Bezár

Hírarchívum

Bölcsészettudományi érdekességek a Kutatók Éjszakáján

Bölcsészettudományi érdekességek a Kutatók Éjszakáján

2018. szeptember 14.
3 perc

Idén is érdekes témákkal és mintegy 90 programmal várja a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar és a Klebersberg Könyvtár a látogatókat a Kutatók Éjszakáján, szeptember 28-án. Az érdeklődők többek között kipróbálhatják milyen régésznek lenni, mindent megtudhatnak a fogpiszkálókról, sőt még ételkóstolón és filmvetítéseken is részt vehetnek. A rengeteg színes előadás és program között minden korosztály megtalálja a neki tetszőt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetem Klebersberg Könyvtárának rendezésében négy érdekes programon vehetnek részt a digitális világ iránt érdeklődők. Választ kaphatunk például arra, hogy esett a múltban egy tudós-hagyaték sorsa és hogyan lesz az a digitális jövőben, s lesz-e az egyáltalán? Emellett megismerkedhetnek a látogatók Márki Sándor hagyatékával, illetve a könyvtár két, új köntösbe helyezett szolgáltatásával: az elektronikus tananyagok és egyetemi folyóiratok tárával.


A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar igazán színes palettával várja a látógatókat. Megtudhatjuk, hogy az infokommunikációs eszközök használata az oktatás és tanulás során hogyan hat a tanulmányi eredményekre: elősegíti avagy hátráltatja a jobb iskolai teljesítményt? A nyelvészet iránt érdeklődők a nyelvészeti tanszék szervezésében kísérletet tehetnek a csokoládé és a nyelvészet összekóstolására, előadást hallgathatnak az év igekötőjéről, és bizonyítást nyerhetnek arról, hogy milyen fontos szerepet tölthetnek be a beszédünkben a fölöslegesnek titulált töltelékszavak. A pszichológiával összekötve pedig választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy mit mesél a beszéd agyunk működéséről? A pszichológia iránt érdeklődők olyan tesztekkel és eszközökkel is megismerkedhetnek, melyeket a napi gyakorlatban használnak a klinikai- és kísérleti pszichológiában. Akik kíváncsiak milyen gyorsan tanulnak vagy milyen ügyesen gondolkodnak, azoknak is lehetőségük lesz felmérni tudásukat, az eDia játékos feladatainak köszönhetően.


A régi korok iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek az antik hétköznapokba, a családi és vallási szokásokba. Az „Antik játékbarlangban” előadások és játékos feladatok segítségével beleshetünk a különböző ókori kultúrák hétköznapi életébe. Ezek mellett kalandozhatunk a fogpiszkálók és fogpiszkálótartók kultúrtörténetében is. Az előadáson gyönyörű antik fogpiszkálótartókat, fogpiszkálókat, szabadalmakat, régi fotókat és szakkönyveket is bemutatnak.


Az ismeretterjesztő előadások mellett számos interaktív program közül is választhatunk. A régészeti tanszék szervezésében kipróbálhatjuk magunkat régészként vagy felfedezhetjük, milyen szerszámokat használtak az őskori emberek.


Ha valaki egy kis gasztronómiai időutazásra vágyik, azok a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék ételkostólóján és receptcseréjén vehetnek részt. Ha valaki nem csak az elméjét mozgatná meg, hanem a testét is, azoknak remek program a nemzetközi táncház, ahol a tánc nyelvén keresztül kóstolhatnak bele a világ minden tájának kultúrájába.


A filmeket kedvelők megtekinthetik egy vetítés keretében a Korda Sándor rendezte Aranyembert, ezzel hangolódva a Sorozatok Éjszakájára. Akik más nézőpontból szeretnének megismerkedni a Grace Klinikával, azok egy előadáson hallhatnak arról, hogy miért ez a sorozat az amerikai popkultúra olvasztótengelye. A Harry Potter rajongóknak is készültek egy igazán izgalmas programmal a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon. Az érdeklődők megtudhatják, hogy mi a titka a Harry Potter könyvek népszerűségének: a történetszövés, a varázsigék használata, a sajátos nyelvezet vagy valami más?


Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar valamint az SZTE Klebersberg Könyvtár programjai itt megtalálhatók: Kutatók Éjszakája 2018


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAA program az EFOP-3.4.4-16-2016-00015 számú, „A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című projekt keretében valósul meg.



Korábban írtuk:

Természettudományos érdekességek a Kutatók Éjszakáján

Egészségtudományi különlegességek a Kutatók Éjszakáján

Mezőgazdasági témájú programok a Kutatók Éjszakáján

Társadalomtudományos szenzációk a Kutatók Éjszakáján

Középpontban a tudomány: több száz program a Kutatók Éjszakáján

Szavazás és pályázatok a Kutatók Éjszakája programjai között


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek