Bezár

Hírarchívum

kiemelt_BTK_verseny

Az Internet, mint a művelt diákok barátja - rendhagyó tanulmányi verseny zajlott a BTK-n

Az Internet, mint a művelt diákok barátja - rendhagyó tanulmányi verseny zajlott a BTK-n

2019. április 26.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a kulturális örökség európai évének jegyében szervezett „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” címmel kreatív műveltségi versenyt. A három fordulós, 11-12. évfolyamos középiskolásoknak meghirdetett, még 2018 decemberében indult verseny döntőjét április 12-én rendezték a Bölcsészkar épületében. A tíz legjobb eredményt elért diák közül Török Petra, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulója lett a győztes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Internet nemcsak veszélyforrás, hanem a tudásszerzés és tudásterjesztés páratlanul hatékony, érzékeny és összetett tere is. A felsőfokú könyvtárosképzés szegedi egyetemi gazdája, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke ezért olyan tanulmányi versenyt hirdetett, ahol felsős középiskolásoknak az informatika eszközeivel kellett műveltségi, a kulturális örökséggel kapcsolatos kérdéseket megoldaniuk. Nem is akárhogy: gondolkodásra, kreativitásra késztetve őket.


IMG_20190412_100507


A megoldás egyetlen feladat esetében sem volt elég: az is számított, hogyan keresték meg a választ, hogyan döntötték el, mi hiteles forrás, mi nem az; hol találták meg például a megadott verset vagy szakirodalmat; vagy milyen nagy gyűjteményeket (könyvek, folyóiratok, könyvkatalógusok, múzeumok, adatbázisok) használtak és miért éppen azokat.


A kiírók célja az volt, hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen. A feladatok rávezették a diákokat arra, hogy a „keresés” önmagában kevés, hiszen műveltség nélkül hatékony keresés sem végezhető, tehát a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja, hanem erősítheti egymást. A tanulás így egyben szórakozás is lehet.


IMG_20190412_100649


Április 12-én az addigi fordulókban legjobb eredményt elérő tíz diák és kísérő tanáraik találkoztak a versenyt szervező tanszék oktatóival a Bölcsészkar Informatoriumában, ahol délutánra, szoros versenyben megszületett az eredmény is.

Az első (Török Petra, Bethlen Gábor Református Gimnázium, felkészítő tanára: Csipakné Nagy Bertilla) a második (Zanócz Bence, BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma, felkészítő tanára: Ollárné Tatár Mária) és a harmadik helyezettet (Rácz Fanni, Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, felkészítő tanára: dr. Major Hajnalka) alig néhány pont választotta el egymástól. De a jó hangulatú, közös büféebéddel záruló eseményen nemcsak az értékes ajándékutalvánnyal gyarapodó győztesek, hanem valamennyi résztvevőről elmondható volt: nagy lépéseket tettek a digitális térbe költözött és ott is folyamatosan gyarapodó kulturális örökség megismerésében, s mostantól kétségkívül tudatosabban vehetnek részt ennek megőrzésében és ápolásában is.


BTK_verseny
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


SZTEinfo

Fotó: SZTE BTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek