Bezár

Hírarchívum

„A gyógyszerészet nem szakma, hanem hivatás” Kisvárdai gimnazisták jártak az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán

„A gyógyszerészet nem szakma, hanem hivatás” Kisvárdai gimnazisták jártak az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán

2018. március 13.
2 perc

A kisvárdai Bessenyei Ferenc Gimnázium diákjai vendégeskedtek a gyógyszerésztudományi karon: a 2017-es SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen nyerték az intézetlátogatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A diákokat és kísérő tanárokat dr. Aigner Zoltán, az SZTE GYTK beiskolázási és közkapcsolati dékánhelyettese fogadta, aki a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet oktatója is. Előadása során mesélt a szegedi egyetem alapításáról, az SZTE nemzetközi rangsorokban megszerzett kiváló eredményeiről, valamint arról, hogy Magyarországon 1921-ben kezdődött el a gyógyszerészképzés, akkor még két év alatt szerezhettek diplomát a hallgatók. Ma a képzés öt évig tart.

A karon a hangulat családias: a hallgatók száma 550, ebből 50 a külföldi, ők angol nyelven tanulnak. A dékánhelyettes beszélt a jelentkezés feltételeiről és módjáról, és elmondta azt is, hogy 2012 óta folyamatosan emelkedik a felvett hallgatók létszáma.

A gyógyszerészhallgatók 2013-ban alapították meg a Kabai János Szakkollégiumot, amely az első gyógyszerész szakkollégium volt Magyarországon. Vendégelőadókat hívnak, gyárlátogatásokat, tanulmányi kirándulásokat szerveznek, és ők szervezik minden évben szeptember végén a Kutatók Éjszakája programjait is a karon.

A GYTK-s diákok külföldön is tanulhatnak az Erasmus programban. A hallgatók kari kollégiumban kaphatnak elhelyezést - a GYTK abban a szerencsés helyzetben van, hogy minden diákjának tud kollégiumi elhelyezést biztosítani.

A dékánhelyettes arról is beszélt, hogy a gyógyszerészet nem szakma, hanem hivatás. A gyógyszerészek számos területen el tudnak helyezkedni, így például a gyógyszergyártás területén, gyógyszerfejlesztő cégeknél, végezhetnek klinikai gyógyszervizsgálatokat, dolgozhatnak a kozmetikai iparban, gyógyszertárban, és választhatják a kutatói pályát is. Mivel magas a fizetésük, a gyógyszerészeknél nem jellemző, hogy külföldre mennek dolgozni - mutatott rá Dr. Aigner Zoltán.

Az előadás után a diákok meglátogatták a GYTK Eötvös utcai épületében működő négy intézetet, a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetet, a Gyógyszerkémiai Intézetet, a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetet, valamint a Farmakognóziai Intézetet is.

Ezt követően a diákok részt vettek a „Legyél te is gyógynövénykutató” című laborfoglalkozáson, itt különböző koffeintartalmú italok - kávé, tea, energiaital, kóla - összetételét határozták meg vékonyrétegkromatográfiás módszerrel.

SZTE-Info

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek