Bezár

Hírarchívum

IMG_5450

Mexikó magyarországi nagykövete szorosabbra fűzné országa és az SZTE közötti kapcsolatot

Mexikó magyarországi nagykövete szorosabbra fűzné országa és az SZTE közötti kapcsolatot

2018. március 07.
3 perc

Meglátogatta a Szegedi Tudományegyetemet Mexikó magyarországi nagykövete, David Nájera. A diplomata kötetlen beszélgetésen vett részt Prof. Dr. Szabó Gábor rektorral, az SZTE BTK Hispanisztika tanszék oktatóival és előadást is tartott a hallgatóknak „El México actual”, vagyis „A jelenkori Mexikó” címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

David Nájerát, Mexikó magyarországi nagykövetét a Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Nagy Katalin rektorhelyettes, Lénárt András, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Hispanisztika Tanszék adjunktusa és Abraham Cortés mexikói orvostanhallgató fogadta 2018. március 6-án. A magas rangú mexikói vendég kötetlen beszélgetésen vett részt az SZTE rektorával, Prof. Dr. Szabó Gáborral, melynek során kitértek a szegedi egyetem és a latin-amerikai ország jövőbeli együttműködési lehetőségeire. A nagykövet elismerően nyilatkozott szegedi tapasztalatairól.



– 2017 novemberében nyílt lehetőségem meglátogatni Szegedet az SZTE Bölcsészettudományi Kar Amerika-közi Tanulmányok Központ által szervezett "Américas transnacionales" című konferencia kereteiben és már az első benyomásom is az volt, hogy a város csodálatos, de leginkább az akadémiai légkör nyűgözött le. Egy rendkívül nyitott, kritikus és lelkes párbeszédet tapasztaltam. Az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese segítségével pedig alkalmam volt megismerni az egyetem kiemelkedő tudományos és oktatási potenciálját. Fontos számomra, hogy elősegítsem a mexikói felsőoktatási intézmények és az SZTE közötti kapcsolatok kialakítását és továbbépítését, mely kitágítja hallgatóink számára a lehetőségeket a külföldi tanulmányok terén – mondta a diplomata.


Mexikoi_nagykovet_2


A nagykövet szerint a tudásvágy emberi tulajdonság és a külföldi tanulmányok rendkívül alkalmasak arra, hogy megismerjük a világot és szélesítsük perspektívánkat. A szegedi egyetemmel való együttműködést leginkább a természettudományok és az orvosképzés területén képzeli el.


Jelenleg három mexikói hallgató tanul a Szegedi Tudományegyetem karain, akiket Abraham Cortés orvostanhallgató képviselt.


– Azért választottam a szegedi egyetemet, mert egy barátom ajánlotta a kiemelkedő színvonalú képzés és kutatás miatt azokon a területeken, amikben magam is szeretnék elmélyülni. Ez az idegsebészet és a rekonstruktív sebészet. Nemzetközileg olyan, rendkívül elismert professzoroktól tanulhatok, mint például Prof. Dr. Piffkó József és Prof. Dr. Barzó Pál. Segítséget jelent, hogy Barzó professzor úr a mentorom is. Rengeteg lehetőséget kapok és nemcsak szakmailag, hanem emberileg is gazdag élményekkel gyarapodtam a szegedi egyetemen. Hazámban egy európai diploma nagy presztízzsel bír, és az is hatalmas előny, hogy ha ezen a kontinensen maradnék, a titulusom megkönnyítené az elhelyezkedést – tette hozzá Abraham Cortéz.


Mexikoi_nagykovet_1


Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Hispanisztika Tanszék is vendégül látta a diplomatát, ahol A jelenkori Mexikó címmel előadást is tartott a hallgatóknak. Részt vett egy megbeszélésen a tanszék oktatóival az együttműködési lehetőségekről, az erre az évre tervezett, Magyarországon megrendezendő mexikói kulturális eseményekről, illetve a 2019-ben az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által szervezendő FIEALC nemzetközi konferenciáról, amelyre a latin-amerikai országok nagykövetei is meghívást kapnak.


SZTEinfo – Loyola Éva

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek