Bezár

Hírarchívum

18_orosz_laktanya

Volt egyszer egy szovjet laktanya – ahogy mester és tanítványa látta

Volt egyszer egy szovjet laktanya – ahogy mester és tanítványa látta

2019. április 30.
2 perc

A jövő történészei nagyon fognak örülni ennek a fotóanyagnak – fogalmazott dr. Medgyesi Konstantin a Volt egyszer egy szovjet laktanya című fotókiállítás hétfő kora esti megnyitóján a rektori épület aulájában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Németh György fotóművész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar fotográfus képzésének oktatója és Bobkó Anna, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársa járhatta körbe, és fotózhatta utolsóként az öthalmi úti volt szovjet laktanya épületét bontás előtt. A képekből az SZTE rerktori épületének aulájában nyílt kiállítás 2019. április 29-én.


IMG_2533


– A Pravda néhány elsárgult száma, szakadt könyvek, két falfestmény, gázálarc a földön. Omladozó mennyezet, betört ablakok, színpadi kellékekből kinőtt páfrány, penészvirág a falon – ezt láttuk és örökítettük meg a mesteremmel, Németh Györggyel – fogalmazott a megnyitón Bobkó Anna. Hozzátette: az SZTE JGYPK fotográfus képzés hallgatójaként vizsgaremeket kell bemutatnia, így összekötötte munkahelyi feladatait az iskolaival, és segítségül hívta mesterét. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság PR referenseként fotókon kell dokumentálnia a Science Park Szeged projektet. Az egykori szovjet laktanya területén ugyanis hamarosan a szegedi egyetem tudományos-innovációs parkja épül.


IMG_2542


A kiállítást Dr. Medgyesi Konstantin, a szegedi Móra Ferenc múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg. Művészi értékkel bíróknak nevezte a fotósok munkáit. A tárlat fotói egyszerre több mindenre figyelmeztetnek. A szovjet birodalom hódítására, a rendszerváltás kétarcúságára, a mester és tanítvány kapcsolat örök voltára és egyben arra is, hogy a fotók a 21. század festményei.

Prof. Dr. Szabó Gábor a kiállítást köszöntő beszédében elmondta, az ELI az Európai Unió egyik legszebb gyöngyszeme. Az öthalmi laktanya helyén megvalósuló Science Park közel ötezer – többségében jól képzett – munkavállalónak biztosít munkát az elkövetkező évtizedekben.


03_orosz_laktanya


A rendezvényen a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar rézfúvós kvintettje közreműködött.

A kiállítás megtekinthető május 17-ig munkanapokon 8:00 és 20:00 óra között.

 

SZTEinfo

Fotó: Szabó Luca, szeged.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek