Bezár

Hírarchívum

IMG_1409

Reumatológiai kiállítás az ÁOK-n

Reumatológiai kiállítás az ÁOK-n

2019. április 09.
1 perc

Az SZTE Egyetemi Tavasz programsorozat nyitóeseményeként Reumatológia Magyarországon címmel orvostörténeti vándorkiállítás nyílt a Magyar Reumatológusok Egyesülete fennállásának 90. évfordulója alkalmából az SZTE Általános Orvostudományi Kar oktatási központjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyitóbeszédében dr. habil. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a tudomány és hagyomány kapcsolatának fontossága apropóján az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő Than Károly kémikus alakját idézte, aki a XX. század első felében működő magyar kémiai tudósok mindegyikét tanította.


IMG_1426


A tárlat tíz tárlóban és kilenc grafikai állványon mutatja be a Magyar Reumatológusok Egyesületének történetét, jeles személyiségeit és a gyógyvizek jelentőségét. A kiállítás egyik szervezője, dr. Bálint Péter, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet osztályvezető főorvosa tárlatvezetése során többek között felidézte Ajtai Kovách Sándor alakját, aki egy orvosi hetilapba először írta le magyarul az ízületi membrán kifejezést, és mutatott egy 1868-ban kiadott kötetet, ami versekkel, színes történetekkel népszerűsítette a fürdőkultúrát a vendégeknek. Érdekes és kevéssé ismert kultúrtörténeti adalékokkal is szolgált az ismertetése, például húsz római császár, köztük Hadrianus és Marcus Aurelius is megfordult az egykori Aquincum fürdőjében, illetve hogy Magyarországon Mária Terézia nevéhez köthető az első, fürdővel kapcsolatos törvény.


IMG_1512


A kiállítás május 24-ig tekinthető meg az SZTE ÁOK Dóm tér 13. alatti épületében.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek