Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_birosagtort_j

Bíróságok története, történetek a bíróságokon

Bíróságok története, történetek a bíróságokon

2018. március 13.
3 perc

Bíróságtörténeti kötet, konferencia és kiállítás létrehozásában vettek részt a Szegedi Tudományegyetem jogtörténészei. A legutóbbi szimpóziumon megnyitott jogtörténeti tárlatot 2018. március végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Szegedi Ítélőtábla épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nagyon fontosnak tartja a bíróságok történetének kutatását, az igazságszolgáltatás társadalomban betöltött szerepének megismertetését. Ezt a célt szolgálja az idén induló jövőre záruló országos bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút is. Az OBH elő kívánja mozdítani a további kutatásokat, fel szeretné kelteni az érdeklődést a bíróságok története iránt. Ezért aztán konferenciák keretében, kiállításokkal egybekötve mutatják be az eredményeket. E törekvést támogatja a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar is.


btk_konf_3


 

Tárlat 2018. március végéig

 

Az OBH elnöke dr. Handó Tünde és dr. Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese nyitotta meg a bíróságtörténeti kiállítást. Ezen a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területéhez tartozó megyék, így Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye bíróságainak múltjába enged betekintést eredeti dokumentumok, régi okiratok és fényképek, a bíróságokon egykor használt technikai eszközök és egyéb érdekességek bemutatásával.


btk_konf_2

 

A nyilvánosság számára is nyitott a bíróságok történetét feldolgozó tárlat. A Szegedi Ítélőtábla épületében a földszinti tárlók munkanapokon reggel 9 és 16 óra, pénteken 9 ás 13 óra között, míg a dísztermi kiállításrész március 14-én és 23-án 9 és 12 óra között tekinthető meg.

 

 

Könyvpremierek

 

Könyvsorozat is született az SZTE és a Szegedi Ítélőtábla együttműködéséből – írtuk az SZTE Hírportálon 2016. szeptember 19-én. A Szegedi Királyi Ítélőtábla története című, az SZTE kutatói által írt könyvsorozatot ugyanis pozitív példaként említették a Magyar Igazságügyi Akadémián.

 

– A szegedi jogi kar az egyetlen olyan egyetemi épület az országban, amelyben korábban ítélőtábla működött – hangsúlyozta Prof. Dr. Balogh Elemér. A rendezvénynek otthont adó SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja is fontosnak tartja a történeti kutatásokat – írtuk az SZTE Hírportálján. A Konferencia és az Ítélőtábla történetét bemutató könyv premierje az SZTE jogi karán című, 2017. november 24-i összefoglalónkból kiderült: a „Tudományos konferencián mutatták be a Szegedi Ítélőtábla elődjének, a Szegedi Királyi Ítélőtáblának a történetét feldolgozó könyvsorozat 3. kötetét az SZTE Állam- és Jogtudományi karán. A 2017. november 24-i tanácskozáson részt vett dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is.”

 

 

Országos programsorozat

 

A Szegedi Ítélőtáblán indult 2018. március 2-án az az országos program-sorozat, amelynek sikeréhez a Szegedi Tudományegyetem jogtörténészei ugyancsak hozzájárultak. A tudományos konferenciát megnyitó dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke kiemelte: Magyarországon még soha nem történt próbálkozás a bírósági szervezet történetének teljes, minden fontos részletre kiterjedő feldolgozására.

 

Az elődök munkájáról történő tisztelgő megemlékezés fontosságát hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Handó Tünde, az OBH elnöke. A bíróságtörténeti vándorkiállítás a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV tc. elfogadásának 150 évfordulójához kapcsolódik. Hozzátette: a most induló rendezvénysorozat alkalmas arra, hogy a bíróságok rangját, megbecsültségét megemelje az egész társadalom előtt.

 

A konferencián délelőtt dr. Homoki-Nagy Mária, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Jogtörténeti Tanszékének vezetője, dr. Kemenes István a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának vezetője, dr. Görög Márta az SZTE Civilisztikai Tudományok Intézetének vezetője, dr. Papp László, a Debreceni Tudományegyetem Jogtörténeti Tanszéke adjunktusa, dr. Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária, a Berettyóújfalui Járásbíróság bírája tartott előadást.

 

Dr. Antal Tamás, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Európai Jogtörténeti Tanszéke egyetemi docense, dr. Farkas Csaba, a Csongrád Megyei Levéltár főlevéltárosa, dr. Varga Norbert, az SZTE Magyar Jogtörténeti Tanszékének egyetemi docense, dr. Wlassits Gábor, a Gyulai Törvényszék nyugalmazott tanácselnöke tartotta meg előadását konferencia délutánján. A program dr. Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettesének felszólalásával zárult.


btk_konf_1

 

A kiállítás Szegedről Miskolcra költözik, majd Debrecen, Győr, Pécs és Budapest lesz kiállítási helyszín. A kiállítás- és konferencia körút záróeseményére 2019. július 15-én.

 

SZTEinfo

Fotók: B. Z.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek