Bezár

Hírarchívum

IMG_0654

Nemzetközi gyógyszerésztudományi konferenciát tartottak Szegeden

Nemzetközi gyógyszerésztudományi konferenciát tartottak Szegeden

2018. szeptember 24.
3 perc

A gyógyszertechnológia legjobb kutatási eredményeiről, a tudományterület legújabb kihívásairól és szabályozásáról tanácskozott több mint 250 szakember Szegeden. A tizenkettedik "Central European Symposium on Pharmaceutical Technology and Regulatory Affairs" konferencia az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet szervezésében zajlott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A gyógyszerész szakma legkiválóbb képviselői tanácskoztak szeptember 20-22. között Szegeden. A tizenkettedik alkalommal megszervezett "Central European Symposium on Pharmaceutical Technology and Regulatory Affairs" konferencián az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar kutatói is bemutatták tudományos eredményeiket. A konferencia nyitórendezvényén a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság tiszteletbeli tagjaivá választották Prof. Erem Bilensoy-t az Európai Gyógyszerésztudományi Társaságok Szövetségének (EUFEPS) elnökét és Prof. Ales Mrhar-t, a ljubljanai egyetem professzorát. Az elismeréseket Szökő Éva, a Társaság elnöke adta át.


IMG_0635


Mintegy 300 résztvevő a világ minden tájáról

– A konferencia fő témái a gyógyszeripari biotechnológia, a gyógyszerfejlesztés és a gyártás szabályozási szempontjai. A résztvevők között nemcsak gyógyszerészeket találunk, hanem a szakmával kapcsolatban álló kutatás-fejlesztési partnereket, gyógyszergyártó cégeket, tudományos intézeteket. A magyarországi szakemberek mellett Törökországból, Finnországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szlovéniából, Belgiumból, Hollandiából, Olaszországból, Horvátországból és Németországból is érkeztek szakemberek. A konferencia 270 résztvevőjét több mint 30 előadás és mintegy 150 poszter várta, melyen a szakma legújabb eredményeit, fiatal kutatók tudományos munkáit mutatták be – tudtuk meg Dr. Csóka Ildikótól, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet vezetőjétől, a konferencia elnökétől. Hozzáette: a konferenciasorozat 1995-ben indult útjára, azóta Magyarország második alkalommal, Szeged először adott helyet a rendezvénynek.


IMG_0584


A magyar gyógyszerész szakma helyzete

– A gyógyszertechnológiai kutatások követik a világban tapasztalható trendeket, de vannak olyan területek, ahol nagy erőfeszítéseket kell tennünk, hogy a világ élvonalában maradjunk. Ilyenek többek között a biológiai gyógyszerekkel kapcsolatos kutatások és a gyógyszerészhallgatók képzése. Számba kell venni, hogy a gyógyszerészek nagyon sok területen helyezkedhetnek el. A közforgalmú gyógyszertárakban több gyógyszerészre lenne szükség és erősödik a klinikai gyógyszerészet is, vagyis a kórházakban a betegágyak mellett dolgozó gyógyszerészekre is egyre nagyobb az igény. Fokozódik az iparban alkalmazott gyógyszerészek szükségessége is. Az iparral való együttműködést egyre több képzőhely próbálja beilleszteni a tantervekbe így a gyógyszerészhallgatók már a képzés során megismerhetik az ipari tevékenységben rejlő lehetőségeket – fogalmazott Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke. Hozzátette: a konferencia egy regionális együttműködés eredményeként jött létre, melyben aktív szerepet vállalt a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság is. A tanácskozás lehetőséget biztosít arra, hogy világszerte megismerjék a magyarországi kutatásokat, a meglévő együttműködések, kapcsolatok pedig tovább erősödjenek.


IMG_0646


Nemzetközi szinten is elismert a szegedi gyógyszerészképzés

– Sikert és elismerést jelent a szegedi gyógyszerészkar számára, hogy egy ilyen rangos nemzetközi konferenciának adhat helyet. Jó látni, hogy mintegy 30 országból közel 300 szakember érkezett a tudományos programunkra, ez részben az intézet nemzetközi együttműködéseinek és személyes kapcsolatainak is köszönhető. A kar méretéhez képest igen jelentős tudományos teljesítményt tud felmutatni – fogalmazott Dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja. Hozzátette: a nemzetköziesítés jegyében a külföldi hallgatók száma folyamatosan növekszik, mind az osztatlan képzésen, mind a doktori iskolában. A képzés magas színvonalát fémjelzi az is, hogy a szegedi gyógyszerészhallgatók már a képzés utolsó évében állásajánlatot kapnak. A végezettek számára igen szélesek az elhelyezkedési lehetőségek: a közforgalmú gyógyszertárak mellett, kórházi, klinikai álláshelyek, államigazgatási, hatósági intézmények várják a diplomásokat.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek