára, hiszen a gyermekeinket gyógyítják itt. A szülők összefogásából jött létre öt éve a Korábban Érkeztem Alapítvány – emlékeztetett Rádi Katalin. A civil szervezet alapítója fontosnak tartja, hogy a szülők szavát és erőfeszítéseit is értékelik az orvosok és az egészségügyért tenni akarók. A koraszülött gyermekeket nevelő családok összefogását célul tűző alapítvány rendezvényein megjelenő gyerekek és szülők nevében is köszönte a Richter Gedeon Nyrt.-től kapott 5 millió forintos támogatást, amelynek egy részét a most átadott ultrahang-berendezés megvásárlásához adták. Az adomány másik feléből a kecskeméti kórháznak vettek lélegeztetőgépet. A Korábban Érkeztem Alapítvány ugyanis regionális civil szervezet. Mozgatója a segíteni akaró embereknek, akik tudják: a kisgyerekek is lehetnek nagybetegek.

 

Az egyetemi alapítvány a múlt évben rendezett intenzív sport napjának a bevételét fordította erre a célra – tudtuk meg dr. Bereczki Csaba egyetemi docenstől. A Dr. Tekulics Péter A Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az SZTe Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette: fontos, hogy minél többen részt vegyenek rendezvényeiken, például a 2018. március 11-i, immár második alkalommal megrendezendő intenzív sport napjukon, ahol a karszalag vásárlói hozzájárulhatnak az olyan nemes célok megvalósításához, mint amit a most átadott ultrahang-berendezés reprezentál.

 

A Szegedi Tudományegyetemmel szoros a Richer Geneon Nyrt. együttműködése. Ennek erősítését fejezi ki, hogy a kutatómunka támogatása mellett a gyógyításhoz kötődően is adományozunk. Számunkra fontos, hogy jó helyre érkezzen az egészségügyet erősítő segítség. Ezt itt és most is biztosítva látjuk – hangsúlyozta Bogsch Erik, a Richer Geneon Nyrt. elnöke.


GP_ZK_BE

 

A nők állnak a Richer Geneon Nyrt. már kész gyógyszerei és kutatásai fókuszában – erősítette meg a Szegedről induló gyógyszerész, dr. Zolnay Kriszta. A Richter Gedeon Nyrt. Angliában dolgozó igazgatósági tagja elismerően szólt az SZTE klinikáin folyó munkáról.

 

Aki erős, annak kötelessége a gyengébbeket támogatni – fogalmazott köszöntőjében dr. Bari Ferenc professzor. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja szerint az értékteremtés példája az ultrahang-berendezésben megtestesülő összefogás. – Minden új eszköz életet menthet.


ultrahang_atado_3

 

A betegellátás szempontjából fontos, más egyetemi klinikák számára is példamutató, ahogy a civil összefogás eredményeként érkező támogatási formákat hasznosítja az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ – vélekedett dr. Rovó László professzor, aki fül-orr-gégészként a gyermekklinikához közeli épületből évek óta, folyamatosan figyelemmel kísérhette ezt a fejlődést.

 

BF_BE_RL


A szegedi egyetemet európai szinten is kiemelkedő humán háttér jellemzi. Emellé fel kell zárkóztatni a műszerezettséget is – hangsúlyozta prof. dr. Rovó László. Az SZTE Szenátusa által megválasztott rektorjelölt szerint – az értékes alapítványi támogatások fogadása mellett – az SZTE vezetésének olyan struktúrát kell kialakítani, amely lehetővé teszi az önerős eszközfejlesztés nagyságrendjének növelését. – Közép- és hosszútávon lehetővé kell tenni, hogy erről – az összegyetemi szempontok figyelembe vétele mellett – az egyetemi egységek, például a klinikák vezetői maguk dönthessenek – hangsúlyozta. A Richter Nyrt. és az SZTE közötti együttműködési formák változatosságát méltatva aláhúzta: örvendetes lenne, ha a gyógyszercég bekapcsolódna az itteni ipari fejlesztésbe is.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek