Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_KE_regesz

A barlangrajzoktól a női viseletek történetéig: régész nyílt nap az SZTE BTK Kutatók Éjszakáján

A barlangrajzoktól a női viseletek történetéig: régész nyílt nap az SZTE BTK Kutatók Éjszakáján

2018. október 01.
2 perc

A gyerekek is kutathattak és néhány órára régészek lehettek a SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. A 2018. szeptember 28-i Kutatók Éjszakáján a történelem és kultúra kusza szálai közt (idő)utazni vágyókat az SZTE BTK régész hallgatói játszóházzal és régészeti bemutatókkal várták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Körülbelül ötven gyerek fordult meg itt, olykor a szülőkkel együtt játszottak – árulták el a Kutatók Éjszakáján „Legyél te is régész!” foglalkozást vezető hallgatók. – Formázhattak őskori tárgyakat gyúrmából, emellett honfoglalás kori képeket is színezhettek, de akadt, aki inkább saját kreativitásának engedett, így Micimackó is elkészült gyúrmából – mesélték nevetve az SZTE BTK régészetet tanuló hallgatói. Az ősi kultúrák régészeti emlékei iránt érdeklődő gyerekek falra rögzített anyagra barlangrajzokat festhettek, sőt homokban is kutathattak értékes tárgyak után. Az épp lelkes régészmunkát végző két kislány – Nagy Boglárka és Bianka – hozzátartozóival beszélgettünk, míg az ifjú kutatók az igazi régészek óvatosságával kincseket ástak elő a homokból.


Az SZTE Kutatók Éjszakája programon készült fotók itt megtekinthetőek.


– Tetszett az itt előkészített programok mindegyike – felelte kérdésünkre Skultéti Ágnes, aki az SZTE BTK Ásványtani Tanszékén dolgozott, így „hazai pályára” tért vissza a Kutatók Éjszakáján. A játékok közül érdekességként kiemelte: mikor a lányoknak jelenkori tárgyakat a régiekkel összehasonlítva kellett megtalálniuk a ma használatos darabokat, akkor a lovak felszerszámozását élvezték leginkább. Skultétiné Murvai Éva, aki nagymamaként kísérte el unokáit, szívesen hallgatta a középkori kerámiaedényekről szóló előadást. Aztán innen tovább indultak, mert a lányok „résztvevő” kártyát is kaptak, melyre minden műhely rányomta saját kis pecsétjét, ha teljesítették az ottani feladatokat. Így pedig a női viseletek felfedezése sem maradhat el, természetesen csak miután mindent értékes régiséget megtaláltak és azonosítottak is.

 

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAAz SZTE Régészeti Tanszéke gazdag betekintést engedett a régészek munkájába, ugyanakkor általános jellegű érdekességekkel és információkkal is gyarapította nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek a régészetről kialakított képét is. A Kutatók Éjszakáján a SZTE BTK régészei olyannyira ötletes játékokat kínáltak, melyekben akár a szülők, a felnőttek is örömüket lelték.

 

Ferencz Hedvig

Fotók: Bobkó Anna

 

 

Korábban írtuk:

Sorozatélmény a 19. században – az SZTE BTK színei a Kutatók Éjszakáján

Konfliktusszimulátorok – 7 történelmi társasjáték a Kutatók Éjszakája program bölcsészinnovációja

Középpontban a tudomány: több száz program a kutatók éjszakáján

Természettudományos érdekességek a Kutatók Éjszakáján

Egészségtudományi különlegességek a Kutatók Éjszakáján

Mezőgazdasági témájú programok a Kutatók Éjszakáján

Bölcsészettudományi érdekességek a Kutatók Éjszakáján

Társadalomtudományos szenzációk a Kutatók Éjszakáján

Szavazás és pályázatok a Kutatók Éjszakája programjai között
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek